Witam.
Ostatnio dostałem kilka kabli do diagnostyki od majfriendów
Vag Can Pro
Hex-net
Vas 5054a
2 pierwsze działają dość dobrze chociaż nie ze wszystkimi modułami się łączą
a VAS nie łączy się w ogóle z autem, wykrywa zapłon ale nie łączy się z żadnym modułem.
Po długich wymianach info z majfriendami padła propozycja sprawdzić ile kabli mam w OBD2 i tu ku mojemu zaskoczeniu jest tylko 6:
PIN1 - zielony z czerwonym paskiem (+ po zapłonie)
PIN4 - brązowy (masa)
PIN5 - brązowy (masa)
PIN6 - pomarańczowy z czerwonym paskiem (Can high)
PIN14 - pomarańczowy z brązowym paskiem (can low)
PIN16 - czerwony z szarym paskiem (+ stały)
Z tego co się orientuje nie ma
PIN7 - linia K
PIN15 - linia L
Myślicie że brak tych lini może być przyczyną nie działania Vas 5054a i brakiem niektórych funkcji w innych interfejsach?
Ile kabli macie u siebie w złączu OBD2?
Czy można te kable pociągnąć, jeśli tak to skąd?
Złącze OBD2
- Feberos
- Użytkownik
- Auto:: Touran '03 1.9TDI AVQ
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Re: Złącze OBD2
Ja w swoim mam wszystkie piny. Łączy z moim Turkiem wszystko przez CAN - silnik, climatronic, itd.
Próbowałem na nowszych A6 C6 z 09r, Superbem z 2013 i również VCDS 17.1 łączy z wszystkimi modułami, procedury diagnostyczne działają, ogólnie zero problemów.
Te dwa pierwsze działające przy jakich modułach nie chcą się połączyć? Dasz radę VASem połączyć się z silnikiem? Jakie programy używasz do diagnostyki? Trochę więcej informacji

Próbowałem na nowszych A6 C6 z 09r, Superbem z 2013 i również VCDS 17.1 łączy z wszystkimi modułami, procedury diagnostyczne działają, ogólnie zero problemów.
Te dwa pierwsze działające przy jakich modułach nie chcą się połączyć? Dasz radę VASem połączyć się z silnikiem? Jakie programy używasz do diagnostyki? Trochę więcej informacji

- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Hmm .. u mnie na schemacie samochodu z grupy VAG w 2012 rtigwelder pisze:
PIN7 - linia K
PIN15 - linia L
pin 15 ma dane ze sterownika poduch
a
PIN 7 bierze dane z mechatronika DSG
-
tigwelder
- Przeglądacz
- Auto:: 1T3, 1.6TDI, 2012
- Imię:: Maniek
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Piny w złączy obd w aucie. Jest sprawdzisz to na pewno nie wszystkie piny są podłączone tylko 5 lub 6 pinów. W interfejsie jak go rozkręcisz to też nie wszystkie są połączone z płytką.
Hex-net nie łączy się z modułem komfortu i nie mogę w silniku włączyć bloków pomiarowych.
Vas 5054a z programem idis-s 4.3.3 z ikonek w prawym górnym rogu wynika ze połączenie jest i usb i bluetooth, wykrywa zapłon ale nie odczytuje VIN a po wprowadzeniu go manualnie i tak nie łączy się z żadnym modulem.
Hex-net nie łączy się z modułem komfortu i nie mogę w silniku włączyć bloków pomiarowych.
Vas 5054a z programem idis-s 4.3.3 z ikonek w prawym górnym rogu wynika ze połączenie jest i usb i bluetooth, wykrywa zapłon ale nie odczytuje VIN a po wprowadzeniu go manualnie i tak nie łączy się z żadnym modulem.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 700 razy