Po wymianie modułu pod kierownicą ponieważ nie działał mi tempomat odlaczyłem akumulator. Po podłączeniu akumulatora i odpaleniu auta na liczniku jest żółta kierownica i brak wspomagania.
Próbowałem adaptować wspomaganie ale mam też błędy ABS/ESP.
Adres 03: ABS/hamulce Plik etykiet: 1K0-907-379-MK60-F.lbl
Oznaczenie elementu: 1K0 907 379 K
Komponent i/lub wersja: ESP FRONT MK60 0104
Kodowanie: 0023238
Kod serwisu: WSC 01324 785 00200
VCID: 3A7B84E9755F9E9ADB-806E
3 - ilość znalezionych błędów. Oto one:
00285 - Układ ABS; czujnik prędkości koła; przedni prawy (G45)
003 - Usterka mechaniczna - Sporadyczny
00668 - napięcie zasilania (Bordspannung); zacisk 30
002 - Dolna wartość skrajna przekroczona - Sporadyczny
00285 - Układ ABS; czujnik prędkości koła; przedni prawy (G45)
008 - Niezrozumiały sygnał - Sporadyczny
Ściągnąłem prawe koło i pierwsze co zauważyłem to izolowany kabel ABS, odwinołem izolacje i od razu ukazała się wypalona kostka elektryczna, naprawiłem kabel, założyłem termokurcz i ok. Myślałem że w tym siedzi problem, skasowałem błędy - został tylko od esp na liczniku ale czytalem że to normalne gdy nie jest zaadaptowane wspomaganie. Podczas próby adaptacji jadąc prosto po śniegu znowu zapalił się błąd ABS - opis błędów powyżej.
Gdzie w ogóle znajduje się tlprawu czujnik prędkości, po zdjęciu koła widziałem tylko czarny czujnik ABS.
Jeśli jest ktoś w stanie mi pomóc jaki czujnik zamówić żeby pasował do 2.0 TDI z 2005 roku 140km.
Dodam że kiedyś miałem taką sytuację że skakała mi wskazówka na liczniku km/h jak pierwszy raz pojawił się ten błąd.
Czy ten kabel do czujnika ABS trzeba wymienić, czy jeśli jest dobrze polutowany to będzie chodził?
Kabel ABS po ściągnięciu izolacji i po naprawie

Tutaj mam zdjęcia czujników czy jakiś z nich to on?

Lub
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7573684544
Proszę o pomoc