Kierunkowskaz w lusterku z Blind Spot Detection z Chin
-
- Przeglądacz
- Auto:: 1T3 2.0 TDI 2011
- Imię:: Kacper
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
- Kontakt:
Kierunkowskaz w lusterku z Blind Spot Detection z Chin
Hejka Panowie
Zabrałem się za małą modyfikację Kierunkowskazów w lusterkach (płynne rozświetlanie + Blind Spot) dodatkowo, ponieważ to taśma WWA chchiałem pokombinowac z DRL w lusterkach + oświetlenie otoczenia jak kierunkowskaz nie działa (może troche głupie)
Wszystko pod kontrolą ATTiny
https://youtu.be/IFCCgJkqYNk
Jako że Blind Spot Detection wymaga wymiany Pompy ABS, to bez 'konkretnego powodu' (czyli pad pompy) nie za bardzo widzi mi się grzebanie w układzie hamulcowym samochodu. do tego graty żeby to poskładać troszke kosztują.
Chciałem wiec wypróbować jakąś Chińszczyznę:
https://www.aliexpress.com/item/-/32960552217.html
Koszt mniej więcej taki jak jeden oem radar, wszystko w komplecie i nie trzeba bawić sie w przeprogramowanie auta, rozkminianie co z czym nie współpracuje itp.
Wiem, że OEM będzie zawsze lepsze niż 'Chiński Universal', ale ciekaw jestem czy ktoś już to próbował ew. zna kogoś kto próbował i jakie są 'doznania'.
PS. Tak wiem że u Chińczyków można kupić obudowy lusterek z płynym kierunkiem - Ja chciałem dodatkowo dołożyć kontrolkę blindspota w 'dzyndzelku wewnętrznym', więc wiązało by się to mimo wszystko z 'przeoraniem' obudowy i 'poprawką' w elektronice
Zabrałem się za małą modyfikację Kierunkowskazów w lusterkach (płynne rozświetlanie + Blind Spot) dodatkowo, ponieważ to taśma WWA chchiałem pokombinowac z DRL w lusterkach + oświetlenie otoczenia jak kierunkowskaz nie działa (może troche głupie)
Wszystko pod kontrolą ATTiny
https://youtu.be/IFCCgJkqYNk
Jako że Blind Spot Detection wymaga wymiany Pompy ABS, to bez 'konkretnego powodu' (czyli pad pompy) nie za bardzo widzi mi się grzebanie w układzie hamulcowym samochodu. do tego graty żeby to poskładać troszke kosztują.
Chciałem wiec wypróbować jakąś Chińszczyznę:
https://www.aliexpress.com/item/-/32960552217.html
Koszt mniej więcej taki jak jeden oem radar, wszystko w komplecie i nie trzeba bawić sie w przeprogramowanie auta, rozkminianie co z czym nie współpracuje itp.
Wiem, że OEM będzie zawsze lepsze niż 'Chiński Universal', ale ciekaw jestem czy ktoś już to próbował ew. zna kogoś kto próbował i jakie są 'doznania'.
PS. Tak wiem że u Chińczyków można kupić obudowy lusterek z płynym kierunkiem - Ja chciałem dodatkowo dołożyć kontrolkę blindspota w 'dzyndzelku wewnętrznym', więc wiązało by się to mimo wszystko z 'przeoraniem' obudowy i 'poprawką' w elektronice
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Re: Kierunkowskaz w lusterku z Blind Spot Detection z Chin
W 2011 touran to sobie fabryczne rcta zaloz....
-
- ____________________
- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 55 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
spacewalker, od czego masz lusterka z tym kierunkiem?
-
- Przeglądacz
- Kontakt:
O ile dobrze Pamietam, to Spacewalker ma Ori lusterka a kontrolka Martwego pola jest na osłonce wewnątrzszczyku pisze:spacewalker, od czego masz lusterka z tym kierunkiem?
Moje lusterka to sa oryginalne 1T3, wyciąłem obudowę kierunkowskazu od wewnątrz, wyciągnąłem płytkę, wypiaskowałem szybke od wewnątrz, po wygładzeniu obudowy wszedł pasek LED SK6812 WWA z czego ostatni Led zamieniony na RGB, podgięty pod spód aby swiatło padało na światłowód do 'dzyndzelka' i jesti oddzielnie sterowany (inny obiekt w oprogramowaniu)
Na filmie tego nie widać ale w rzeczywistości nadal widać jeszcze segmenty Led, spróbuję pasek dodatkowo wsunąć w nagwintowaną rurkę z Plexi 10/1mm, zobaczymy czy poprawi się rozproszenie światła. Niestety kształt wewnętrzny kierunkowskazu bardzo mocno utrudnia dopasowanie wewnątrz dodatkowych elementów które rozpraszają światło.
to, że się 'da' to ja wiem, niestety moja Pompa ABS to 1K0907379BE - ESP MK60EC1 H31 0108 - 19 Bajtów i z tego co zrozumiałem czytając, Side Assist na to nie wchodzi, a jak wspominałem, nie widzi mi się wymieniać pompy ABS tylko z tego Powodu., szczególnie że tą samą funkcjonalność (podobną) moge osiągnąć w teoretycznie prostszy (i napewno tańszy) sposób, z tąd moje pytanie czy ktoś juz tego próbował, jak wiadomo sprzęt od Majfrendów potrafi mieć krótki termin przydatności... (ale i z tym jest różnie, Rejestrator/Lokalizator GPS działa bezbłędnie od kiedy go zamontowałem po zakupie auta 3 lata temu)spacewalker pisze:W 2011 touran to sobie fabryczne rcta zaloz....
Popraw mnie jeżeli farmazony prawię, i wystarczy soft zupgrade'ować, jeśli tak, to podpowiedz na jaki, to uderzę do 'Krzychu' na upgrade.
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... od czego soft ?Kaki pisze:i wystarczy soft zupgrade'ować
-
- Przeglądacz
- Kontakt:
Pompy ABS?yox pisze:... od czego soft ?Kaki pisze:i wystarczy soft zupgrade'ować
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... nie da rady, trzeba przekładać (inne HW), najnizsza to "BM", którą mozna flashować do "CC"
- ADAMOS
- Początkujący
- Auto:: T O U R A N
- Imię:: Adam
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Witam czy pasek LED SK6812 WWA kupowałeś z Alli czy jest gdzieś dostępny u nas .A jak z programatorem sam kombinowałeś czy jesteś gdzieś dostępny .Interesuje mnie tylko dynamiczny kierunkowskaz
Wysłane z mojego Mi Note 3 przy użyciu Tapatalka
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Także myślałem o samodzielnym zrobieniu "płynącego" kierunkowskazu. Wszystko chciałem zrobić z jak najmniejszą ingerencją w oryginalną elektronikę czyli najlepiej podłączyć tylko zamiast lampek/ledów w kierunku. Planowałem wykorzystać do tego arduino ale problem w tym że potrzebuje on chwilę na start a kierunki dostają zasilanie na chwilę i arduino w tym czasie nie zdąży wystartować i zrealizować płynne świecenie. Rozwiązaniem problemu byłoby stałe zasilanie arduino i tylko wykrywanie sygnału do zaświecenia kierunku. Ale to już większa ingerencja w elektronikę.
W konsekwencji kupiłem gotowe rozwiązanie na aliexpress
[youtube]https://youtu.be/wV54Hho5d7g[/youtube]
W konsekwencji kupiłem gotowe rozwiązanie na aliexpress
[youtube]https://youtu.be/wV54Hho5d7g[/youtube]
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
-
- Przeglądacz
- Kontakt:
Poszukaj u chinczykow obudowy lusterka z golfa 6 z plynnym kierunkiem, pasuje plug and play do tourana, koszt ok 300pln za komplet (mozliwe, ze potanialo)ADAMOS pisze:Witam czy pasek LED SK6812 WWA kupowałeś z Alli czy jest gdzieś dostępny u nas .A jak z programatorem sam kombinowałeś czy jesteś gdzieś dostępny .Interesuje mnie tylko dynamiczny kierunkowskaz
@rzutnik
Arduino mozna zaprogramowac bez botloadera, wtedy startuje natychmiastowo, tak sa właśnie zrobione te chińskie kierunki, tam poprostu jest attiny podpiete pod tasme WWA.
Ja chce miec dodatkowa kontrolke blindspota oraz pobawic sie z doswietlaniem. Poniewaz i tak musialem pociagnac przewody do fotochromatycznego szkla, to przy okazji dorzucilem także extra kable do kierunkowskazu (listwa ma zasilanie 5V)
Co do zasilania Arduino, to tez sa na to sposoby, atmega wchodzi w stan uspienia, wystarczy wysterowac przerwanie na pinie od kierunkowskazu żeby ja obudzic, do tego przetwornica dc/dc 5v zamiast stabilizatora 5V i pobor prądu w spoczynku praktycznie żaden.
Ja mam immobiliser na arduino i zwyklym stabilizatorze, cały uklad w spoczynku zuzywa 5mA (bez uspienia) wiec dramatu nie ma
- ADAMOS
- Początkujący
- Auto:: T O U R A N
- Imię:: Adam
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Ok dzięki .Wiem że są gotowe komplety ale jak to wchodziło to było dość drogo, nawet niewiadomo czy to ma homologację .A teraz znowu mnie korci na dynamiczne kierunki .
-
- Przeglądacz
- Kontakt:
A myslisz, ze jak wsadzisz taśmę WWA to będzie mialo homologację? Znaczek (E) na obudowie nie jest rownoznaczny z homologacją.ADAMOS pisze:niewiadomo czy to ma homologację
PS. wygląda na to że troche potaniało:
http://www.aliexpress.com/item/Turn-Sig ... 85622.html
Przyjżałem się dokładnie zasadzie działania Chinskiej wersji, tam ledy rozswietlają sie pokolei i natychmiast gasną, u mnie ledy rozświetlaja sie 'płynnie' oraz wygaszanie ma efekt gasnącej żarówki przez co nie razi tak po oczach (strasznie mnie to wkurza w Ledowych światłach)