Witam!
Mam od ok. 6 miesiecy problem w samochodzie. VW Touran 2011 2.0 TDI DSG 170KM CFJA. Podczas jazdy na 5-tym lub 6-biegu (DSG) przy prędkościach obrotowych silnika 1200-1300 obr./min. i podczas przyspieszania z tych niskich obrotów mam odczucie silnego rezonasu/ buczenia/ drgań w samochodzie. I tylko w tym zakresie obrotów i na najwyższych biegach. Nie jestem w stanie zlokalizować, czy to od plastików wewnątrz auta, silnika czy jakiegoś innego podzespołu. Nadmienię, że dwumas wymieniony został miesiąc temu. Staram się jeździć optymalnie (ani nie wariuję, ani nie duszę auta). Ktoś miał podobny problem? Z góry dziękuję za pomoc.
Buczenie / Rezonas w samochodzie
-
ArkuS
- Przeglądacz
- Auto:: Touran '09 BKC(BLS GEAR)
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Re: Buczenie / Rezonas w samochodzie
U mnie osłona termiczna tłumika końcowego pękła i kawałek blaszki rezonowal po budzie jakby się miała rozpaść.
I jak u Ciebie , tylko na niskich obrotach.
I jak u Ciebie , tylko na niskich obrotach.
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Obroty sie zgadzają dla rezonansu . Chociaż u mnie to było na każdym biegu . Sprawdź chwytak powietrza ( czy jak to zwał ) Element plastikowy przed filtrem powietrza rura zagięta o 180 st i taka puszka zamocowana do chłodnicy samochodu . Tu sie lubią wyrabiać zaczepy .
- bartez55
- ____________________

- Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Kiedyś tak miałem tylko że w seacie Alhambra. Tam wlot powietrza jest w błotniku i strasznie rezonował. Dopiero jak to usunąłem to był spokój.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
- cykraz
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2.0 TDI, 2008
- Imię:: Olek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 66 razy
Daj znać jak się uporasz z tematem. U mnie na każdym biegu przy niskich obrotach jest ten jakże irytujący dźwięk.Jaro1975 pisze:Dziękuję Koledzy za podpowiedzi. Sprawdzę i dam znać :-)
cykraz
VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM
VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM
-
Jaro1975
- Auto:: VW Touran 1T3 2.0 TDI DSG
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 2 razy
Witam! Temat rozwiązany. Problem ustąpił po ok. 2 mies. Obstawiam przyczynę jako prawdopodobnie jakieś słabe paliwo (mimo że od nowości auta tankuję tylko i wyłącznie na stacjach z Orłem i to tylko paliwo Premium ON) i w konsekwencji przytkanie wtryskiwacz-a/y. Wymieniłem też poduszki silnika (te u góry przy McPhersonach) bo wcześniej myślałem że to jest ta przyczyna i też w sumie pomogło, bo już miały ugniot ok 15mm. Teraz przy 1200obr/min auto już tylko delikatnie rezonuje, ale w normie, bo jeździłem innym autem 2.0 TDI (nowym) i miało taki sam poziom hałasu od rezonansu.
-
malgosia07
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 2006
- Imię:: Maniek
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Odświeżam temat bo też mam problem z rezonowaniem plastików z przodu za kierownicą i buczeniem ale tylko rano na zimnym silniku - po odpaleniu i włączeniu wstecznego .. załączają się czujniki cofania /działają dobrze/ no i zaczyna się buczenie z rezonowaniem .T Po przełączeniu na bieg do przodu wszystko się wycisza .. i znów załącza po przejściu na wsteczny .. Trwa to kilka minut i samo się wycisza . Nagrałam to dziś ale nie wiem jak tu wstawić video chyba się nie da ...pewnie musiałabym go umieścić na jakimś serwerze i tu dać link ?
Już tak było zimą przestało na chwilę - teraz znów to samo ... Biegi wchodzą normalnie nic niepokojącego nie słychać ..poduszki pod silnikiem sprawdzane podobno są dobre .. później w ciągu dnia nic już się podobnego nie dzieje ... Będę wdzięczna za pomoc w diagnozie problemu .
Może to ważne że na początku grudnia był wymieniany łańcuch faz rozrządu napinacz przewód odpowietrzania ,przewód odmy silnika ....No włąśnie i w sumie to póżniej coś zaczęło się z tym buczeniem i rezonowaniem ze wstecznym ..można to jakoś łączyć ?
Silnik BVY 2.0 FSI skrzynia DSG 6 biegowa
Już tak było zimą przestało na chwilę - teraz znów to samo ... Biegi wchodzą normalnie nic niepokojącego nie słychać ..poduszki pod silnikiem sprawdzane podobno są dobre .. później w ciągu dnia nic już się podobnego nie dzieje ... Będę wdzięczna za pomoc w diagnozie problemu .
Może to ważne że na początku grudnia był wymieniany łańcuch faz rozrządu napinacz przewód odpowietrzania ,przewód odmy silnika ....No włąśnie i w sumie to póżniej coś zaczęło się z tym buczeniem i rezonowaniem ze wstecznym ..można to jakoś łączyć ?
Silnik BVY 2.0 FSI skrzynia DSG 6 biegowa