Klimatyzacja nie dziala

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Klimatyzacja nie dziala

Post autor: wesol »

Sprawdzić mierniczkiem czy jest wysterowanie na zawór w kompresorze oraz czy presostat pozwala na załączenie. To tak dla kogoś kto ma miernik elektryczny taki z biedry za 10 zł.

Wiatraki startują bo nic nie piszesz?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
pecik91
Auto:: Caddy 2.0 TDI 2009
Imię:: Piotr
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: pecik91 »

Nie zauważyłem żeby się włączyły, jutro dokładnie sprawdzę. Zauważyłem że na włączonej klimatyzacji śruba trzymająca sprzęgło kompresora nie kreci się z taką samą prędkością jak koło pasowe na kompresorze. Jakieś 0,7 OFE na sek robi. Tak ma być? Czy ma się kręcić tak samo?
adzi
Początkujący
Auto:: Touran 2005 2.0 tdi dsg
Imię:: Andrzej
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: adzi »

pecik91 pisze:Nie zauważyłem żeby się włączyły, jutro dokładnie sprawdzę. Zauważyłem że na włączonej klimatyzacji śruba trzymająca sprzęgło kompresora nie kreci się z taką samą prędkością jak koło pasowe na kompresorze. Jakieś 0,7 OFE na sek robi. Tak ma być? Czy ma się kręcić tak samo?

Oczywiście że ma się kręcić z tą samą prędkością, widoczne masz zerwane sprzęgło i tu jest problem, miałem to samo, wymiana na nowe załatwiła sprawę.
terex
Auto:: Touran 2016 1,4 TSI DSG
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: terex »

Panowie taka sytuacja. Klima chłodzi jak wsciekła do 20 stopni celcjusza temp. zewnetrzna jednak kiedy robi sie goraca na zewnatrz pow. 26 stopni celcjusza juz nic sie nie dzieje, po uruchomieniu silnika na moment załaczaja sie wentylatory z nawiewów słychac dziwny piszczacy dziek, i nic lipa leci ciepłe pow. Błedów brak klima sprawdzona i nabita. Klima manual Poradzcie cos
VWariaT
Zaawansowany
Auto:: 1T2 2.0TDI
Imię:: VWariaT
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 55 razy

Post autor: VWariaT »

Zawór SANDEN do sprawdzenia, czy podczas nabijania klimy dobiło bez problemu do końca? Jeżeli były problemy to masz za dużo powietrza w układzie i przez to jak jest cieplej to przestaje chłodzić.

Tak było w moim przypadku... oczywiście może być jeszcze coś innego do sprawdzenia/naprawy.
Był: 1T2 -> Z czerni wyłonił się początek....
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
ODPOWIEDZ