Moim zdaniem na 99% nie da się bez rozebrania hamulców i odkręcenia tarczy ale na 100% będę wiedział we wtorek, bo będę już po wymianie tych osłon i kpl. hamulców z przodu i z tyłu.
Dziś wymieniałem osłonę prawy tył. Stara obleciała całkiem ,jak odkręciłem koło wręcz wypadła.
Zrobiłem tak jak niektórzy radzą tzn bez demontażu piasty, nową osłonę pozbawiłem tego mostka z przodu i wchodzi ładnie na swoje miejsce.
Osłona trzyma się na trzech M6 tak więc bez obawy jest stabilnie.
Co do samego dłubania to potrzebny mocny klucz Torx M14 do jarzma zacisku.
I tu trzeba się przyłożyć bo jarzmo dowalone jest na maxa ,ja odkręcałem ręcznie trzeba użyć dużej siły ale da się.
Co do udaru,nie wiem jak tam ktoś może podejść kluczem udarowym ,ja próbowałem ,raczej nie możliwe.Brak podejścia.
Do zabawy potrzebny jeszcze torx T30 też dobry coby łebków nie zjechać.
Zabawa prosta ,satysfakcja jest.Mi zajeło to ok 3h,ale robiłem spokojnie nie spieszyłem się.
Podałem nazwę wybita na kluczu, o taki prosiłem w sklepie Pan nie prostowal mnie tylko dał mi taki.
Pasuje więc tak napisałem.
Poza tym tam nie idzie nasadka tylko trzpień.
cała sprawe z m14 ułatwia fakt , że płasko oczkowa (12kątna) 14stka chwyta idealnie za trzpień i można np młoteczkiem stuknąć aż pujdzie dalej ręcznie , ta sama historia ze spline m18 klucz 18 itd...
Też odgrzeję. Naszło mnie na wymianę klocków, tarcz , osłon i elastycznych wężyków. Zabiłbym tego co dowalał śruby jarzm. Pokrętła się pogięły i nie puściło. Dopiero twarde długie kingstony dały radę. A z tyłu dostęp tylko od dołu wąskim prześwitem. Śruby strzelały i kwiczały.
Czym odkręcacie te M6 trzymające osłony. Torxy albo są za miękkie, albo pękają z twardości a dwie śrubki na trzy stoją jak murowane. Na razie zrobiłem przednie osłony i rozwaliłem 3 końcówki twarde. Zostały tylne. Nie mam klucza udarowego.
krankor pisze:Czym odkręcacie te M6 trzymające osłony. Torxy albo są za miękkie, albo pękają z twardości a dwie śrubki na trzy stoją jak murowane. Na razie zrobiłem przednie osłony i rozwaliłem 3 końcówki twarde. Zostały tylne. Nie mam klucza udarowego.
Wkrętakiem udarowym do pobijania warto zainwestować....