TOURAN 2015 (5T1)

Nowości ze świata motoryzacji
toomas08
Użytkownik
Auto:: VW Touran 1.4 TSI 2018
Imię:: Tomasz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Re: TOURAN 2015 (5T1)

Post autor: toomas08 »

No ja mam zamiar dzisiaj sfinalizować zamówienie. Generalnie wszystko mam dograne. Jeszcze muszę ostatecznie się zdecydować czy dopłacać do Top Led czy zostać przy Basic. Też będę zamawiał benzynę.
--
Obrazek
Lukaszn
Przeglądacz
Auto:: Touran III,1.4 TSI DSG
Imię:: Łukasz
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: Lukaszn »

KriSSo pisze:Tak, dziękuję, bo dzięki temu działamy od razu. Gdybym tego nie wiedział, to bym w błogiej nieświadomości czekał sobie do wakacji i zakupił benzynkę z filtrem na pokładzie. Zasadniczo, teraz też mam dpf i żadnych z nim problemów nigdy nie miałem, a touranek ma już 6 lat. Skoro jednak decyduję się na benzynkę, to chciałbym chociaż ten jeden element mieć z głowy.
Czy bedzie Rline, white silver? :)

-- Wt lut 13, 2018 08:13 --
toomas08 pisze:No ja mam zamiar dzisiaj sfinalizować zamówienie. Generalnie wszystko mam dograne. Jeszcze muszę ostatecznie się zdecydować czy dopłacać do Top Led czy zostać przy Basic. Też będę zamawiał benzynę.
Ja bym doplacil. Roznica w cenie nie duza. Lepiej wygladaja i lepiej swieca.
W basicach bym sie bal ze gorsze od klasycznych xenonow co jest calkiem mozliwe
toomas08
Użytkownik

Lukaszn pisze: Ja bym doplacil. Roznica w cenie nie duza. Lepiej wygladaja i lepiej swieca.
Wygląd można przeboleć, najważniejsze aby różnica w cenie była uzasadniona :) Szukałem jakiś informacji w internecie ale kiepsko z jakimś sensownym porównaniem.
--
Obrazek
Lukaszn
Przeglądacz

toomas08 pisze:
Lukaszn pisze: Ja bym doplacil. Roznica w cenie nie duza. Lepiej wygladaja i lepiej swieca.
Wygląd można przeboleć, najważniejsze aby różnica w cenie była uzasadniona :) Szukałem jakiś informacji w internecie ale kiepsko z jakimś sensownym porównaniem.
Prawda, porownan tez nie widzialem. Dodatkowo do wszelkich testow VW daje Topy wiec ewentualny zakup basic-ow jest troche w "ciemno".
Swiatla w aucie wazna sprawa, z Top-ow jestem zadowolony, tyle moge powiedziec
Pozdrawiam
toomas08
Użytkownik

Z drugiej strony topy to też więcej techniki która może się zepsuć :)
--
Obrazek
Lukaszn
Przeglądacz

Heh, no jest ciut wiecej bo Top-y sa bodajrze czesciowo skretne.
Na sile nie namawiam. Ale na przedluzenie gwarancji to namawiam.
Od odbioru w grudniu mialem juz korygowana zbieznosc (byla zle ustawiona fabrycznie!) i wymieniane elementy klapy bagaznika (padly po tygodniu).
A teraz w piatek jade na zidentyfikowanie pukajacego elementu, najprawdopodobniej z ukladu wydechowego wystelujace przy ok 1500-1600 obr/min silnika.
Takze bez gwarancji ani rusz...
Poprzednio mialem Golfa VII przez 4 lata i traf chcial ze tam sie prawie nic nie dzialo. Raz wyskoczyl mi blad systemu start-stop I trzeba bylo zaktualizowac oprogramowanie co usunelo problem
toomas08
Użytkownik

4 lata gwarancji to biorę bez zastanawiania :) Poza tym Lukaszn nie strasz bo po tym co piszesz to widzę, że mój obecny Scenic miał mniej awarii :)
--
Obrazek
Lukaszn
Przeglądacz

Jak bierzesz gwarancję do 4 lat (też mam tyle) to możesz się Ledów Topów się nie obawiać w gestii awarii. W razie co za 4 lata powinny być już dostępne tańsze z powypadkowych z zagranicy itp.

No trochę miałem już przygód z Touranem :), odpukać najgorsza na razie była zbieżność. Wyjechałem z salonu 200km od domu a tu ściąga na prawo, później sprawdziłem powietrze w kołach ale nic, żadnej poprawy. Za dwa dni wracałem do salonu (200km) żeby usunęli usterkę ściągania lub odstępuję od umowy zakupu. Był stres, na szczęście szybko się okazało, że zbieżność jednego koła jest zła i ją poprawili.
Dla mnie niedopuszczalne, żeby nie sprawdzili zbieżności w fabryce ale być może zdarza się to częściej, bo słyszałem, że w VW do pół roku po zakupie można podjechać na darmowe ustawienie zbieżności.
Co bym teraz (i następnym razem) zrobił inaczej to przed podpisaniem protokołu wydania samochodu skorzystał z jazdy próbnej. W salonie o tym nie mówią ale na protokole wydania jest możliwa jazda próbna wyszczególniona.
Robson-77
Początkujący
Auto:: R-ka 2018 2.0TDI 190KM
Imię:: Robert
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Robson-77 »

Lukaszn pisze:Jak bierzesz gwarancję do 4 lat (też mam tyle) to możesz się Ledów Topów się nie obawiać w gestii awarii. W razie co za 4 lata powinny być już dostępne tańsze z powypadkowych z zagranicy itp.

No trochę miałem już przygód z Touranem :), odpukać najgorsza na razie była zbieżność. Wyjechałem z salonu 200km od domu a tu ściąga na prawo, później sprawdziłem powietrze w kołach ale nic, żadnej poprawy. Za dwa dni wracałem do salonu (200km) żeby usunęli usterkę ściągania lub odstępuję od umowy zakupu. Był stres, na szczęście szybko się okazało, że zbieżność jednego koła jest zła i ją poprawili.
Dla mnie niedopuszczalne, żeby nie sprawdzili zbieżności w fabryce ale być może zdarza się to częściej, bo słyszałem, że w VW do pół roku po zakupie można podjechać na darmowe ustawienie zbieżności.
Co bym teraz (i następnym razem) zrobił inaczej to przed podpisaniem protokołu wydania samochodu skorzystał z jazdy próbnej. W salonie o tym nie mówią ale na protokole wydania jest możliwa jazda próbna wyszczególniona.
W zeszłym roku odbieram nowe Vito i miałem tą samą przygodę, po wyjeździe na prostą drogę od razu zauważyłem iż mega ściąga, okazało się że cała geometria kół tylnych była źle ustawiona w fabryce... mam nadzieję, że znów mnie to nie spotka(kwiecień, czekam na Turka), bo średnio wyjechać za brame i wracać, że już coś jest nie tak... nie wiem w jaki sposób te auta przechodzą ostateczną kontrolę produkcyjną w tych fabrykach!
Lukaszn
Przeglądacz

Robson-77 pisze: W zeszłym roku odbieram nowe Vito i miałem tą samą przygodę, po wyjeździe na prostą drogę od razu zauważyłem iż mega ściąga, okazało się że cała geometria kół tylnych była źle ustawiona w fabryce... mam nadzieję, że znów mnie to nie spotka(kwiecień, czekam na Turka), bo średnio wyjechać za brame i wracać, że już coś jest nie tak... nie wiem w jaki sposób te auta przechodzą ostateczną kontrolę produkcyjną w tych fabrykach!
Trochę pociesza, że nie jestem sam :)
toomas08
Użytkownik

Panowie zakładam, że jest Was tylko dwóch a reszta nie miała problemów :)

Nasz wybór padł na Tourana po obejżeniu na żywo nowego Scenica i Citroena C4 Grand i oglądnięciu niezliczonej ilości filmów na YT (Zafire już odpuściliśmy). Tylko w Touranie z tyłu mieszczą się swobodnie foteliki dla dzieciaków. Obecnie foteliki są mocno rozbudowane (spore zagłówki) a auta mocno zwężają się w kierunku dachu i przez to są coraz węższe z tyłu na wysokości ramion i głowy. Dlatego padło na VW pomimo tego, że cenowo wychodzi najdrożej.

I mam zamiar być szczęśliwym posiadaczem :)
--
Obrazek
Lukaszn
Przeglądacz

toomas08 pisze:Panowie zakładam, że jest Was tylko dwóch a reszta nie miała problemów :)

Nasz wybór padł na Tourana po obejżeniu na żywo nowego Scenica i Citroena C4 Grand i oglądnięciu niezliczonej ilości filmów na YT (Zafire już odpuściliśmy). Tylko w Touranie z tyłu mieszczą się swobodnie foteliki dla dzieciaków. Obecnie foteliki są mocno rozbudowane (spore zagłówki) a auta mocno zwężają się w kierunku dachu i przez to są coraz węższe z tyłu na wysokości ramion i głowy. Dlatego padło na VW pomimo tego, że cenowo wychodzi najdrożej.

I mam zamiar być szczęśliwym posiadaczem :)
I tak trzymać @toomas08:). Ja też jestem szczęśliwym posiadaczem, zarówno trójki dzieci jak i Tourana :), usterki jak dotąd są naprawiane, tragedii nie ma. Liczę, że co ma się popsuć to się popsuje na gwarancji.
Awatar użytkownika
freebaby
Początkujący
Auto:: 5T1,CZDA(1.4tsi),2015
Imię:: Marek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: freebaby »

toomas08 pisze:
Ja mam led basic: różnica to

1. Nie są kierowane
2. Światła dzienne nie są w formie paska led tylko źródła w reflektorze

W tiguanie mam led top i pod względem zasięgu czy mocy nie widzę różnicy. Natomiast kierowanie strumienia światła to wg. mnie b. fajna i przydatna funkcja.
elkrecik
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.8 TSI
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: elkrecik »

KriSSo pisze:Tak, dziękuję, bo dzięki temu działamy od razu. Gdybym tego nie wiedział, to bym w błogiej nieświadomości czekał sobie do wakacji i zakupił benzynkę z filtrem na pokładzie. Zasadniczo, teraz też mam dpf i żadnych z nim problemów nigdy nie miałem, a touranek ma już 6 lat. Skoro jednak decyduję się na benzynkę, to chciałbym chociaż ten jeden element mieć z głowy.
Witam, a jaki silnik wybrałeś?
toomas08
Użytkownik

freebaby pisze:
Ja mam led basic: różnica to

1. Nie są kierowane
2. Światła dzienne nie są w formie paska led tylko źródła w reflektorze

W tiguanie mam led top i pod względem zasięgu czy mocy nie widzę różnicy. Natomiast kierowanie strumienia światła to wg. mnie b. fajna i przydatna funkcja.
Wielkie dzięki.
Czyli wygląda na to, że sporą różnica jest tylko kierowanie strumienia światła.
--
Obrazek
ODPOWIEDZ