Manetka tempomatu z funkcją cancel/anulowania/rozłączania

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
tinware
Zaawansowany
Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
Imię:: Kamil
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Manetka tempomatu z funkcją cancel/anulowania/rozłączania

Post autor: tinware »

Cześć,

Postanowiłem założyć swój pierwszy temat na forum, ponieważ w dotychczasowych tematach nie znalazłem odpowiedzi na pewne zagadnienie. W swoim Touranie 1T1 mam tempomat z manetką, która posiada przyciski: SET, RES, ON oraz OFF. Na znanym portalu aukcyjnym spotykam identyczne manetki tempomatu jak w moim aucie oraz takie, które posiadają dodatkowo funkcję CANCEL, czyli rozłączania aktualnie ustawionej prędkości. Czy możliwa jest zamiana tych manetek? Czy trzeba dokładać dodatkową wiązkę, wymieniać sterownik kierownicy? Czy trzeba coś kodować za pomocą interface?

W załączniku porównanie złącz obydwu manetek, wygląda na to, że różnią się jednym, niebieskim przewodem
Załączniki
manetka.png
Ostatnio zmieniony wt sty 08, 2019 00:11 przez tinware, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Re: Manetka tempomatu z funkcją cancel/anulowania/rozłączani

Post autor: gordon »

Ta z "Cancel" to pewnie manetka z tzw. nowszymi piktogramami. Tak zamiana jest jak najbardziej możliwa. Robiłem taką zamianę u siebie i zadziałało bez problemu. Tylko, że ja u siebie równocześnie zmieniałem sterownik kierownicy do obsługi multifunkcji, ośmioguzikowej.
Awatar użytkownika
tinware
Zaawansowany
Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
Imię:: Kamil
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Re: Manetka tempomatu z funkcją cancel/anulowania/rozłączani

Post autor: tinware »

Dziś sprawdziłem dokładnie tą manetkę tempomatu którą mam zamontowaną aktualnie w aucie - przełącznik dźwigienkowy tylko z funkcją ON/OFF. Okazuje się, że jeśli dźwignię tego przełącznika tempomatu ustawie w pozycji środkowej, tak jakbym ustawiał ją w pozycje CANCEL, której nie posiadam, tempomat rozłącza się. Najpierw byłem przekonany, że w tej pozycji załącza się funkcja OFF, ale byłem w błędzie, ponieważ na liczniku nie gaśnie ikona tempomatu. To dosyć dziwne, bo wydaje się jakby fizycznie były tam trzy położenia (ON/CANCEL/OFF), a jedynie w nowszej wersji manetki dodali sam napis CANCEL. Niech temat zostanie dla innych forumowiczów, a ja pozostanę przy przełączniku zespolonym, który aktualnie posiadam.
ODPOWIEDZ