Nowy Touran - pytania przedzakupowe
-
- Początkujący
- Auto:: Passat B5, 1.9 TDI 130KM
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 2 razy
Nowy Touran - pytania przedzakupowe
Witam.
Mam kilka pytań "przedzakupowych" do użytkowników najnowszej wersji Tourana
1. Czy wstawki Black Piano w konsoli i boczkach są podatne na zarysowania?
2. Czy fotele podstawowe są wystarczająco wygodne dla was czy raczej radzicie inwestować w Top-Komfort Ergo-Active? Tych ostatnich nie ma niestety w pakiecie R-Line.
3. System Park Assist. Używacie tego czy to tylko bajer?
4. Okno dachowe panoramiczne. Czy jest przydatne czy raczej jest tylko dla wyglądu? Z biegiem lat generuje jakieś problemy np. przecieki, świst wiatru itp?
Mam kilka pytań "przedzakupowych" do użytkowników najnowszej wersji Tourana
1. Czy wstawki Black Piano w konsoli i boczkach są podatne na zarysowania?
2. Czy fotele podstawowe są wystarczająco wygodne dla was czy raczej radzicie inwestować w Top-Komfort Ergo-Active? Tych ostatnich nie ma niestety w pakiecie R-Line.
3. System Park Assist. Używacie tego czy to tylko bajer?
4. Okno dachowe panoramiczne. Czy jest przydatne czy raczej jest tylko dla wyglądu? Z biegiem lat generuje jakieś problemy np. przecieki, świst wiatru itp?
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.8 TSI
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Re: Nowy Touran - pytania przedzakupowe
Witam:
1- rysują się
2- warto wziąć Top Komfort nawet ze względu na wysuwane siedzisko- masz Passata B5: wiesz jakie tam jest krótkie,
3- nie mam, czujniki + kamera mi wystarczają,
4- mam w służbowym aucie (Hyundai), znudziło się po 3 dniach, fajne na początku wiosny i koniec jesieni, w lecie roletą trzeba zasłaniać bo za bardzo grzało, za kwotę dopłaty moim zdaniem wybrać inny dodatek ale to już kwestia gustu.
Pozdrawiam !
1- rysują się
2- warto wziąć Top Komfort nawet ze względu na wysuwane siedzisko- masz Passata B5: wiesz jakie tam jest krótkie,
3- nie mam, czujniki + kamera mi wystarczają,
4- mam w służbowym aucie (Hyundai), znudziło się po 3 dniach, fajne na początku wiosny i koniec jesieni, w lecie roletą trzeba zasłaniać bo za bardzo grzało, za kwotę dopłaty moim zdaniem wybrać inny dodatek ale to już kwestia gustu.
Pozdrawiam !
- chomik43
- Auto:: vw touran 2010
- Imię:: Paweł
Ja mam park assist. Ogolnie przydatne. Szczególnie jak się żona uczyła jezdzic 
A dachowe to zbedna rzecz jak dla mnie...

A dachowe to zbedna rzecz jak dla mnie...
Bezbolesna i szybka laserowa depilacja - nie tylko dla kobiet!
Cześć,
dołączam się do wątku
Chcę kupić Tourana III rocznik dowolny 2015-2018. Zależy mi na bezawaryjnej eksploatacji przez najbliższe lata. Co powinienem wybrać ?
Silnik:
Benzyna - 1.4 TSI 150KM
Diesel – 2.0 TDI SCR 150KM
Skrzynia biegów (czytałem złe opinie o DSG, ale czy w obecnej generacji to nadal problem?):
Manualna, 6 biegowa
Automatyczna, DSG6/7
Priorytetem jest niski koszt utrzymania czyli brak napraw, małe spalanie
pozdrawiam
zonk
dołączam się do wątku
Chcę kupić Tourana III rocznik dowolny 2015-2018. Zależy mi na bezawaryjnej eksploatacji przez najbliższe lata. Co powinienem wybrać ?
Silnik:
Benzyna - 1.4 TSI 150KM
Skrzynia biegów (czytałem złe opinie o DSG, ale czy w obecnej generacji to nadal problem?):
Manualna, 6 biegowa
Automatyczna, DSG6/7
pozdrawiam
zonk
-
- Przeglądacz
- Auto:: 5t1 2,0 tdi
- Imię:: adam
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
podepnę się do pytań kolegi ja dorzucę jeszcze auto do jazdy 55miasto/45 trasa kilka razy w roku jakieś wypady na wakacje autko będzie użytkowane co najmniej 5-8latznok pisze:Cześć,
dołączam się do wątku
Silnik:
Benzyna - 1.4 TSI 150KM
Manualna, 6 biegowa
Automatyczna, DSG6/7
pozdrawiam
zonk
proste są dla szybkich samochodów zakręty dla szybkich kierowców...
Can You Be Faster ?
Colin McRae
Can You Be Faster ?
Colin McRae
- Gandalf
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
Mam 1.4 TSI 150 KM (2016) z manualną skrzynią biegów. Samochód ma przejechane 26 tys km przez nieco ponad 2 lata. Poza kilkoma drobiazgami (parujący reflektor, szwankująca elektronika układu komfortu) nic złego się nie działo. Auto pali od ok.6 l (spokojne traktowanie na trasie) do 8-11 litrów w mieście. Przeciętne spalanie w mieście miałem ostatnio 9 l/100 km. Po 16 tys. km dolałem 0,5 l oleju. Ten silnik ma pasek rozrządu i został już poprawiony w stosunku do poprzedniej awaryjnej wersji 1.4. Jestem zadowolony i samochód polecam. Dieslem 2.0 TDI 150 KM jeździłem na jeździe próbnej. Trochę jest głośniejszy i czuć większe wibracje w stosunku do benzyny. Ma DPF więc wymaga większej dbałości aby się filtr nie zapchał.rolmik pisze:podepnę się do pytań kolegi ja dorzucę jeszcze auto do jazdy 55miasto/45 trasa kilka razy w roku jakieś wypady na wakacje autko będzie użytkowane co najmniej 5-8latznok pisze:Cześć,
dołączam się do wątku
Silnik:
Benzyna - 1.4 TSI 150KM
Manualna, 6 biegowa
Automatyczna, DSG6/7
pozdrawiam
zonk
-
- Użytkownik
- Auto:: VW Touran 1.4 TSI 2018
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Jak przy podobnych założeniach kupiłem 1.4TSI. Nie mam DSG bo niestety budżet już nie pozwolił. Co do samego silnika to mam go krótko, ale wydaje mi się, że jak na benzynę to mistrzem kultury pracy nie jest (czasami czuć wibracje ale to już na formum było poruszane co wibruje i rezonuje) ale całokształt auta jest jak najbardziej na plus i warto polecić samochód.rolmik pisze: podepnę się do pytań kolegi ja dorzucę jeszcze auto do jazdy 55miasto/45 trasa kilka razy w roku jakieś wypady na wakacje autko będzie użytkowane co najmniej 5-8lat
-
- Przeglądacz
- Auto:: 5t1 2,0 tdi
- Imię:: adam
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
słowa żonki na temat diesla ''ale to ciągnie " (ze
110ps serii wyszło 140ps
)a po 2 po weryfikacji km (ostatni miesiąc ponad 3.5tyś )podjęliśmy decyzję ze szukamy diesla 2.0 przeważają 140 ps i chyba na to postawimy potem delikatny program i 

proste są dla szybkich samochodów zakręty dla szybkich kierowców...
Can You Be Faster ?
Colin McRae
Can You Be Faster ?
Colin McRae
-
- Początkujący
- Auto:: TSI 1.4 2017 Highline
- Imię:: Marek
Również mam 1.4 TSI 150 KM (2017). Moje pali poniżej 6 w trasie (ale spokojna jazda) a w mieście rzadko kiedy 9 (ale też rozsądne jeżdżenie). Mam przejechane 19 tyś i dolałem 3/4 litra oleju. Auto działa bez zarzutów. Nie mam nawigacji ale dokupiłem AutoConnect i Google Maps działają bardzo dobrze.Gandalf pisze:Mam 1.4 TSI 150 KM (2016) z manualną skrzynią biegów. Samochód ma przejechane 26 tys km przez nieco ponad 2 lata. Poza kilkoma drobiazgami (parujący reflektor, szwankująca elektronika układu komfortu) nic złego się nie działo. Auto pali od ok.6 l (spokojne traktowanie na trasie) do 8-11 litrów w mieście. Przeciętne spalanie w mieście miałem ostatnio 9 l/100 km. Po 16 tys. km dolałem 0,5 l oleju. Ten silnik ma pasek rozrządu i został już poprawiony w stosunku do poprzedniej awaryjnej wersji 1.4. Jestem zadowolony i samochód polecam. Dieslem 2.0 TDI 150 KM jeździłem na jeździe próbnej. Trochę jest głośniejszy i czuć większe wibracje w stosunku do benzyny. Ma DPF więc wymaga większej dbałości aby się filtr nie zapchał.rolmik pisze:podepnę się do pytań kolegi ja dorzucę jeszcze auto do jazdy 55miasto/45 trasa kilka razy w roku jakieś wypady na wakacje autko będzie użytkowane co najmniej 5-8latznok pisze:Cześć,
dołączam się do wątku
Silnik:
Benzyna - 1.4 TSI 150KM
Manualna, 6 biegowa
Automatyczna, DSG6/7
pozdrawiam
zonk
-
- Użytkownik
- Auto:: VW Touran 1.4 TSI 2018
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
NO co do spalania to ja na razie jestem pozytywnie zaskoczony. Jak da autostradowa, tempomat na 130 i po ok 450km spalanie 7.1. No ja jestem zadowolony bo poprzedni Scenic 1.9dCi w taki warunkach palił średnio 6.9.Cetusek pisze: Również mam 1.4 TSI 150 KM (2017). Moje pali poniżej 6 w trasie (ale spokojna jazda) a w mieście rzadko kiedy 9 (ale też rozsądne jeżdżenie). Mam przejechane 19 tyś i dolałem 3/4 litra oleju. Auto działa bez zarzutów. Nie mam nawigacji ale dokupiłem AutoConnect i Google Maps działają bardzo dobrze.
Nawigacje też mam przez AC i polecam.
-
- Auto:: a4 b6 1.8T Avant 2002r
- Imię:: Rafał
Miałem tą benzynkę 150KM na dwa/trzy dni. Skrzynia manual 6.
Przy spokojnej jeździe fajne ciche auto. Przy wyprzedzaniu trochę trzeba pokręcić i jest niestety głośne, aż miałem wrażenie że to diesel takie moje subiektywne odczucie do mojej starej audi 1.8T:)
Spalanie fajne, auto przy pełnym obciążeniu 5 osób plus bagaże, nie oszczędzane na 600KM średnio spaliło 6,5L.
NV oryginalna prowadziła tak samo jak gogle maps.
System trzymania dystansu od auta z poprzedzającego + tempomat bardzo fajna sprawa - chociaż na początku była lekka panika to mimo wszystko polecam na trasy:)
Przy spokojnej jeździe fajne ciche auto. Przy wyprzedzaniu trochę trzeba pokręcić i jest niestety głośne, aż miałem wrażenie że to diesel takie moje subiektywne odczucie do mojej starej audi 1.8T:)
Spalanie fajne, auto przy pełnym obciążeniu 5 osób plus bagaże, nie oszczędzane na 600KM średnio spaliło 6,5L.
NV oryginalna prowadziła tak samo jak gogle maps.
System trzymania dystansu od auta z poprzedzającego + tempomat bardzo fajna sprawa - chociaż na początku była lekka panika to mimo wszystko polecam na trasy:)