Łancuch rozrządu i klapa w kolektorze ssącym

ircowiec
Początkujący
Auto:: Touran 1,4TSI BMY 2008/9R
Imię:: Łukasz

Łancuch rozrządu i klapa w kolektorze ssącym

Post autor: ircowiec »

Witam,
1.4Tsi 140km BMY
1. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia rozrządu bez rozbierania osłony ? Sprawdzić czy łańcuch jest rozciągnięty , czujnik położenia wałka rozrządu wywala błąd 012296 / P3008 sygnał po za tolerancją wymiana czujnika nie pomogła.
2. błąd klapy kolektora ssącego zespołu 1 błąd 008198 P2006 klapa stale zamknięta . Czy może to być powiązane z rozrządem?
Gdzie się znajduje i jak się dostać do tej klapy ? Jak naprawić ?
Pozdrawiam
misiek775
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6
Imię:: Micz
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Re: Łancuch rozrządu i klapa w kolektorze ssącym

Post autor: misiek775 »

Zużyty łańcuch lub napinacz zazwyczaj hałasuje po dłuższym postoju. Są procedury na sprawdzenie wyciągnięcia łańcucha ale z tego co mi wiadomo trzeba zdjąć osłone i ustawić na znaki.
Klapa raczej nie powinna mieć wpływu na rozrząd i odwrotnie. Jest sporo info w necie na temat usterek i naprawy lub wymiany.

Skoro sam mnie wiesz czego szukać może warto podjechać do mechanika na diagnozę? Przez forum na odległość może być ciężko a z rozrządem nie ma żartów.
ircowiec
Początkujący

Jestem tak zwanym mechanikiem garażowym , dużo robię przy autach wiec sobię poradzę, nie będę inwestował w pseudo mechaników. Dopytuję aby ułatwić sobie robotę , kompletny rozrząd w ASO zaoferowano mi za 1000zł , blokady 125zł a ASO za wymianę zaśpiewało mi 3500zł wiec doliczając olej filtry i parę innych rzeczy robiąc to samemu i tak zaoszczędzę sporo kasy.
radekrp90
Przeglądacz
Auto:: Passat B6 1.4TSI '09
Imię:: Radek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: radekrp90 »

W 1.4 TSI aby sprawdzić ustawienie rozrządu trzeba zdemontować osłonę wałków od strony skrzyni (plastikowy dekiel) i ustawić pierwszy cylinder w GMP (najlepiej czujnikiem zegarowym). Wtedy dwie kropki na wałkach muszą być naprzeciwko siebie.
ircowiec
Początkujący

Witam, rozrząd wymieniłem na oryginalny OE stary był rozciągnięty
błędu czujnik położenia wałka już nie mam ale mam inny problem który występował już przed wymianą rozrządu mianowicie
drgania szarpania na wolnych obrotach odczucie jak by wypadanie zapłonu . W vcds nie pokazuje błędów na zapłonie , kompresja po około 12 barów na cylinder , gdzie szukać przyczyny szarpania ??
Pozdrawiam
radekrp90
Przeglądacz
Auto:: Passat B6 1.4TSI '09
Imię:: Radek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: radekrp90 »

Przepustnica/ce do czyszczenia oraz sprawdzić czystość kolektora dolotowego i czujników ciśnienia.
Ewentualnie wtryski do mycia ze względu na nagar. Innych opcji (jeśli rozrząd jest dobrze założony) nie ma.
Wymieniłeś sam łańcuch czy nastawnik też?
ircowiec
Początkujący

Cały komplet wymieniłem.
Błędu przepustnicy już nie mam wyskakiwał po przez nie podłączony przewód podciśnieniowy który idzie do górnej pokrywy silnika .
Silnik nie generuje teraz żadnych błędów ale na wolnych obrotach ma drgawki :/ potrzebuje sprawdzić układ paliwowy i sondy lambda w VCDS w których blokach pomiarowych mogę to sprawdzić i jaki powinien być prawidłowy odczyt?
rafcio606
Przeglądacz
Auto:: touran 2003 1.6 16v bag f
Imię:: Rafał
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: rafcio606 »

regulacja dawki grzałki lambdy i katalizator od bloku pomiarowego 30 aż do 46 oraz 99 oczywiście w sterowniku silnika . jeśli wartości są ok to testy lambdy jednej i drugiej (drugi to penie nox ) i kata na koniec
ODPOWIEDZ