Wspomaganie - "przekaźnik wyłączony" - o co chodzi ?

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
krzysiekm11
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 TDI 101KM,2003
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Wspomaganie - "przekaźnik wyłączony" - o co chodzi ?

Post autor: krzysiekm11 »

Wiem, że temat wspomagania na forum jest tak częsty jak reklamy w TV.

Z racji, że nie posiadam VAGa tzn kabla, który obsługiwał by CANa, kolega pożyczył mi dziś swój tester i za bardzo nie wiem jak interpretować poniższe wskazówki. W necie jest dużo opisów ale z VCDSa

Wspomaganie w Turbanie 1T 2003r AVQ padło jak chyba u wszystkich tu :cze:

Czyli 3 sygnały dźwiękowe, czerona kontrolka kierownicy z wykrzyknikiem.
Dodam, że zaczęło piszczeć żonie gdy przyszły mrozy (po odpaleniu z rana gdy bylo -17 st C). Żona jak to kobieta, nie zwracała uwagi na kontrolki, mówiła, że przy odpalaniu tego za każdym razem piszczało "coś" ale wszystko było OK ze wspomaganiem. Dopiero na drugi dzień z rana przy odpalaniu okazało się, że kierownica nie ma wspomagania.

Po przeskanowaniu "elektryczne wspomaganie" wywaliło takie o to coś:

Proszę o jakieś objaśnienia bardziej wtajemniczonych
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co kryje się pod nazwą "Przekaźnik wyłączony" ?? Traktować to dosłownie, że jest uszkodzony/wyłączony przekaźnik czy jest to po prostu źle przetłumaczone na polski język i wiąże się z inną usterką ??

Gdzie szukać tego nieszczęsnego przekaźnika ?

Moja skrzynka bezpieczników pod maską wygląda tak:

Obrazek

Bezpieczniki na przewodach zasilających wydają się być ok:

Obrazek

W środku przy złączu OBD bezpieczników nie sprawdzałem.... bo z tego co się dowiedziałem niema tam bezpieczników od wspomagania.....

Do Adminów - proszę nie usuwajcie tego tematu, jeśłi temat się nie rozwinie lub jeśłi nie uzyskam tu odpowiedzi, wtedy sam Wam zgłoszę do usunięcia/zamknięcia
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Re: Wspomaganie - "przekaźnik wyłączony" - o co chodzi ?

Post autor: yox »

... chłopie przestan sie łudzic i zacznij rozladac sie za maglem, najlepiej 3 Generacji (istnieje obszerny temat na forum) oraz zainvestuj w VCDS-a ;)
... no może w odwrotnej kolejności
krzysiekm11
Początkujący

Gdybym już kiedykolwiek przerabiał temat magla w Turbanie to bym pytań nie zadawał tylko odrazu bym wiedział.... zawsze lepiej dopytać niż odrazy wywalać $$$$$$, których za wiele niema :/

Czyli na 10000% magiel poszedł w piz.... i żadnymi poszukiwaniami 4 liter sobie nie zawracać??

https://allegro.pl/oferta/przekladnia-m ... d00be2ff62

Maglownica II generacji o nr pomiędzy 1K1 909 144 E-M będzie pasować więc jeśłi takową będą mieli to brać i już ?

Po podmiance całego magla wyczytałem, że nic nie trzeba kodować, powinno banglać Plug&Play ?

Na 3cim zdjęciu zaznaczyłem kod magla - wychodzi na to, że mój Turban powinien mieć magla "TYPE 1" a na zdjęciu wyżej kod magla jest "TYPE II" wiec już ktoś tam kiedyś pazury pchał? Jeśli tak to jest to już 2 magiel, który też umarł i mój to będzie nr 3?? :shock:

Tak z czystej ciekawości - nowy/regenerowany magiel ile posłuży ? Rok, 2 czy np 10 lat ? Komuś po wymianie magla znowu podał po krótkim czasie ?
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

... czy ja po chinsku pisze ? szukaj magla 3 GENERACJI... 1K0... jeśli chcesz dłuzej pojezdzić
... najpierw zakup VCDS albo jedż do kogos niech zrobi autoscan i wtedy wklej wynik na forum
krzysiekm11
Początkujący

Krótka piłka - ten podejdzie na pewno 1K0 ????????

https://allegro.pl/oferta/maglownica-1k ... 7769067586

Tylko TAK lub NIE, bez dziwnych fazesów i uszczypliwości

Wyczytałem tu na forum, że ktoś do Turbana z 2003r montował 1K1 909 143K (ponoć pasuje też z literką J) ale chcę mieć pewność, że przekładnieo takim numerze ktoś jeszcze montował i czy pasowała w 100% ?

Nie ogarniam jeszcze oznakowań która to przekładnia I gen, która to II a która to III gen.

Po prostu chcę kupić szybko ODPOWIEDNIĄ przekładnię aby żona mogła jeździć do szpitala bo bez samochodu jest jej ciężko.

Czy ktoś może podać konkretny nr przekładni do rocznika 2003 AVQ, która to przekładnia będzie pasowała i mechanik założy ją bez większych komplikacji (ilość wtyczek itp) ??

Żona jest drobniutka i bez wspomagania nie da rady kręcić kierownicą co za tym idzie z auta nie może korzystać :/
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Podajesz linki do regenerowanych ,to zapytaj sprzedającego czy zwróci kasę za ponowny demontaż przekładni jak się okaże że nie działa tak jak powinna i w tytule 1K0 (III gen.) a w opisie 1K1((II gen.). :brawa:

Szukaj używanej.
III gen.musisz szukać z wiązką od magla do skrzynki bezpieczników w II gen. musisz zdemontować osłony drążków i zobaczyć czy nie skorodowana i oczywiście bez luzów
Ale to wszystko było już wałkowane po 100 razy na forum, wystarczy poszukać :>
krzysiekm11
Początkujący

Dzięki turek :piwo: Podziękowanie poleciało :ok:

Szukam intensywnie 2 wieczór i już mi głowa puchnie, we łbie się wszystko już miesza i zbaraniałem teraz zupełnie.... :|

Czy ktoś byłby na tyle dobry i mógł podać cały numer przekładni :shock:

VIN: WVGZZZ1TZ4W023279

Może podam to co wlazło mi w oczy i chętnie przeczytam Waszą opinię:

Pozycja 1 ( 1K0 więc III gen, chyba nie ma wtyczek?)
https://allegro.pl/oferta/maglownica-vw ... 7662800587

Pozycja 2 (1K0 chyba kompletna ?)
https://allegro.pl/oferta/przekladnia-k ... 7644020504

Pozycja 3 (1K1 jakaś taka ona paskudna, brudna i jakby skorodowana a i chyba nr dziwny)
https://allegro.pl/maglownica-przekladn ... 19739.html

Pozycja 4 (1K1 ta wygląda wizualnie bardzo ładnie, czysta i ma kostki)
https://allegro.pl/oferta/vw-touran-wsp ... 7692618509

Pozycja 5 (1K1 ale czy ten nr podejdzie, ma kostki)
https://allegro.pl/oferta/vw-touran-prz ... 7611048963

Pozycja 6 (1K1 ta wygląda obiecująco i na kompletną)
https://allegro.pl/oferta/maglownica-1k ... 7675078056

Czy któraś z powyższych nada się ?

Czy nie będzie tak, że kupię używkę, założę i po miesiacu używka z racji, że miała swoje kilometry i lata też umrze ??? Czy może II lub III gen jest już wolna od wad/poprawiona ?

Obrazek

Z tego wychodzi, że u mnie to jest już druga przekładnia bo jest II typu a rok turbana mam 2003 - dobrze rozumuje ?
Awatar użytkownika
turek
Specjalista

https://allegro.pl/oferta/maglownica-1k ... 7675078056 końcówki, drążki jak nowe więc ma nieduży przebieg, jak bym ją wybrał chociaż nie najtańsza ale …..

.
krzysiekm11 pisze:Czy nie będzie tak, że kupię używkę, założę i po miesiacu używka z racji, że miała swoje kilometry i lata też umrze ??? Czy może II lub III gen jest już wolna od wad/poprawiona ?

Nie wiem co będzie jutro a ty pytasz o miesiąc :mrgreen:

-- 9 sty 2019, o 22:11 --

1k1909144G II gen.zaczyna się ...….chyba od J
krzysiekm11
Początkujący

Wygląda ładnie ale czy na 100% (poza kostkami elektrycznymi, które trzeba przełożyć) jej nr powinien pasować Plug&Play do Turbana 2003r ??
Bo jeśłi tak to jutro będę dzwonił i dogadywał się.
Awatar użytkownika
turek
Specjalista

Tak będzie pasować, ale zapytaj sprzedającego co sprzedaje bo różnie bywa :>

Temat do zamknięcia? :mrgreen:
krzysiekm11
Początkujący

Jeszcze nie zamykajcie !!!!!! :oops: :oops: :oops: :oops:

Jak już ogarnę temat to wtedy sam zgłoszę. Nie chcę zakładać kolejnego wątku "aby dopytać jeszcze" :omatko:

-- Cz sty 10, 2019 12:15 --

Wiem, że pytanie, które zadam jest nie na miejscu ale czy w Turbanie z 2003r mocowanie magla jest na 3 czy na 4 śruby ????

Ten magiel mocowany jest na 3 czy na 4 śruby ??
https://allegro.pl/oferta/maglownica-1k ... 7675078056

Jeszcze raz zapytam, to co wypluł skaner, ten numer zaznaczony na czerwono to jest nr mojej przekładni ? Najprościej wejść pod auto i sobie odczytać, ale mam obecnie za oknem - 14 stC i 20 cm śniegu.....

Obrazek

Jeśli nr mojej przekładni to 1K1 909 144G (I gen.) a ten co chcę kupić ma nr 1K1 909 144M (od literki J wzwyż zaczyna się II gen czyli przekładnia II gen.) powinno pasować łącznie z ilością śrub montażowych i kostek ?

Na Forum wyczytałem, że Turbany z 2003r mają 2 wtyczki od magla natomiast III gen ma 3 wtyczki ale nie wiem ile wtyczek ma II gen, 2 czy 3 ?

Wiem, że drążę temat ale chcęę rozwiać wszelkie wątpliwości aby nie wywalić w błoto 6,5 stów :/
Awatar użytkownika
turek
Specjalista

I i II gen. jest na 4 śruby, III gen. to 3 śruby ale to nie ma znaczenia ,będzie się trzymać :mrgreen:

ten nr. dotyczy silnika-elektroniki magla

I i II gen .zamieniają się bez żadnych przeróbek ,III gen. inna instalacja, czujnik kąta, trzeba też kompem co nieco liznąć
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: Dziadek13 »

Strona co do określenia generacji wspomagania.
Druga generacja
http://tech.gtx.su/vag/?hide_gen_2
Trzecia generacja
http://tech.gtx.su/vag/?hide_gen_2=1
krzysiekm11 pisze:Jeśli nr mojej przekładni to 1K1 909 144G (I gen.)
Według tabeli to druga generacja.
krzysiekm11
Początkujący

Auto u mechanika, odczytał nr mego magla i jest taki sam tak jak wypluł program diagnostyczny czyli 1K1 909 144 G (II generacji).

Chcę zamówić używkę kompletną z cała wiązką i wtyczkami 1K1 909 144 M (też II generacji) za około 600 PLN.

Czy nie lepiej kupić zregenerowany za 700 PLN ??
https://allegro.pl/oferta/maglownica-1k ... 7768878377

Pytanie brzmi czy potrzebują brać używkę BO MA WSZYSTKIE KOSKI w zestawie (tylko i dlatego), bo jak wezmę regenerowaną bez kostek itp to wtedy moja wiązka nie spasuje z gniazdami/wtyczkami tej regenerowanej (gołej wersji bez okablowania)?

Brać regenerowaną gołą OEM czy używkę z kompletną instalacją czyli BOX ????????????

Zamieniając magiel 1k1 909 144 G na magiel 1k1 909 144 M trzeba wykonywać kodowanie nowego magla czy tylko podmianka Plug&Play i można jeździć ze sprawnym wspomaganiem ?

Od razu mówię, że mój mechanik nie chce podjąć się kodowania...... dlatego chcę mieć pewność 100% czy potrzebne po wymiance kodowanie czy nie.

EDIT:
Dzwoniłem do faceta co regeneruje i mówił, że ponoć z inną końcówką co u mnie to trzeba kodować na nowo, jeśłi końcówka taka sama to P&P bez kodowania....
Sęk w tym, że z końcówką G.... NIE MA :/ :?
Awatar użytkownika
turek
Specjalista

krzysiekm11 pisze:Pytanie brzmi czy potrzebują brać używkę BO MA WSZYSTKIE KOSKI w zestawie (tylko i dlatego), bo jak wezmę regenerowaną bez kostek itp to wtedy moja wiązka nie spasuje z gniazdami/wtyczkami tej regenerowanej (gołej wersji bez okablowania)?
Zmieniasz IIgen. na II gen. więc sam sobie odpowiedz czy potrzebujesz wiązkę. :>
krzysiekm11 pisze:Zamieniając magiel 1k1 909 144 G na magiel 1k1 909 144 M trzeba wykonywać kodowanie nowego magla czy tylko podmianka Plug&Play i można jeździć ze sprawnym wspomaganiem ?
plug&play ;)
krzysiekm11 pisze:Dzwoniłem do faceta co regeneruje i mówił, że ponoć z inną końcówką co u mnie to trzeba kodować na nowo, jeśłi końcówka taka sama to P&P bez kodowania....
Skoro tak twierdzi :mrgreen:

Miłej lektury viewtopic.php?f=16&t=1023&hilit=wspomaganie
ODPOWIEDZ