TOURAN 2015 (5T1)
-
- Użytkownik
- Auto:: VW Touran 1.4 TSI 2018
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Re: TOURAN 2015 (5T1)
Ja mam dla dziecka fotelik mocno zabudowany z boków i jak patrzę ile miejsca zostaje pomiędzy fotelikiem a drzwiami to wydaje mi się, że nawet cieńka poduszka jest po prostu ryzykiem. A wiarygodnych testów zbytnio nie ma. Zdanie mam podobne jak Lukaszn.
-
- Początkujący
- Auto:: R-ka 2018 2.0TDI 190KM
- Imię:: Robert
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
toomas08 pisze:Ja mam dla dziecka fotelik mocno zabudowany z boków i jak patrzę ile miejsca zostaje pomiędzy fotelikiem a drzwiami to wydaje mi się, że nawet cieńka poduszka jest po prostu ryzykiem. A wiarygodnych testów zbytnio nie ma. Zdanie mam podobne jak Lukaszn.
jestem po rozmowie ze sprzedawcą gdyż również mam opcję dodatkowych poduszek dodaną i zapewnił mnie iż są one bezpieczne dla dzieci i fotelik nie przeszkadza w jej działaniu, o czym mówi że mieli właśnie to na szkoleniach, gdyż takie pytania padały... zresztą dla mnie trochę dziwne by było gdyby poduszka, która ma chronić... w swoim nieudacznym działaniu powodowałaby kompletnie odwrotne skutki... Touran to auto rodzinne z 3 osobnymi fotelami,więc jasne jest, że w części z nich będą jeździły dzieci w fotelikach, VW to wie, więc uważam, że łamanie rąk czy podobne sytuacje nie mogą mieć miejsca w obecnej erze technologii i projektowania aut...
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran III,1.4 TSI DSG
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
To dobra wiadomość i nie chcę męcić, ale mówiąc jako dygresja - wiedza sprzedawców (chyba że mogą powierdzić jakimś dokumentem) jest mocno ograniczona. Na wiele aspektów technicznych udzielali mi nie zgodną ze stanem rzeczywistym odpowiedź. Ogólnie wszystkie dodatki są dla nich superRobson-77 pisze:stem po rozmowie ze sprzedawcą gdyż również mam opcję dodatkowych poduszek dodaną i zapewnił mnie iż są one bezpieczne dla dzieci i fotelik nie przeszkadza w jej działaniu, o czym mówi że mieli właśnie to na szkoleniach, gdyż takie pytania padały... zresztą dla mnie trochę dziwne by było gdyby poduszka, która ma chronić... w swoim nieudacznym działaniu powodowałaby kompletnie odwrotne skutki... Touran to auto rodzinne z 3 osobnymi fotelami,więc jasne jest, że w części z nich będą jeździły dzieci w fotelikach, VW to wie, więc uważam, że łamanie rąk czy podobne sytuacje nie mogą mieć miejsca w obecnej erze technologii i projektowania aut...

Wiedzy "złej" jak filtry GPF, nowy środek w układach klimatyzacji - r1234yf silnie toksyczny przy zapaleniu ale już obowiązkowy zgodnie z UE, trochę dokładniej o silnikach czy typach skrzyń DSG nie posiadają. W sumie nigdy nie dowiedziałem się więcej od sprzedawcy VW niż z internetu
- soil
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 09 1.4 TSI BMY DSG
- Imię:: Dawid
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Gdyby tylne poduszki były niebezpieczne dla dzieci w fotelikach, to pewnie byłyby wyłączane jak ta pasażera z przodu przy przewożeniu dziecka w foteliku..
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
- Użytkownik
Wertując wątek, gdzieś ok 48 str. przeczytałem, że w wersji 5os. gdzie w bagażniku jest zapas nie wejdzie już roleta pod podłogę? Czy faktycznie tak jest?
- Gandalf
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
[quote="toomas08"]Wertując wątek, gdzieś ok 48 str. przeczytałem, że w wersji 5os. gdzie w bagażniku jest zapas nie wejdzie już roleta pod podłogę? Czy faktycznie tak jest?[/quote]
U mnie się nie mieści. Mam pełnowymiarowe koło zapasowe i brak miejsca na roletę chociaż odpowiednie wgłębienia w boczkach tapicerki są.
U mnie się nie mieści. Mam pełnowymiarowe koło zapasowe i brak miejsca na roletę chociaż odpowiednie wgłębienia w boczkach tapicerki są.
-
- Użytkownik
To w sumie lipa troche. Czyli wygląda na to ze niepotrzebnie daja koło pełne jak zapas.Gandalf pisze:U mnie się nie mieści. Mam pełnowymiarowe koło zapasowe i brak miejsca na roletę chociaż odpowiednie wgłębienia w boczkach tapicerki są.toomas08 pisze:Wertując wątek, gdzieś ok 48 str. przeczytałem, że w wersji 5os. gdzie w bagażniku jest zapas nie wejdzie już roleta pod podłogę? Czy faktycznie tak jest?
Nabazgrane z telefonu
- Gandalf
- Użytkownik
[quote="toomas08"]To w sumie lipa troche. Czyli wygląda na to ze niepotrzebnie daja koło pełne jak zapas.
Nabazgrane z telefonu[/quote]
W 7 os. gdzieś trzeba roletę schować jak się jedzie w pełnym składzie. Standardowy brak koła zapasowego daje miejsce pod podłogą więc pewnie dlatego z tego skorzystali projektując samochód.
W 5 os. roletę można po prostu położyć w bagażniku.
Mi to rozwiązanie jakoś mocno nie przeszkadza. Przy wyjazdach z pełnym bagażnikiem roleta ląduje w piwnicy. Swoją drogą jest dość ciężka więc wolę zamiast niej mieć dodatkowe miejsce i kg na bagaże. Szyby są przyciemnione zatem nie widać zbyt mocno co jest w bagażniku.
Koło zapasowe wolę jednak mieć ze sobą. W razie konieczności szybciej i sprawniej wymienię je sam niż pomoże mi assistance.
Nabazgrane z telefonu[/quote]
W 7 os. gdzieś trzeba roletę schować jak się jedzie w pełnym składzie. Standardowy brak koła zapasowego daje miejsce pod podłogą więc pewnie dlatego z tego skorzystali projektując samochód.
W 5 os. roletę można po prostu położyć w bagażniku.
Mi to rozwiązanie jakoś mocno nie przeszkadza. Przy wyjazdach z pełnym bagażnikiem roleta ląduje w piwnicy. Swoją drogą jest dość ciężka więc wolę zamiast niej mieć dodatkowe miejsce i kg na bagaże. Szyby są przyciemnione zatem nie widać zbyt mocno co jest w bagażniku.
Koło zapasowe wolę jednak mieć ze sobą. W razie konieczności szybciej i sprawniej wymienię je sam niż pomoże mi assistance.
-
- Przeglądacz
Zgadzam się z powyższym, dodam tylko że w 7os roleta jest dość lekka (inna niż w 5os?). Porównując z Golfem VII prawie połowę lżejsza. To plus bo za każdym rozłożeniem dodatkowych siedzeń trzeba ją wyjąć.
-
- Początkujący
- Auto:: golf VI var 1.6 TDI 2011
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
A jak z pakietem rodzinnym? Polecacie/brakuje Wam, czy szkoda 1600zl na roletki szyb tylnich i blokade osobną tylnych drzwi..
- Gandalf
- Użytkownik
[quote="piotrek.kom"]A jak z pakietem rodzinnym? Polecacie/brakuje Wam, czy szkoda 1600zl na roletki szyb tylnich i blokade osobną tylnych drzwi..[/quote]
Roletki mam i są często wykorzystywane. Standardowe przyciemnienie szyb nie wystarcza przy mocnym słońcu.
Blokady elektronicznej tylnych drzwi nie używam. Niestety przy tym rozwiązaniu nie ma blokady otwarcia tylnych okien. Tego mi brakuje bardziej. Niestety przy konfiguracji nie było wyboru.
Roletki mam i są często wykorzystywane. Standardowe przyciemnienie szyb nie wystarcza przy mocnym słońcu.
Blokady elektronicznej tylnych drzwi nie używam. Niestety przy tym rozwiązaniu nie ma blokady otwarcia tylnych okien. Tego mi brakuje bardziej. Niestety przy konfiguracji nie było wyboru.
-
- Użytkownik
A jest wogole jakas blokada otwarcia tylnych okien?Gandalf pisze:Roletki mam i są często wykorzystywane. Standardowe przyciemnienie szyb nie wystarcza przy mocnym słońcu.piotrek.kom pisze:A jak z pakietem rodzinnym? Polecacie/brakuje Wam, czy szkoda 1600zl na roletki szyb tylnich i blokade osobną tylnych drzwi..
Nabazgrane z telefonu
-
- Przeglądacz
Tak, kierowca ma przycisk blokady, obok przycisków sterowania szybami.
Działa to tak ze po aktywowaniu blokady tylko kierowca steruje tylnymi szybami
Działa to tak ze po aktywowaniu blokady tylko kierowca steruje tylnymi szybami