Uszkodzone koło zębate 6 biegu skrzynia FYG - Touran 2004rok
-
raftom
- Początkujący
- Auto:: Touran, AVQ, 2004r.
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Uszkodzone koło zębate 6 biegu skrzynia FYG - Touran 2004rok
Witam Panowie,
Mam problem bo wysypała mi się mała zębatka 6-tego biegu w skrzyni FYG.
Może macie doświadczenie czy opłaca się zakładać zamiennik z firmy Antonio Masiero - Włochy? Jeden mechanik mówił mi że się przejechał na nich. Zastanawiam się czy ktoś z Was ma inne doświadczenia?
https://archiwum.allegro.pl/oferta/komp ... 88084.html
Ewentualnie może ma ktoś skrzynię FYG lub GQN uszkodzoną gdzie koła zębate 6-tego biegu są sprawne to chętnie bym je zakupił.
Pozdrawiam
Może macie doświadczenie czy opłaca się zakładać zamiennik z firmy Antonio Masiero - Włochy? Jeden mechanik mówił mi że się przejechał na nich. Zastanawiam się czy ktoś z Was ma inne doświadczenia?
Ewentualnie może ma ktoś skrzynię FYG lub GQN uszkodzoną gdzie koła zębate 6-tego biegu są sprawne to chętnie bym je zakupił.
Pozdrawiam
Rafał
- misiek775
- Zaawansowany
- Auto:: Touran BSE 2006 LPG
- Imię:: Micz
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Re: Uszkodzone koło zębate 6 biegu skrzynia FYG - Touran 200
W octaviach 1.6 MPI montują ma potęgę koła tej firmy żeby wydłużyć piąty bieg. Kumpel aktualnie rzeźbil temat i jest ok.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Ale tam jest śladowy niuton.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- wesol
- Władca postów
Silnik 1.6 benzynowy ile ma niutonometrów? Ze 150 a diesel ile ma? Około 300. Gdzie szybciej pada albo gdzie musi być skrzynia masywniejsza?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- misiek775
- Zaawansowany
- Auto:: Touran BSE 2006 LPG
- Imię:: Micz
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
A co ma piernik do wiatraka? Nie pisałem że montują takie same koła tylko, że tej samej firmy i odniosłem się do jakości jaką reprezentują wyroby tej firmy na przykładzie silników 1,6wesol pisze:Silnik 1.6 benzynowy ile ma niutonometrów? Ze 150 a diesel ile ma? Około 300. Gdzie szybciej pada albo gdzie musi być skrzynia masywniejsza?
- wesol
- Władca postów
Napewno nie jest połowę mniejsze kolo a niuton jest dwa razy większy w dieslu i do tego nie przy 3500 obr a przy 1900. Tak jak prąd 230 v i 1 amper a 23 volty i 10 amper. Moc ta sama a kable musisz mieć grubsze przy niższym napięciu. Nie wiem ile skrzyń rozebrałem w życiu i jakie masz doswiadczenie w tej materii.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
raftom
- Początkujący
Widzę że dyskusja wrze ale konkretów nadal brak.
Rafał
- wesol
- Władca postów
Wniosek taki że tej firmy koła są robione chyba z plastiku lub plasteliny. Najtwardsza rzeczą w całym aucie jest koło talerzowe i wałek atakujący w dyfrze. Koła zębate w skrzyni w sumie niewiele slabsze. Z jakiegoś powodu to tak chyba jest. Nie pamiętam już ile to w skali mohsa jest.
Poza tym 750 zł za koła to troszkę dużo. Chyba lepiej jakaś skrzynie lepszą zapodac.
Poza tym 750 zł za koła to troszkę dużo. Chyba lepiej jakaś skrzynie lepszą zapodac.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
pitt55
- Początkujący
- Auto:: VW 1,6 MPI
- Imię:: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Wydłużałem piątkę w moim golfie zakładając koła tej firmy. Od 12 tys. wszystko z nimi ok.raftom pisze:Witam Panowie,
Pozdrawiam
-
raftom
- Początkujący
Dziękuję za wypowiedź pitt55
PS. Nawiązując do wypowiedzi 'wesol'
Czy za dwa nowe kola szóstego biegu 750 zł to dużo ? oto pytanie. Teoretycznie są to dwa nowe koła i jeśli miałyby pracować bezawaryjnie to jest to do rozpatrzenia według mnie.
Zastanawiałem się też nad wymianą skrzyni, ale regenerowana FYG kosztuje 1600 plus przesyłka w jedną stronę i zwrot skrzyni starej - wysyłka w drugą stronę.
Dodając do całości koszt wymiany to daje nam lekko ponad 2 tysiące z całość.
Może ktoś wymieniał te koła w dieslu i ma na nich doświadczenie?
PS. Nawiązując do wypowiedzi 'wesol'
Czy za dwa nowe kola szóstego biegu 750 zł to dużo ? oto pytanie. Teoretycznie są to dwa nowe koła i jeśli miałyby pracować bezawaryjnie to jest to do rozpatrzenia według mnie.
Zastanawiałem się też nad wymianą skrzyni, ale regenerowana FYG kosztuje 1600 plus przesyłka w jedną stronę i zwrot skrzyni starej - wysyłka w drugą stronę.
Dodając do całości koszt wymiany to daje nam lekko ponad 2 tysiące z całość.
Może ktoś wymieniał te koła w dieslu i ma na nich doświadczenie?
Rafał
- wesol
- Władca postów
Podchodzi do tego tak że ja sobie wymienił bym skrzynie samemu i do tego skrzynie dość długa ggu bym miał za powiedzmy 400-500 zł. Najdłuższa kbl nieco drożej za 800 czy tam 900 zł. Są to skrzynie które też nie są w gronie tych awaryjnych więc można śmiało na nich jeździć. Jeszcze są inne skrzynie może nieco mniej długie jak kbl czy ggu ale nadal dość długie które można kupić za 300 zł czy nawet i taniej a koła 5 biegu bo są to 5 biegowe są w sumie do kupienia za śmieszne pieniądze.
Tak wiem zaraz będzie że masz nowe koła a nie używane. Pytanie moje tylko jest takie czy z tego powodu masz jakąś większą pewność że takie koła dłużej posmigaja? Napewno nie.
Tak wiem zaraz będzie że masz nowe koła a nie używane. Pytanie moje tylko jest takie czy z tego powodu masz jakąś większą pewność że takie koła dłużej posmigaja? Napewno nie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
raftom
- Początkujący
Dobrze prawisz;
Wiem, że KBL podejdzie bez żadnych komplikacji bo jest post na ten temat gdzieś w historii. ale faktycznie trzeba za nią dać między 900-1000 zł obecnie.
Ciekawym tematem jest wstawienie GGU ale czy na pewno będzie ona pasować - w sensie czy mocowanie rozrusznika, linek do drążka zmiany biegów i wejścia do napędów kół są identyczne?
Jeśli kodów skrzyń biegów do VW jest tyle co gwiazd w gwiazdozbiorze to mam wątpliwość czy wszystko może pójść gładko.
-- Wt maja 07, 2019 16:59 --
Panowie
Udało mi się znaleźć skrzynię GQN z uszkodzonym dyferencjałem i są w niej kółka zębate 6-tki w dobrym stanie. Śruba od 6-tego biegu nie była poluzowana więc bardzo dobrze.
Ściągnąłem ściągaczem małe kółko i poszło fajnie - jest osadzone na wielowypuście i poszło razem z tulejką na łożysko.
Zastanawiam się teraz jak podejść do ściągnięcia dużego koła gdyż pod nim (bardzo blisko) jest osadzony synchronizator.
Czy mam złapać ściągaczem w szczelinę między kołem zębatym a synchronizatorem czy też złapać komplet i targać je razem?
Proszę o poradę tych co mieli z tym do czynienia bo nie chcę zrobić bałaganu.
Dzięki wielkie
Wiem, że KBL podejdzie bez żadnych komplikacji bo jest post na ten temat gdzieś w historii. ale faktycznie trzeba za nią dać między 900-1000 zł obecnie.
Ciekawym tematem jest wstawienie GGU ale czy na pewno będzie ona pasować - w sensie czy mocowanie rozrusznika, linek do drążka zmiany biegów i wejścia do napędów kół są identyczne?
Jeśli kodów skrzyń biegów do VW jest tyle co gwiazd w gwiazdozbiorze to mam wątpliwość czy wszystko może pójść gładko.
-- Wt maja 07, 2019 16:59 --
Panowie
Udało mi się znaleźć skrzynię GQN z uszkodzonym dyferencjałem i są w niej kółka zębate 6-tki w dobrym stanie. Śruba od 6-tego biegu nie była poluzowana więc bardzo dobrze.
Ściągnąłem ściągaczem małe kółko i poszło fajnie - jest osadzone na wielowypuście i poszło razem z tulejką na łożysko.
Zastanawiam się teraz jak podejść do ściągnięcia dużego koła gdyż pod nim (bardzo blisko) jest osadzony synchronizator.
Czy mam złapać ściągaczem w szczelinę między kołem zębatym a synchronizatorem czy też złapać komplet i targać je razem?
Proszę o poradę tych co mieli z tym do czynienia bo nie chcę zrobić bałaganu.
Dzięki wielkie
Rafał