Mam ciekawą zagwozdkę , która pozwoli co niektórym się wykazać , a mi podszkolić się w diagnostyce mojego silnika 1.6 fsi BAG 115km . Otóż mam go rok , w tym krórkim czasie był robiony kapitalny remont silnika z obróbką głowicy oraz eliminowanie wielu typowych mankamentów które poszły gładko dzięki forum i manualom , jeszcze raz stokrotne dzięki !!
ostatecznie pozostał jeden który postanowiłem bagatelizować z uwagi na koszta czujnika nox , a nie ma pewności że po jego wymianie naprawie będzie wszystko ok , zdania są różne a kilka setek pojdzie na uda się albo nie uda . Jako że obeznałem się już w VCDS to poprostu cyklicznie co ok 50-100 km kasuje błąd wszystkim znany
17441 - Czujnik zawartoœci tlenków azotu (G295)
P1033 - 002 - sygna³ za niski - Sporadyczny
który nie zapala jeszcze check'a , dopiero jak dojdzie
17479 - Czujnik tlenków azotu (G295); sterowanie podgrzewaniem
P1071 - 004 - niezrozumia³y sygna³
do kompletu , żółty przyjaciel pojawia się na wskaznikach , to ja kabelek i pach , zniknoł . Okrągły rok mija aż zrobiłem coś inaczej - nie skasowałem go przez dłuższy czas !
I co zaobserwowałem ?>> spalanie nie wzrosło , a spadło . Dało mi to do zrozumienia , proszę o potwierdzenie lub na mnie nakrzyczeć , kiedy pali się check to ecu nie korzysta z wartości wyuczonych bądz danych czujników , a bierze fabryczne ustawienia nawet przyoszczędzając paliwo , aż tak coś przekłamuję (jakiś czujnik)? spadek średniego o 2 l to dużo w kieszeni
Chciałem od razu udeżyć logami bądz PB (dla niektórych pomiarowy blok) dla mnie MB - angielska wersja bardziej poprostu przypada mi do gustu . Ale stwierdziłem że zaśmiece forum masą niepotrzebnych żeczy , powiedzcie koledzy poprostu co konkretnie muszę dostarczyć przedstawić żeby wyszło szydło z worka ?( w sensie blok który , log jaki, może wydruk badania spalin , też mam)
Temat umieściłem tutaj gdyż uważam że może w rozwinięciu zawierać ogólne wątki diagnostyki silnika i pomoże innym bardziej zrozumieć zasade działania i zbierania parametrów co odniesie się to wielu błedów , nie tylko wspomnianego NOXu .