Tak banalna rzecz, a cieszy....
W każdym poprzednim aucie miałem zegarek na który zawsze można było spojżeć i sprawdzić godzinę w dowolnym momęcie użytkowania samochodu...
Jakież było moje zaskoczenie jak się okazało, że w 1T3 z tym tak banalnym 'urządzeniem' może być problem.
Zegarek, owszem jest... w zegarach, na kolorowym MFD... ale....
Jak są drzwi otwarte, to MFD pokazuje informacje o otwartych drzwiach zadłaniając zegarek napisem MFD
Przy wyłączonym zapłonie po pewnym czasie ekran się wyłacza.. więc zegarek też...
sam zegarek jest tak filigranowy, że go z odlełości nie widać.... Nie wspominając juz że zgodnie z prawem Murphiego zawsze jest zasłonięty/niewidoczny wtedy kiedy najbardziej jest potrzebny (kokpit, kierownica lub inne wyswietlane pierduły)...
Niestety moje RCD510 jest nowszym modelem w którym VW zdecydowało sie na usunięcie zegarka z wyswietlacza

No więc.. złamałem się... przeszperałem ALi... zanabyłem to:
AliExpress
I wygląda to tak:

Zegarek podpięty jest pod zasilanie lampki, więc Komputer uwala to zasilanie podczas usypiania pojazdu (nie siorpiąc akumulatora)
Szczerze polecam jak komuś też brakuje zegarka.
W planach przeróbka na Wyswietlacz OLED z podłączeniem pod CAN aby synchronizować zegarek z tym w samochodzie i zczytywać inne informacje.