czy to padającą dwumasa?

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
kahlert82
Początkujący
Auto:: 2.0 TDI DSG BMM, 2007
Imię:: Irek
Podziękował: 1 raz

czy to padającą dwumasa?

Post autor: kahlert82 »

Witam.

Pojawił mi się ostatnio dziwny odgłos podczas jazdy ( 2.0 tdi BMM DSG 110000 km). Jakby metal tarł o metal. Dzieje się tak tylko jak jadę, w pozycji N lub P jest cisza, słychać normalna prace silnika. Dodam jeszcze ze biegi zmienia płynnie zero szarpnięć itp. Na YT jest masa filmów z padającą dwumasa, tylko wszystkie stoją. Moj wydaje taki dźwięk tylko jak jedzie.

Czy to może być tez objaw padającej dwumasy?
Awatar użytkownika
tomcio1600
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 AVQ
Imię:: Tomasz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Re: czy to padającą dwumasa?

Post autor: tomcio1600 »

kahlert82 pisze:Witam.

Pojawił mi się ostatnio dziwny odgłos podczas jazdy ( 2.0 tdi BMM DSG 110000 km). Jakby metal tarł o metal. Dzieje się tak tylko jak jadę, w pozycji N lub P jest cisza, słychać normalna prace silnika. Dodam jeszcze ze biegi zmienia płynnie zero szarpnięć itp. Na YT jest masa filmów z padającą dwumasa, tylko wszystkie stoją. Moj wydaje taki dźwięk tylko jak jedzie.

Czy to może być tez objaw padającej dwumasy?
Może być objaw...

Ale coś mi podpowiada, że masz problem z hamulcami ;) może brak już okładzin klocków, bądź tłoczek się wiesza? Ewentualnie łożysko w kole... sprawdź te tematy :bry:
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM

Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
kahlert82
Początkujący

Witam

Dzsiaj bylem na diagnozie w niemieckim ASO. Prawdopodobnie 90 % dwumas. Koszt wyjęcia samej skrzyni 750 euro!!!
Potem zabawa w co się dokładnie zepsuło, szacowany koszt całej operacji ok 2000 euro.

Pytanie moje ile to w Polsce kosztuje ? i czy dojadę na moich 4 kolkach do kraju ?
Rzezi mi tylko tak do 1800 obr. jak zmienia bieg to na chwilkę przestaje, potem znowu. Jak silnik jest zimny to jest prawie cisza. przy obciążeniu tez nic nie słychać.
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

kahlert82 pisze:Witam

Dzsiaj bylem na diagnozie w niemieckim ASO. Prawdopodobnie 90 % dwumas. Koszt wyjęcia samej skrzyni 750 euro!!!
Potem zabawa w co się dokładnie zepsuło, szacowany koszt całej operacji ok 2000 euro.

Pytanie moje ile to w Polsce kosztuje ? i czy dojadę na moich 4 kolkach do kraju ?
Rzezi mi tylko tak do 1800 obr. jak zmienia bieg to na chwilkę przestaje, potem znowu. Jak silnik jest zimny to jest prawie cisza. przy obciążeniu tez nic nie słychać.
Spokojnie powinieneś dojechać.
Za tę kwotę to co najmniej trzy samochody zrobisz.
kahlert82
Początkujący

Dzięki

Może ktoś poleci jakiś servis skrzyń automatycznych.
Mieszkam w Olesno Sląskie 46-300 ( miedzy Opolem a Częstochowa). Może jest coś w Wrocławiu?
Awatar użytkownika
Grześ
Użytkownik
Auto:: Touran 1.9TDI 2004r
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: Grześ »

Witam...
Prosiłbym o ocenę- auto normalnie jechało, lecz po chwili mały zgrzyt-wibracje i brak możliwości wrzucenia jakiegokolwiek biegu... Pobocze i oględziny- linki nie pospadały, płyn hamulcowy w normie...
Dziwił mnie tylko fakt iż na postoju przy zgaszonym silniku i ustawieniu drążka biegów na luzie bieg był takjakby wrzucony- nacisniecie sprzęgła rozlaczalo skrzynię z silnikiem, lecz po puszczeniu znów było to samo i w żadnym wypadku nie szko wrzucić biegu(dodam tylko, że czasami udało mi się wrzucić 6, 2, 1 i wsteczny po rozbujaniu auta)... To samo po odpaleniu- na luzie po powolnym puszczaniu sprzęgła wyraźnie było czuć wrzucony bieg- później szarpnięcie i zgaśnięcie auta...Dopiero wrzucenie 2-go biegu, wciśnięcie sprzęgła i rozpędzenie lekko auta poskutkowało- jakoś wróciłem do domu (nawet wszystkie biegi ładnie wchodziły, ale później znów było to samo).Dodatkowo pojawiło się ciche tarcie podczas jazdy i drganie drążka na 6tym biegu... Jak myślicie czy dumasa jest dobra?
Proszę o pomoc bo auto potrzebne jak najszybciej...
Pomogłem? Daj lajka... Tzn :piwo:
Black Pearl by Grześ
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Raczej skrzynia biegów a konkretniej synchronizator,tryb,zębatka straciła kawałek zęba i się blokuje, tak było przynajmniej u mnie (przez rok czasem się blokowała na 4 aż się zblokowała na amen)
Awatar użytkownika
Grześ
Użytkownik
Auto:: Touran 1.9TDI 2004r
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: Grześ »

Skrzynia na pewno do roboty- wysypało się całe łożysko igiełkowe bo pękła podkładka wstępna
Obrazek

Zastanawia mnie to metaliczne piskliwe tarcie przy zblokowanej skrzyni- dlatego pytanie czy dwumasa też do wymiany (ewentualnie jak to sprawdzić?)

http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=13606

-- 15 lip 2015, o 08:13 --

Panowie mam pytanie- jak i czym wyczyścić wypłukać pozostałe drobinki metalu po łożysku i podkładce?
Pomogłem? Daj lajka... Tzn :piwo:
Black Pearl by Grześ
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
Imię:: Wojtek
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy

Post autor: cirek »

Cześć.

Ostatnio mam pecha. Dziś usłyszałem jak dwumasa dzwoni i dziwnie chrobocze na wolnych obrotach. Jak wcisne sprzęgło jest głośniej. Albo jak odpale auto i nic nie słychać to po wciśnięciu sprzęgła już słychać. Nic nie słychać jak sprzęgło obciążone jest napędem na koła czyli w czasie jazdy. Czeka mnie wymiana dwumasy i tu mam prośbę.
Proszę o sprawdzenie jaką mam skrzynie biegów (ETKA)
Mój VIN WVGZZZ1TZ9W027758
Zmienić dwumas czy cały komplet z tarcza, dociskiem, słownikiem i co tam jeszcze trzeba o ile trzeba.
Jaka firmę polecacie.
1T3 CFHC
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

cirek pisze:Cześć.

Ostatnio mam pecha. Dziś usłyszałem jak dwumasa dzwoni i dziwnie chrobocze na wolnych obrotach. Jak wcisne sprzęgło jest głośniej. Albo jak odpale auto i nic nie słychać to po wciśnięciu sprzęgła już słychać. Nic nie słychać jak sprzęgło obciążone jest napędem na koła czyli w czasie jazdy. Czeka mnie wymiana dwumasy i tu mam prośbę.
Proszę o sprawdzenie jaką mam skrzynie biegów (ETKA)
Mój VIN WVGZZZ1TZ9W027758
Zmienić dwumas czy cały komplet z tarcza, dociskiem, słownikiem i co tam jeszcze trzeba o ile trzeba.
Jaka firmę polecacie.
Po VIN dobiorą Tobie dwumas. Ja brałem Sachs komplet dwumas, sprzęgło, docisk,wysprzęglik śruby itp.itd. 1520. Warto zaopatrzyć się w uszczelnienie wału 200-250pln.jesli sucho to nie ruszać. Płyn hamulcowy na dolewkę po odpowietrzeniu wysprzęglika. Fabrycznie miałem LUK
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany

Na zegarze 235 tys. Słyszałem że przy około 250 dwumasa się kończy. I chyba to prawda.
Dziś dowiem się ile mnie to będzie "bolało"
Co do vin i etki to z ciekawości chciałbym wiedzieć jaką mam skrzynie.
1T3 CFHC
Awatar użytkownika
bartek0-01
Specjalista
Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
Imię:: Bartłomiej
Podziękował: 204 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: bartek0-01 »

cirek pisze:Na zegarze 235 tys. Słyszałem że przy około 250 dwumasa się kończy. I chyba to prawda.
Dziś dowiem się ile mnie to będzie "bolało"
Co do vin i etki to z ciekawości chciałbym wiedzieć jaką mam skrzynie.
Co do skrzyni zerknij na wklejke serwisowa w aucie lub ksiazce serwisowej tam masz oznaczenie skrzyni
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO :20: ---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany

KNR o ile dobrze patrzę. Są takie?
1T3 CFHC
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Przecie to nie ma znaczenia jaka skrzynia jeśli mówimy o manualnych. Podział jest tu tylko na 228 mm i 240 mm. Przy 228 masz wysprzeglik zewnętrzny a przy 240 mm centralny zintegrowany z łożyskiem wyciskowym.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany

Pytam bo nie wiem, tego też nie wiedziałem
wesol pisze:Przecie to nie ma znaczenia jaka skrzynia jeśli mówimy o manualnych. Podział jest tu tylko na 228 mm i 240 mm. Przy 228 masz wysprzeglik zewnętrzny a przy 240 mm centralny zintegrowany z łożyskiem wyciskowym.
228 czy 240 to średnica dwumasy?
1T3 CFHC
ODPOWIEDZ