Słabe lub brak ogrzewania-odtatecznie

Problemy ogólne, które nie pasują do innych tematów.
Rafał wwo
Auto:: touran 2004
Imię:: Rafal

Słabe lub brak ogrzewania-odtatecznie

Post autor: Rafał wwo »

Witam przeczytałem całe forum w internetach mnóstwo przyczyn słabego ogrzewania i nic więć ostatecznie chcę zamknąć temat gdyż umnie już grzeje po 10 dniach walki :super: po pierwsze:
czyszczenie nagrzewnicy poprzez założone rury od strony silnika i płukanie kretem,kamykiem,i odkamieniaczem w płynie było takich prób 3x mnóstwo chemi nic nie jest w stanie rozczelnić lub uszkodzić aluminium to mit! :omatko:
ogrzewanie z braku po tych zabiegach wróciło do ok 60% możliwości lecz dalej zima w środku
nast niedziała pompka obiegowa elektryczna v55 to nic !bo przy 1500 tyś obr podstawowa daje rade jak i w czasie jazdy,tzn że niedział ogrzewanie bo pompka do wymiany TO MIT!
webasto niedziała :/ trudno nie grzeje małego obiegu w 7 min trudno ...po 5km przy temp 0st i tak mamy 90st
podsumowując uszkodzona pompka,webasto nie sa przyczyna słabego ogrzewania TYLKO ZWYCZAJNIE NAGRZEWNICA DO WYMIANY!obojetnie co pisza i tak tym sie konczy i nast sprawa w wtouranie wymienia sie bez sciagania deski zrobiłem to sam :super: w wigilię :P w 3 godz na parkinku pod blokiem(nie jestem mechanikiem) :bry:
a więc kupujemy nagrzewnice np nrf za 120zł i do dzieła sciagamy gorną czesc tunelu srodkowego ok 6 srub odkrecamy pokrywę nagrzewnicy przyczym trzeba wypiąć czujnik stop-u oraz zdjąć siłowo tunel do ogrzewania nóg po stronie kierowcu nietrzeba go odkrecaćodchylic i wcisnąć wyrzej poczy odkręcamy opaski łączące rurki aluminiowe i nagrzewnicę wysunąć je to tyłu trochę ciezko poszko pomogłem małym młotkiem udezająć w kolanko rurki wyciągamy starą nagrzewnice odchylając plastik deski i wkladamy nową najgorsze przed nami założyc nowe uszczelki i spowrotem scisnac rurki z znagrzewnica meczylem sie 2 godz i wkoncu na starych usczelkach sie udało bo dobre były to cała prawnda o słabym ogrzewaniu w touranie 1,9 tdi bkc dsg z 2004 r.pozdrawiam

-- Śr gru 26, 2018 13:38 --

Sorki za błędy szybko pisałem i mam kaca :drinks:
Awatar użytkownika
Piter7707
Specjalista
Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
Imię:: Piotr
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Re: Słabe lub brak ogrzewania-odtatecznie

Post autor: Piter7707 »

:brawa:
miemik
Użytkownik
Auto:: Touran BKC 2005
Imię:: Mieciu
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: miemik »

gj. szkoda że nie ma foto ale i tak dzięki
Rafał wwo
Auto:: touran 2004
Imię:: Rafal

Post autor: Rafał wwo »

Gdyby temat oblatać na forum gdzie są fotki tak jak ja musiałem b
kazdy będzie w temacie i zrozumie moją poradę ,wypowiedziałem się dlatego że ludzie takie głupoty piszą że głowa boli :szukaj: typu kwasek cytrynowy,czy uszkodzona pompka v55 itd..prawda jest jedna wymiana nagrzewnicy i jest ciepło nawet jesli podgrzewacz i pompka nie działa i zadne czyszczenie nie pomoże bo nagrzewnica w środku ma ok 20 cia kanałów ok 2mm szerokości i to one się zapychają i zakiamieniają.
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

Rafał wwo pisze:prawda jest jedna wymiana nagrzewnicy i jest ciepło nawet jesli podgrzewacz i pompka nie działa i zadne czyszczenie nie pomoże bo nagrzewnica w środku ma ok 20 cia kanałów ok 2mm szerokości i to one się zapychają i zakiamieniają.
I tylko potwierdzam na mojej Alhambrze . Żadne zabawy tylko wymiana .
szczyku
Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
Imię:: Marcin
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: szczyku »

Tylko dopisz że zamiennik dał ciała i trzeba było zakupić ori w aso.
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

O jtam ojtam . Zepsułeś zabawe . By sie ździwili . Ale chłopcom touranowcom wchodzi zamiennik . Kolega Rafał wwo użył NRF-a .
P.S.
Aż mnie to ugryzło . Sprawdziłem . Rafał wwo w swoim roczniku Tourana 2004 użył innej nagrzewnicy . To i mu podpasował zamiennik .
ODPOWIEDZ