TOURAN 2015 (5T1)
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran III,1.4 TSI DSG
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Re: TOURAN 2015 (5T1)
Alarm (drugie zabezpieczenie poza Immobiliserem) jest potrzebny dla większości ubezpieczycieli przy AC przy autach o wartości 100tys+. Nie testowałem alarmu myślę że jest całkiem ok, jest w środku przycisk do dezaktywacji. A najkorzystniej chyba jest go wybrać w pakiecie Business, wtedy nie wychodzi tak drogo.
Jeśli chodzi o hak to rzeczywiście jest drogo i ja zrezygnowałem. Po prostu stwierdziłem, że i tak dla całej rodziny rowerów, nie pomieszczę a pieniądze lepiej przeznaczę na wynajem rowerów czy innego sprzętu na miejscu docelowym wyjazdu ..
Ciekaw jestem doświadczenia innych forumowiczów czy z tego czy z poprzedniego modelu odnośnie montażu nie fabrycznego haka.
Jeśli chodzi o hak to rzeczywiście jest drogo i ja zrezygnowałem. Po prostu stwierdziłem, że i tak dla całej rodziny rowerów, nie pomieszczę a pieniądze lepiej przeznaczę na wynajem rowerów czy innego sprzętu na miejscu docelowym wyjazdu ..
Ciekaw jestem doświadczenia innych forumowiczów czy z tego czy z poprzedniego modelu odnośnie montażu nie fabrycznego haka.
-
- Początkujący
- Auto:: golf VI var 1.6 TDI 2011
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Mnie za to nurtuje instalacja telefoniczna - czy biorąc "Pakiet Business", który obejmuje wyposażenie dodatkowe "System radiowy Composition Media":
>8 głośników
>System radiowy Composition Media
>Gniazdo USB do obsługi iPod/iPhone ze złączem AUX-IN
>Instalacja telefoniczna (Bluetooth)
Powinienem dołożyć jeszcze "Instalację telefoniczną Comfort" czyli:
>Instalacja telefoniczna Comfort
>Złącze AUX-IN z dwoma gniazdami USB z możliwością podłączenia urządzeń typu iPod/iPhone
?
>8 głośników
>System radiowy Composition Media
>Gniazdo USB do obsługi iPod/iPhone ze złączem AUX-IN
>Instalacja telefoniczna (Bluetooth)
Powinienem dołożyć jeszcze "Instalację telefoniczną Comfort" czyli:
>Instalacja telefoniczna Comfort
>Złącze AUX-IN z dwoma gniazdami USB z możliwością podłączenia urządzeń typu iPod/iPhone
?
-
- Przeglądacz
Instalacja telefoniczna Comfort nie jest konieczna, dodaje wzmocnienie sygnału anteny i być może (nie we wszystkich modelach a nie wiem jak w Touranie) - ładowanie indukcyjne telefonu.
Weź albo AppConnect (będzie dodatkowe USB pod telefon Car Play) albo nawigację fabryczną w zależności od preferencji i to powinno wystarczyć.
Weź albo AppConnect (będzie dodatkowe USB pod telefon Car Play) albo nawigację fabryczną w zależności od preferencji i to powinno wystarczyć.
-
- Początkujący
- Auto:: R-ka 2018 2.0TDI 190KM
- Imię:: Robert
- Podziękował: 2 razy
Lukaszn pisze:W pakiecie innowacyjnym za 4090pln jest:
- System Rear Assist - kamera cofania
- System Side Assist Plus - asystent zmiany pasa ruchu i Lane Assist - asystent utrzymywania pasa
ruchu
- Pakiet Lusterka
A rear assist + pakiet lusterka 970+730= 1700pln.
Z ekonomicznego punktu widzenia myślę, że rear assist + pakiet lusterka wystarcza. Ja tak mam.
Też się nad zastanawiałem ale po przemyśleniu poszedłem w pakiet drogowy plus, który oferuje dużo więcej systemów wspomagających a kosztuje podobnie " (Emergency Assist, Traffic Jam Assist, Rear Traffic Alert i Side Assist Plus z Lane Assist)" mam w zamówieniu z wczoraj dodaną opcję do tego pakietu "Kamera dla Pakietu Drogowego Plus" ale to nie jest raczej ta tylna kamerka a przednia .
-
- Użytkownik
- Auto:: VW Touran 1.4 TSI 2018
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
U mnie chce hak bo koło domu zawsze jest robota i przyczepa się przydaje ciągle.Lukaszn pisze:Jeśli chodzi o hak to rzeczywiście jest drogo i ja zrezygnowałem. Po prostu stwierdziłem, że i tak dla całej rodziny rowerów, nie pomieszczę a pieniądze lepiej przeznaczę na wynajem rowerów czy innego sprzętu na miejscu docelowym wyjazdu ..
-
- Przeglądacz
Cena podobna, ale nie ma ani kamery cofania ani pakietu Lusterka, więc sprawa indywidualna.Robson-77 pisze:Też się nad zastanawiałem ale po przemyśleniu poszedłem w pakiet drogowy plus, który oferuje dużo więcej systemów wspomagających a kosztuje podobnie " (Emergency Assist, Traffic Jam Assist, Rear Traffic Alert i Side Assist Plus z Lane Assist)" mam w zamówieniu z wczoraj dodaną opcję do tego pakietu "Kamera dla Pakietu Drogowego Plus" ale to nie jest raczej ta tylna kamerka a raczej przednia .
Side assist w PL podobno się słabo sprawdza a wiem, że Traffic Jam Assist to też system który na nim bazuje. W korku oprócz automatycznego ruszania co mamy już przy DSG, daje jeszcze korektę toru jazdy na podstawie linii na jezdni. Więc w sumie zbyt dużo ten pakiet nie daje wg mnie, te systemy są średnio skuteczne ze względu na ubytki w oznakowaniu jezdni. No i jak go brać to żeby się bardziej mógł wykazać trzeba mieć DSG.
-
- Początkujący
Lukaszn pisze:Cena podobna, ale nie ma ani kamery cofania ani pakietu Lusterka, więc sprawa indywidualna.Robson-77 pisze:Też się nad zastanawiałem ale po przemyśleniu poszedłem w pakiet drogowy plus, który oferuje dużo więcej systemów wspomagających a kosztuje podobnie " (Emergency Assist, Traffic Jam Assist, Rear Traffic Alert i Side Assist Plus z Lane Assist)" mam w zamówieniu z wczoraj dodaną opcję do tego pakietu "Kamera dla Pakietu Drogowego Plus" ale to nie jest raczej ta tylna kamerka a raczej przednia .
Side assist w PL podobno się słabo sprawdza a wiem, że Traffic Jam Assist to też system który na nim bazuje. W korku oprócz automatycznego ruszania co mamy już przy DSG, daje jeszcze korektę toru jazdy na podstawie linii na jezdni. Więc w sumie zbyt dużo ten pakiet nie daje wg mnie, te systemy są średnio skuteczne ze względu na ubytki w oznakowaniu jezdni. No i jak go brać to żeby się bardziej mógł wykazać trzeba mieć DSG.
dsg będzie na pokładzie

-- Śr lut 07, 2018 15:09 --
Dla zastanawiających się jaki jest teraz czas oczekiwania na Turka mogę podać jak to wygląda u mnie

zamówienie podpisane wczoraj w Poznaniu, termin odbioru na kwitach 25 maj 2018 ale z racji tego, iż udało się mi dogadać ze sprzedającym i podmienił specyfikację auta, które zamówili sobie na salon termin produkcji to 11 tydzień a odbiór po świętach więc tak w połowie kwietnia

-
- Przeglądacz
Super, gratulacje, fajnie, że dołączasz do klubuRobson-77 pisze: Dla zastanawiających się jaki jest teraz czas oczekiwania na Turka mogę podać jak to wygląda u mnie![]()
zamówienie podpisane wczoraj w Poznaniu, termin odbioru na kwitach 25 maj 2018 ale z racji tego, iż udało się mi dogadać ze sprzedającym i podmienił specyfikację auta, które zamówili sobie na salon termin produkcji to 11 tydzień a odbiór po świętach więc tak w połowie kwietnia

-
- Początkujący
Dzięki dzięki, wczoraj udało mi się pojeździć Turkiem 190KM ale przez przypadek już po powrocie do swojego miejsca zamieszkania akurat podjechał taki na stację więc zagadałem i już po chwili siedziałem za kierownicąLukaszn pisze:Super, gratulacje, fajnie, że dołączasz do klubuRobson-77 pisze: Dla zastanawiających się jaki jest teraz czas oczekiwania na Turka mogę podać jak to wygląda u mnie![]()
zamówienie podpisane wczoraj w Poznaniu, termin odbioru na kwitach 25 maj 2018 ale z racji tego, iż udało się mi dogadać ze sprzedającym i podmienił specyfikację auta, które zamówili sobie na salon termin produkcji to 11 tydzień a odbiór po świętach więc tak w połowie kwietnia.

-
- Przeglądacz
Ja mam benzyne 1.4 DSG i mi wystarcza, ale fakt 1.8 raczej nie warto bo jest tylko w DSG itylko ze skrzynią DSG-7 do 250Nm i po prostu ten silnik jest ograniczony elektroinicznie żeby chronić skrzynię.Robson-77 pisze: Dzięki dzięki, wczoraj udało mi się pojeździć Turkiem 190KM ale przez przypadek już po powrocie do swojego miejsca zamieszkania akurat podjechał taki na stację więc zagadałem i już po chwili siedziałem za kierownicą, bo wcześniej nie miałem okazji i na szczęście moje oczekiwania jak na autko rodzinne zostaną zaspokojone, gdyż kilka dni wcześniej jeździłem testowym 1,8 180 kucy i po jeździe nim zmieniłem w konfiguracji na dieselka z większym momentem obrotowym z czego jestem zadowolony
Jechałem i jeździ praktycznie jak 1.4 a pali więcej.
Fajnie jakby był jeszcze 2.0 TSI benzyna w ofercie (jak np. w Tiguanie), wtedy nasze Touranki to by były rakiety

-
- Początkujący
dokładnie tego 2,0 TSI chciałem ale niestety póki co nie ma, więc wybrałem najmocniejszy jaki był dostępny...Lukaszn pisze:Ja mam benzyne 1.4 DSG i mi wystarcza, ale fakt 1.8 raczej nie warto bo jest tylko w DSG itylko ze skrzynią DSG-7 do 250Nm i po prostu ten silnik jest ograniczony elektroinicznie żeby chronić skrzynię.Robson-77 pisze: Dzięki dzięki, wczoraj udało mi się pojeździć Turkiem 190KM ale przez przypadek już po powrocie do swojego miejsca zamieszkania akurat podjechał taki na stację więc zagadałem i już po chwili siedziałem za kierownicą, bo wcześniej nie miałem okazji i na szczęście moje oczekiwania jak na autko rodzinne zostaną zaspokojone, gdyż kilka dni wcześniej jeździłem testowym 1,8 180 kucy i po jeździe nim zmieniłem w konfiguracji na dieselka z większym momentem obrotowym z czego jestem zadowolony
Jechałem i jeździ praktycznie jak 1.4 a pali więcej.
Fajnie jakby był jeszcze 2.0 TSI benzyna w ofercie (jak np. w Tiguanie), wtedy nasze Touranki to by były rakiety
-- Śr lut 07, 2018 15:40 --
Jaki rozmiar opony i ET będzie na koło 17stkę dokładnie ? gdyż zacznę sobie powoli szukać kompletu na przyszłą zimę, felgi + oponki no chyba że ktoś tutaj na forum ma coś ciekawego do sprzedania ???
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
Ale właśnie dołożyłeś sobie DPF, EGR, AdBlueRobson-77 pisze:na dieselka z większym momentem obrotowym z czego jestem zadowolony

Niestety, miałem ostatnio nieprzyjemność spotkać się w trasie z 1.8 TSI i niestety skubaniec mnie delikatnie porobił - tzn od 40 km/h do 140 km/h delikatnie mi odchodził, a ja mam 200 KM i 420 Nm. Kurdę bieda, bo byłem pewien, że go ostro zostawię. Ani go nie zostawiłem, ani nawet nie jechałem równo

I to samo następnym razem, ale jeszcze gorzej - Leon FR ST 1.8 TSI. Ten, to mi wręcz odjechał (no ale lżejszy itd). Zmierzam do tego, że te TSI od 1.8 w górę ----> naprawdę jadą nieźle i era diesel power odchodzi do lamusa. Piszę oczywiście o aucie o zbliżonej pojemności i mocy.
Jakkolwiek, bardzo gratuluję Ci zakupu, nie piszę tego po to, żeby Ci dokuczyć, czy popsuć radość z zakupu lub z jazdy, absolutnie. Ot, relacja tylko z tego, co mnie spotkało na drodze.
A tak przy okazji.
U Ciebie termin realizacji zamówienia oficjalnie to ponad 3 miesiące. Ja potrzebuję auto na wrzesień, czyli trzeba będzie zamówić chyba na początku czerwca.
-- 7 lut 2018, o 15:45 --
Nie szkodzi, zapindala jak przecinak. Zdecydowanie warto w porównaniu do 1.4 TSI. No ale fakt - to kwestia indywidualna. Jednemu warto, drugiemu nie warto. W każdym razie jedzie to znacznie lepiej, niż 1.4.Lukaszn pisze:ale fakt 1.8 raczej nie warto bo jest tylko w DSG itylko ze skrzynią DSG-7 do 250Nm
-
- Przeglądacz
Dla mnie ten 1.8 miałby sens jakby był w manualu (jak np. w passacie, leonie itp). Bo z DSG jest niestety parowany ze skrzynią która go ogranicza z 320 do 250 Nm (ten sam moment maksymalny co w 1.4). Są różnice na wykresie mocy przy poszczególnych obrotach ale nie duże. Rzeczywiście będzie mocniejszy zauważalnie przy prędkościach autostradowych ale poniżej, ograniczony skrzynią będzie jeździł prawie jak 1.4.
Ostatnio zmieniony śr lut 07, 2018 17:10 przez Lukaszn, łącznie zmieniany 1 raz.
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
Są różnie w wykresach, zwłaszcza zakres obrotów dla momentu maks. Ale pomijając to, jedzie bardzo dobrze i te konie nie idą wcale w kosmos, tylko w koła. Udowodnił mi to na drodze, bo do tej pory myślałem, że 1.8 TSI nie jeździ.
-
- Przeglądacz
Jak mówimy o silnikach, DPFach itp. Od września wejdą nowe przepisy normy Euro dla wszystkich sprzedawanych aut i w większości benzynek pojawi się filtr cząstek stałych (GPF). Prawdopodobnie będzie dodany ze zmianą modelową rocznika czyli około lipca tego roku 
Jak ktoś chce kupić nową benzynkę to wg mnie warto teraz, żeby jeszcze był wyprodukowany bez GPFa.

Jak ktoś chce kupić nową benzynkę to wg mnie warto teraz, żeby jeszcze był wyprodukowany bez GPFa.