Witam może ktoś coś,nie mam już pomysłu
Fabryczny alarm,jakiś czas temu można było go zamknąć z klucza i wszystko działało,przy zamknięciu z pilota po około2-3 min alarm żył swoim życiem i uruchamiał syrenę.Od tygodnia po zamknięciu samochodu czy to z pilota czy też z kluczyka po około 1-2minutach uruchamia syrenę i kierunkowskazy następnie przechodzi w stan czuwania i od nowa syrena czuwanie itd.Odpiołem syrenę żeby na razie nie wył ale kierunkowskazy i tak pulsują.Auto przeskanowane nie ma żadnych błędów oprócz syreny,ale to normalne -bo przecież wypięta.Po dokładniejszym skanowaniu w module komfortu też brak błędów.Próbowałem wyłączyć na słupku kierowcy wyłącznik od czujnika ruchu wewnątrz samochodu jak również czujnik odholowania-przechyłu nic to nie dało,również wypięcie przełącznika nic nie wniosło.Test wykonawczy wszystkie drzwi przeszły pozytywnie.Może ktoś ma jakieś pomysły jak ujarzmić ten alarm.Jeszcze jedno czy w Touranie jest jakiś moduł alarmu",jeżeli tak to gdzie może czasowo można było by go wypiąć by nie pulsowały kierunki.
Problem z fabrycznym alarmem
- gabi10
- Użytkownik
- Auto:: 2.0TDI AZV 170KM 2003
- Imię:: Gabi
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
Re: Problem z fabrycznym alarmem
Nie widzę takiej opcji w module komfortu, znalazłem tylko w kodowaniu Bajt 16 bit 6 i 7 aktywacja i deaktywacja czujników ochrony wnętrza oraz czujnika przechyłu. Niestety odchaczenie tych bitów nic nie przyniosło.Dalej alarm się załącza.?
-- 6 lis 2018, o 20:50 --
Nikt nic nie wie jak w temacie ?
-- 6 lis 2018, o 20:50 --
Nikt nic nie wie jak w temacie ?
-
MartyPL
- ____________________

- Auto:: Caddy 1.6TDI 2012
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Re: Problem z fabrycznym alarmem
Ja mam problem z alarmem w Caddym 2012.
Temat trwa już dłuuugo, ale w końcu chcę się za to wziąć.
Alarm nie działa. Tak po krótce;) Nie ma żadnego błędu w sterownikach, samochód zamyka się normalnie z pilota jednak przełącznik w słupku nie zmienia się na żółty po naciśnięciu i próbie wyłączenia monitorowania wnętrze (był wymieniany na taki sam, bo się zepsuł ... nie pamiętam na czym polegało zepsucie. Wydaje mi się, że przełącznik się "rozleciał"). Dioda w boczku kierowcy mruga, ale jak dwa razy zamknę z pilota to nadal mruga (a podobno powinna przestać i wyłączyć monitorowanie wnętrza).
Nie wydaje mi się, abym ruszał kodowanie w BCMie. Szczerze to nie mam pomysłu za co się zabrać w poszukiwaniu problemu.
EDIT:
Jak mówił Balcerek ... najlepiej przed otwarciem drzwi .... zapukać;)
Okazało się, że alarm był wyłączony (niezakodowany) w BCM. Nie rozważałem w ogóle takiego rozwiązania, ponieważ nigdy nic nie grzebałem przy kodowaniu alarmu, a samego BCMa nie "przekodowywałem" od "lat". No ale nic .... wyje jak trzeba;)
Temat trwa już dłuuugo, ale w końcu chcę się za to wziąć.
Alarm nie działa. Tak po krótce;) Nie ma żadnego błędu w sterownikach, samochód zamyka się normalnie z pilota jednak przełącznik w słupku nie zmienia się na żółty po naciśnięciu i próbie wyłączenia monitorowania wnętrze (był wymieniany na taki sam, bo się zepsuł ... nie pamiętam na czym polegało zepsucie. Wydaje mi się, że przełącznik się "rozleciał"). Dioda w boczku kierowcy mruga, ale jak dwa razy zamknę z pilota to nadal mruga (a podobno powinna przestać i wyłączyć monitorowanie wnętrza).
Nie wydaje mi się, abym ruszał kodowanie w BCMie. Szczerze to nie mam pomysłu za co się zabrać w poszukiwaniu problemu.
EDIT:
Jak mówił Balcerek ... najlepiej przed otwarciem drzwi .... zapukać;)
Okazało się, że alarm był wyłączony (niezakodowany) w BCM. Nie rozważałem w ogóle takiego rozwiązania, ponieważ nigdy nic nie grzebałem przy kodowaniu alarmu, a samego BCMa nie "przekodowywałem" od "lat". No ale nic .... wyje jak trzeba;)