Światło stop klapy bagażnika

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
tomek.suwiczak@wp.pl
Auto:: touran 1.9tdi 2007
Imię:: tomek

Re: Światło stop klapy bagażnika

Post autor: tomek.suwiczak@wp.pl »

witam wszystkich mam pytanie odnośnie trzeciego światła stopu przestało mi świecić nie wiem czy jest jakiś bezpiecznik od niego i tu jest problem że nie świeci czy trzeba wymienić lampe?
a czy może wie ktoś który bezpiecznik jest od podświetlenia świateł w drzwiach gdyż żadne mi nie świeci bede wdzięczny za jakaś rade pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

tomek.suwiczak@wp.pl pisze:witam wszystkich mam pytanie odnośnie trzeciego światła stopu przestało mi świecić nie wiem czy jest jakiś bezpiecznik od niego i tu jest problem że nie świeci czy trzeba wymienić lampe?
a czy może wie ktoś który bezpiecznik jest od podświetlenia świateł w drzwiach gdyż żadne mi nie świeci bede wdzięczny za jakaś rade pozdrawiam wszystkich
Wymontuj światło i sprawdź płytkę z diodami. Tam często wchodzi wilgoć.

A w drzwiach masz lampki czy tylko same odblaski?
adzio
Auto:: TOURAN 2008, 1.9TDI
Imię:: Andrzej
Podziękował: 1 raz

Post autor: adzio »

oslavik pisze:Przy naprawie trzeciego światła stopu miałem pewne doświadczenie - może przyda się potomnym :). Może to być usterka powtarzająca się, gdyż mi przydarzyła się dwukrotnie.
Światło nie działało więc wymieniłem na używane z allegro. Po pewnym czasie i ono padło. Jak się okazało w obu światłach uszkodzenie polegało na odlutowaniu się kabelka zasilania od płytki. Teraz mam dwa działające :). Łatwa naprawa, wystarczy lutownica i nie trzeba kupować nowego!!!
Dzięki wielkie, było dokładnie jak pisałeś! Chętnie postawiłbym Ci piwo za tę wskazówkę :)
MarW
Auto:: 1T1, BKD, '05
Imię:: Marcin

Post autor: MarW »

oslavik pisze:uszkodzenie polegało na odlutowaniu się kabelka zasilania od płytki
Touran z 2009r też padło całkiem, poprawiłem lut przy rezystorze na płytce z diodami i ożyło.
ODPOWIEDZ