Witam Forumowiczów!
W trakcie dzisiejszej jazdy ni stąd ni zowąd zaczęła mrugać kontrolka świec żarowych. Do tego spadek mocy obwieszczony stosownym komunikatem w formie wykrzyknika i symbolu tempomatu. A do tego jeszcze komunikat "usterka start stop". W trakcie jazdy próbowałem włączyć (zgasić) start stop, ale to nic nie pomagało. Wracając postanowiłem nie wyłączać start stopu (jak zazwyczaj odruchowo robię) i nie zauważyłem spadku mocy, ponadto kontrolka świec żarowych nie mrugała.
Coś czuję po kościach, że czekają mnie spore problemy. Ma ktoś jakiś pomysł? Od czego zacząć? Od odczytu błędu?
silnik: 1,6 tdi CAYC
przebieg: 60 tys km
-- 16 mar 2018, o 21:29 --
Witam ponownie,
podjechałem odczytać błąd.
Okazało się, że chodzi o zawór EGR.
Wstępna opinia mechanika: na razie jeździć skoro kontrolka się nie pojawia i nie przechodzi w stan awaryjny. Jeżeli sytuacja się powtórzy to EGR do wymiany. Koszt horrendalny - 1500 zł.
Co Wy na to?
W dalszym ciągu intryguje mnie "usterka start stop" która towarzyszyła mruganiu lampki od świec.
Naiwnie wydedukowałem, że EGR chciał się wypalić i dlatego system uniemożliwiał działanie start stop aby nie wyłączać silnika. Ale to pewnie bzdury...
mrugająca kontrolka świec żarowych + "usterka start stop"
- Blupol
- Przeglądacz
- Auto:: '12 1.6 TDI Bluemotion
- Imię:: Tom
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: mrugająca kontrolka świec żarowych + "usterka start stop
Witaj,
mnie to również dopadło.
Dzieje się TYLKO na zimnych silniku (co kulka dni), po przejechaniu kilku km i dodaniu gazu czuć szarpnięcie oraz powyższe objawy.
Na ciepłym silniku autko śmiga pięknie...
Sprawdziłem błędy, szybki kontakt z mechanikiem, diagnoza: do wymiany EGR z chłodniczka spalin i koszt... ok 2000 zł (wycięcie nie wchodzi w rachubę):(
Pytanie czy jest to faktycznie ten przeklęty zawór? Czy ktoś miał podobne objawy a inne przyczyny?
mnie to również dopadło.
Dzieje się TYLKO na zimnych silniku (co kulka dni), po przejechaniu kilku km i dodaniu gazu czuć szarpnięcie oraz powyższe objawy.
Na ciepłym silniku autko śmiga pięknie...
Sprawdziłem błędy, szybki kontakt z mechanikiem, diagnoza: do wymiany EGR z chłodniczka spalin i koszt... ok 2000 zł (wycięcie nie wchodzi w rachubę):(
Pytanie czy jest to faktycznie ten przeklęty zawór? Czy ktoś miał podobne objawy a inne przyczyny?
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Jak mechanik tak powiedział to po co dopytujesz tu?? Przecież nikt z nas nawet Twojego autoskanu nie widział. Zamawiaj, wymieniaj
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
- Blupol
- Przeglądacz
Niby tak. Ale znasz mechaników, zaufany/niezaufany i każdy chce zarobić
Myślałem, że ktoś miał takie same objawy, a przyczyna była inna.
Myślałem, że ktoś miał takie same objawy, a przyczyna była inna.
- Lewik
- Zaawansowany
- Auto:: BKC 1,9
- Imię:: Darek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
egr do wymiany .
Elektronika ich jast zbyt słaba lub podejrzewam ,ze przeliczona na ilośc cykli i sie psuje.
Zaworki dośc drogie w komplecie ,a przecież producent mógłby sprzedawać sam silniczek ale po co.
Elektronika ich jast zbyt słaba lub podejrzewam ,ze przeliczona na ilośc cykli i sie psuje.
Zaworki dośc drogie w komplecie ,a przecież producent mógłby sprzedawać sam silniczek ale po co.
- Blupol
- Przeglądacz
Ciekawostka: mechanik umówiony, część zamówiona, a w Touranku....zero kontrolek 
Przez dwa dni od mojego postu jeździł prawie ciągle w trybie awaryjnym, aż do wczoraj- kontrolka silnika co prawda świeciła, ale auto śmiga extra, więc "przegoniłem" go żeby dopalić DPF.
Dziś rano nie świeciła się już żadna kontrolka, a samochód na zimnym wkręcał się na pełne obroty. Zero problemów.
Wieczorem podepnę do kompa i zobaczymy.
Wydaje mi się, że to przez wilgoć/deszcz: ten badziewny EGR musiał się odblokować, co jednak będzie chwilowe.
Tak czy siak wymieniam to ustrojstwo i będzie spokój.
Przez dwa dni od mojego postu jeździł prawie ciągle w trybie awaryjnym, aż do wczoraj- kontrolka silnika co prawda świeciła, ale auto śmiga extra, więc "przegoniłem" go żeby dopalić DPF.
Dziś rano nie świeciła się już żadna kontrolka, a samochód na zimnym wkręcał się na pełne obroty. Zero problemów.
Wydaje mi się, że to przez wilgoć/deszcz: ten badziewny EGR musiał się odblokować, co jednak będzie chwilowe.
Tak czy siak wymieniam to ustrojstwo i będzie spokój.