VW Touran Webasto Rozbudowa dogrzewacza Ogrzewanie postojowe

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Czy skorzystałeś? Warto było napisać?

Zdecydowanie tak, mam zamiar przerabiać
152
57%
Zdecydowanie tak, nie będę przerabiać samodzielnie
59
22%
Zdecydowanie tak, już przerobiłem
56
21%
Nic nowego się nie dowiedziałem, nie będę przerabiać
1
0%
Nic nowego się nie dowiedziałem, mam przerobione
1
0%

Liczba głosów: 269

Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 829 razy

Re: VW Touran Webasto Rozbudowa dogrzewacza Ogrzewanie posto

Post autor: jarry »

pykson pisze:Nie demontowałem jeszcze zderzaka, ale skoro sam jarry pisze, że "dostanie się do pieca jest czynnością żmudną" to nie sądzę, żeby te 10 minut tak bardzo dawały mu do wiwatu
gwoli wyjaśnienia, oczywiście że się da zdemontować zderzak w 10 minut, co więcej idę o zakład że dam radę zejść poniżej 2 minut jeśli bym miał to robić na zasadzie byle szybciej, poradnik pisałem z myślą o użytkownikach którzy raczej są mało zaawansowani w takich robotach bo jak ktoś jest oblatany to i ten poradnik mu do niczego nie potrzebny :)

dlatego radzę osobie którą robi to po raz pierwszy liczyć 30-40 minut na spokojnie żeby ZDEMONTOWAĆ piecyk, bo samo zdjęcie zderzaka to jak często się okazuje dopiero preludium ;) a schody zaczynają się dalej, spotkałem się już kilka razy że użytkownicy a nawet serwisy samochodowe nie poradziły sobie z demontażem pieca po demontażu zderzaka, oczywiście uważam to za ewenement tym niemniej statystycznie się zdarza i wpływa na ogólną ocenę trudności w wydobyciu piecyka

do tego dochodzą takie czynniki jak warunki środowiskowe (mróz, błoto ) oraz stan karoseryjny auta (korozja, urywające się śruby itp. ), mówienie zatem bez a priori wzięcia tych czynników pod uwagę o demontażu pieca w 10 minut jako czasu do uzyskania przez amatora który to robi pierwszy raz to moim zdaniem delikatne nadużycie...
pykson pisze:Piec VEVO steruje pompką paliwa "myśląc", że ma bardziej wydajną DP42 i może nie dossać wystarczającej ilości paliwa, problem być może mniej istotny w touranach niż w niektórych innych autach, ale zasadniczo poziom ropy w przewodzie paliwowym może opadać po dłuższym czasie nieużytkowania pojazdu i wtedy braknie jej w piecu przy jego rozruchu.
Być może w codziennie odpalanym samochodzie problem nie występuje, ale po tygodniu rozruch webasto może skończyć się białym dymem jak na konklawe.
dokładnie tak, z bardzo wielu montaży w takich konfiguracjach mogę powiedzieć że statystycznie 60% aut wymaga wymiany pompki na taką z zaworkiem, czy DP40 czy DP42 to bez zauważalnej różnicy, auta różne od Touranów przez Sharany Golfy i inne Passaty :drinks:

EDIT:

pykson pisze:Brak tego tajemniczego zaworka w DP41 to po prostu po 3 wyżłobienia w 2 uszczelkach (o-ringach) na końcu wałka pompy, przez które wraca paliwo. To jest przyczyna całego zamieszania.
z rozpędu potwierdziłem twoją tezę o cofaniu się paliwa bo nie wczytałem się a kwintesencją tego miały być kłęby dymu z pieca i tylko to się zgadza :oki:

natomiast IMHO powodem dymienia jest ZALEWANIE pieca paliwem przy braku zaworka N109 oraz w pompce paliwa Webasto, pamiętajmy że pompka Webasto jest podłączona do głównej pompy paliwa w baku w której to cały czas występuje NADCIŚNIENIE, w związku z tym cały czas występuje CIŚNIENIE które chce przepchnąć paliwo przez pompkę i magistralę paliwową pieca Webasto, jeśli nie mamy zaworka N109 oraz w pompce paliwa Webasto to w zależności od wartości NADCIŚNIENIA w pompie głównej będzie występowało sączenie/kapanie paliwa do pieca Webasto, oczywiście przy dłuższym postoju może nastąpić lekkie cofnięcie paliwa choć przy średnicy magistrali paliwowej Webasto to raczej efekt cofania będzie minimalny, tym niemniej jakiś tam bąbel powietrza może się wytworzyć od strony pieca w magistrali paliwowej co w konsekwencji spowoduje jeszcze większe możliwości powstania zadymienia, najpierw zalana paliwem siatka w piecu zacznie dymić a następnie przez pierwszy moment nie dosiknie paliwa tylko pójdzie trochę powietrza jedynie przedłużając moment dymienia przed odpaleniem płomienia w piecu... ufff się rozpisałem :mrgreen:
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
pykson
Początkujący
Auto:: Highline BMM 2007
Imię:: Adam
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: pykson »

JEDARO pisze: 
pykson pisze:Otóż to, tu jest sedno sprawy.
JEDARO, wiesz czym one się różnią?
oczywiście, że wiem zajmuje się ogrzewaniem postojowym ok. 10 lat
ale dobrze operujesz wyszukiwarką więc na pewno sobie poradzisz w znalezieniu odp.
Skoro masz aż 10 letnie doświadczenie w temacie to pewnie rozbierałeś pompkę DP4x.
Czyli wiem, ale nie powiem. ;)
A szkoda, bo tego czym różnią się te pompki akurat na tym forum nie ma.

I ja również nie piszę tego, żeby kogokolwiek obrazić. Wręcz przeciwnie, mam wiele szacunku do społeczności tego forum i dziękuję Wam za pracę i bezinteresowne dzielenie się swoją wiedzą! :ok:

DP41 nie trzyma paliwa, ale dlaczego?
Dlaczego paliwo spływa z magistrali do baku?

Brak tego tajemniczego zaworka w DP41 to po prostu po 3 wyżłobienia w 2 uszczelkach (o-ringach) na końcu wałka pompy, przez które wraca paliwo. To jest przyczyna całego zamieszania.
A zatem nawet nowa DP41 by tu nie pomogła.

JEDARO pisze: No pewnie sporo tego już przerobiłem a przykładem jest mój touran nie miał jeszcze wymienianej pompki a zamontowałem mu już parę lat temu VEVO chyba z 2013r co nie znaczy, że nie będzie miał :mrgreen:
Pompka DP40 czy DP41?
jeżu pisze: Działa u u mnie beproblemowo w 1T2 bez zmiany pompki... już 2 sezony..... Piec Vevo od Darka :brawa:
Pompka DP40 czy DP41?
jarry pisze: (...) mówienie zatem bez a priori wzięcia tych czynników pod uwagę o demontażu pieca w 10 minut jako czasu do uzyskania przez amatora który to robi pierwszy raz to moim zdaniem delikatne nadużycie...
Jak się w okazało, mnie, amatorowi, zajęło 20 minut odchylenie prawej strony zderzaka, ale nie rozpiąłem spryskiwaczy, bo chciałem dostać się tylko do wtyczki webasto. Za drugim razem zajmie pewno z 10 minut.
Demontaż całego zderzaka to jeszcze lewe nadkole + kabel od halogenów.

Robert, te 2 minuty to chyba z obcięciem obcęgami wężyka od sprysków i kabla od halogenów ;)
BTW - dzięki za zaopatrzenie.

Przy okazji odkryłem pasażera na gapę. Niestety zapłacił za to śmiercią.

Image

Image
miki55
Zaawansowany
Auto:: 1.9 bls
Imię:: Rafał
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: miki55 »

No właśnie jak rozpoznać Pompkę z zaworkiem i bez zaworka oczywiście taką na której już nie widać symboli bo sam nie wiem jaką mam? Piec mam na pewno z zaworkiem. Jakie były by objawy gdyby piec był z zaworkiem i pompka również?
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

jarry pisze:o demontażu pieca w 10 minut jako czasu do uzyskania przez amatora który to robi pierwszy raz to moim zdaniem delikatne nadużycie...
touran touranowi nie równy ;) zależy jaki "fachowiec" był przed nami
mi się trafił z przynitowanym zderzakiem :hahaha:
pykson pisze:Czyli wiem, ale nie powiem.
z Twojego założenia to bym musiał wcale się nie udzielać na forum a o tworzeniu manuali to nawet bym nie pomyślał

DP40 przeznaczona do Webasto Thermo Top V, na paliwo: olej napędowy lub benzyna.
należy stosować do pieców Thermo Top V bez zaworu elektromagnetycznego na króćcu paliwa.

DP41 przeznaczona do Webasto Thermo Top V. na paliwo: olej napędowy.
należy stosować do pieców Thermo Top V z zaworem elektromagnetycznym na króćcu paliwa.

DP42 przeznaczona do ogrzewania Webasto Thermo Top V EVO.
na paliwo: benzyna lub olej napędowy.

Na obudowie Dp42 jest napisane Nie używać z thermo top V ( ale dlaczego?? :P )

i na koniec jeszcze kolejna zagdaka czym się różni VEVO od EVO :mrgreen:
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
miki55
Zaawansowany

DP40 przeznaczona do Webasto Thermo Top V, na paliwo: olej napędowy lub benzyna.
należy stosować do pieców Thermo Top V bez zaworu elektromagnetycznego na króćcu paliwa.

DP41 przeznaczona do Webasto Thermo Top V. na paliwo: olej napędowy.
należy stosować do pieców Thermo Top V z zaworem elektromagnetycznym na króćcu paliwa.

Tylko jak je rozpoznać?
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

nie jestem rasistą ale może po kolorze obudowy :P

jak nie zdemontujesz to raczej i tak będziesz miał ciężko określić jaka bo dostęp jest słaby chyba że masz jakiś wideoskop
miki55 pisze:Piec mam na pewno z zaworkiem
po tym to nigdy nie będziesz 100% pewny jaką masz ;)
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
miki55
Zaawansowany

JEDARO pisze:nie jestem rasistą ale może po kolorze obudowy :P

jak nie zdemontujesz to raczej i tak będziesz miał ciężko określić jaka bo dostęp jest słaby chyba że masz jakiś wideoskop
miki55 pisze:Piec mam na pewno z zaworkiem
po tym to nigdy nie będziesz 100% pewny jaką masz ;)
Czyli mam nie tak bo pompka ma czarną obudowę czyli DP40 a powinna być z jasną DP41.
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 829 razy

Post autor: jarry »

pykson pisze:Robert, te 2 minuty to chyba z obcięciem obcęgami wężyka od sprysków i kabla od halogenów ;)
przy najbliższej przeróbce postaram się zrobić taki test i nakręcić wideorelację, o ile się zlecniodawca zgodzi :mrgreen:
pykson pisze:BTW - dzięki za zaopatrzenie.
:bry:
pykson pisze:Brak tego tajemniczego zaworka w DP41 to po prostu po 3 wyżłobienia w 2 uszczelkach (o-ringach) na końcu wałka pompy, przez które wraca paliwo. To jest przyczyna całego zamieszania.
z rozpędu potwierdziłem twoją tezę o cofaniu się paliwa bo nie wczytałem się a kwintesencją tego miały być kłęby dymu z pieca i tylko to się zgadza :oki:

natomiast IMHO powodem dymienia jest ZALEWANIE pieca paliwem przy braku zaworka N109 oraz w pompce paliwa Webasto, pamiętajmy że pompka Webasto jest podłączona do głównej pompy paliwa w baku w której to cały czas występuje NADCIŚNIENIE, w związku z tym cały czas występuje CIŚNIENIE które chce przepchnąć paliwo przez pompkę i magistralę paliwową pieca Webasto, jeśli nie mamy zaworka N109 oraz w pompce paliwa Webasto to w zależności od wartości NADCIŚNIENIA w pompie głównej będzie występowało sączenie/kapanie paliwa do pieca Webasto, oczywiście przy dłuższym postoju może nastąpić lekkie cofnięcie paliwa choć przy średnicy magistrali paliwowej Webasto to raczej efekt cofania będzie minimalny, tym niemniej jakiś tam bąbel powietrza może się wytworzyć od strony pieca w magistrali paliwowej co w konsekwencji spowoduje jeszcze większe możliwości powstania zadymienia, najpierw zalana paliwem siatka w piecu zacznie dymić a następnie przez pierwszy moment nie dosiknie paliwa tylko pójdzie trochę powietrza jedynie przedłużając moment dymienia przed odpaleniem płomienia w piecu... ufff się rozpisałem :mrgreen:
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

Dziś wymieniłem piec po nie udanym flashowaniu,był 5N0... sw47xx teraz jest 3C0....sw 44xx i jest problem bo nie ma menu na liczniku. Próba kodowania z 3 cyfrą 1/2/3 wywala błąd poza zakresem .....
Czy komuś coś przychodzi do głowy?
Ps.reset aku zrobiony...
Kanały adaptacyjne zresetowane do fabrycznych...a menu jak nie ma, tak nie ma...
Załączniki
20181014_153012.jpg
20181014_211232-1399x704.jpg
Ostatnio zmieniony ndz paź 14, 2018 21:27 przez hagio, łącznie zmieniany 1 raz.
RNS
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 tdi
Imię:: Max
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: RNS »

Jest gdzieś na forum opisane kanały adaptacji webasto? Chodzi mi o to czy pompa V55 powinna pracować przy włączonym silniku bez pracującego webasto.
Jak ją włączyć lub wyłączyć w którym kanale?
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Kontakt:

RNS pisze:Jest gdzieś na forum opisane kanały adaptacji webasto? Chodzi mi o to czy pompa V55 powinna pracować przy włączonym silniku bez pracującego webasto.
Jak ją włączyć lub wyłączyć w którym kanale?
Na foto wszystkie kanały adaptacyjne.
Gdzieś jest opcja wyłączenia pompki po zgaszeniu silnika , równie dobrze można ją wykodować, na moje to piec decyduje czy pompka ma działać. Pompka nie powinna pracować przy włączonym silniku i nie działającym dogrzewaczu/postojowym ,pamiętaj że obieg wymusza pompa cieczy chłodzącej silnik a co za tym idzie wirnik w pompce od piecyka się kręci.....dając złudzenie że pracuje/pompuje.
Załączniki
20181014_152831.jpg
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

A to śmigło że tak powiem pompki jest połączone na stałe z osią silnika w tych bezszczotowych?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Kontakt:

wesol pisze:A to śmigło że tak powiem pompki jest połączone na stałe z osią silnika w tych bezszczotowych?
Pięknie pokazane
https://youtu.be/CI9Or3nPXt0
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

hagio pisze:teraz jest 3C0....sw 44xx
... ja tu widzę 1K0... ;)
Awatar użytkownika
dzwonek17
Użytkownik
Auto:: 2.0 BMT COMFO CFHC 2012
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: dzwonek17 »

Witam.
Zamierzam zmienić dogrzewacz na pełne postojowe więc kupiłem już i wstawiłem panel klimatyzacji. Miałem zamontowany panel z numerem 3AA907044AG, a zamieniłem na 3AA907044BS i tu pojawia się błąd:
Dodam, że po skasowaniu powraca.
Pytanie czy kupiłem zły panel, czy wyskakuje ten błąd bo jeszcze nie jest wymieniony piec, czy uszkodzony panel. Dodam że na starym moim panelu żadnego błędu nie było.
Załączniki
IMG_20181010_212514.jpg
IMG_20181010_212514.jpg (38.28 KiB) Przejrzano 877 razy
ODPOWIEDZ