Odstraszacz gryzoni pod maską

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Odstraszacz gryzoni pod maską

Post autor: rock4 »

Od jakiegoś czasu obserwuję obecność niepożądanych gryzoni (kun, myszy czy szczurów - jeszcze dokładnie nie zidentyfikowałem) pod maską mojego auta (zauważone usterki: przegryziony kabel czujnika poziomu oleju miski olejowej, rozdrapywane wygłuszenie maski silnika, co jakiś czas znajdywane pióra na plastykowej pokrywie silnika).

Z tego powodu poszukałem w necie nt. elektronicznych odstraszaczy tych zwierząt. Wstępnie wybrałem sobie takie urządzenie: KENO ELECTRONIC - czy spotkaliście się z takimi urządzeniami? faktycznie zdają egzamin? może macie coś do polecenia innego?

Rozważałem też popryskanie czymś okolice silnika ale w sklepie motoryzacyjnym odradzili twierdząc, że nie na długo to się spisze, a gryzonie i tak powrócą gdy już wywietrzeje.

Proszę doradźcie!
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

kup kota ;)
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
matti1535
Specjalista
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: matti1535 »

Też ostatnio znalazłem szczątki gołębia na silniku Chętnie dowiem się czy są jakieś dobre metody.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Re: Odstraszacz gryzoni pod maską

Post autor: cheles »

rock4 pisze:Od jakiegoś czasu obserwuję obecność niepożądanych gryzoni (kun, myszy czy szczurów - jeszcze dokładnie nie zidentyfikowałem) pod maską mojego auta (zauważone usterki: przegryziony kabel czujnika poziomu oleju miski olejowej, rozdrapywane wygłuszenie maski silnika, co jakiś czas znajdywane pióra na plastykowej pokrywie silnika).

Z tego powodu poszukałem w necie nt. elektronicznych odstraszaczy tych zwierząt. Wstępnie wybrałem sobie takie urządzenie: KENO ELECTRONIC - czy spotkaliście się z takimi urządzeniami? faktycznie zdają egzamin? może macie coś do polecenia innego?

Rozważałem też popryskanie czymś okolice silnika ale w sklepie motoryzacyjnym odradzili twierdząc, że nie na długo to się spisze, a gryzonie i tak powrócą gdy już wywietrzeje.

Proszę doradźcie!
Patrząc po awatarze to myślę, że mają net i Cię polubiły. ;)

Po pierwsze zdradź - gdzie parkujesz - garaż, miejsce postoje w garażu podziemnym, pod chmurką i co najważniejsze czy zawsze w tym samym miejscu, czy obok ciebie też parkują samochody. Chodzi o albo posprzątanie lub wysypanie jakieś trutki (pod warunkiem, że nie zaszkodzi to innym).

Na początek co mi przychodzi do głowy to coś gryzonie przyciąga pod maskę - pewnie zapach, że już tam były.
Na początek wykonałbym mycie komory silnika

[ Dodano: Wto Kwi 10, 2012 07:32 ]
matti1535 pisze:Też ostatnio znalazłem szczątki gołębia na silniku Chętnie dowiem się czy są jakieś dobre metody.
Kot pewnie go tam wciągnął.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
matti1535
Specjalista

Raczej nie kot, bo miałem też kawałem sera kiedyś, a poza tym widuję często biegającą po osiedlu (parkuję pod chmurką) kunę, czy coś podobnego. Co ciekawe, pod maską Astry wcześniej nie miałem tego problemu, a Tourana polubiły od razu.
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

elektroniczne odstraszacze to lipa ( testowałem odstraszanie ptaków, psów) najlepsze są proste rozwiązania . Zależnie od miejsca parkowania polecam trutkę, pułapki, otwieranie maski na noc lub złapanie kota i zamknięcie go na noc w garażu. To oczywiście rozwiązanie dla garażu indywidualnego przy parkowaniu zbiorczym polecam chemiczne odstraszanie ( zawieszki nasączone śr. chemicznym a poprzedzone myciem komory silnika
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

Te elektroniczne odstraszacze podobno nie zawsze i na wszystko działają, kiedyś znajomy powiesił kostkę domestosa pod maską i podobno najlepiej to się sprawdziło (akurat na kunę).
matti1535
Specjalista

Opcja z domestosem ciekawa, chyba wypróbuję.
dlugi66
Przeglądacz
Auto:: Opel Zafira C
Imię:: Jarek
Podziękował: 6 razy

Post autor: dlugi66 »

zawieszka do muszli pomaga, ja wieszam dwie bo akurat w dwóch miejscach wyczaiłem którędy kuna wchodzi
strażak-emeryt
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Post autor: GASIOR997 »

Ja jak posiadałem Citroena C4 Picasso to miałem problem z tymi zwierzątkami to zakupiłem takie coś : AodHa - ULTRADŹWIÊKOWY ODSTRASZACZ GRYZONI DO SAMOCHODÓW OSOBOWYCH

http://www.odstraszacze.mamoja.pl/index ... k=produkty

I problem zanikł nie dawno sprzedałem te urządzenie na allegro za 50zł bo leżało już 3 lata bez użyteczne jak zakupiłem Tourana. Ale powiem , że było dobre sprałem spokojnie i nie rozładowywało akumulatora bardzo dobre.
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

U mojego ojca w Jetce i na parkingu zakładowym grasuje kuna. U sasiada który ma wypożyczalnie aut uwielbia Forda Fieste i oryginalne przewody WN, podróbek nie rusza... :)
Najbardziej skuteczna chyba metoda to przymocowanie kostki od WC na przewodach (ktos wyzej tez pisal o tym).
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

Dzisiaj moje zaskoczenie było przeogromne...
Prezentując w jednym z tematów udany zakup nowych filtrów i oleju jednocześnie widząc piękną pogodę za oknem postanowiłem nie dać zarobić zbyt wielu zł mojemu mechaniorowi i wziąłem 2 filtry pod pachę (kabiny i powietrza) i do samochodu. wiedząc jak się to robi (nie pierwszy raz zaoszczędzam w ten sposób :P) filtr kabiny poszedł jak z płatka, otwieram maskę by wymienić filtr powietrza a tu.... :shock: :shock: :shock: na obudowie akumulatora leży sobie pół kanapki z masełkiem kiełbaską i musztardą!!!
Nie myślałem zbyt długo. Do domu po wiadro z wodą i dużą ilością Domestosa i myjemy... Zobaczymy jaki efekt to przyniesie. W poniedziałek po wizycie u mechanika zawieszę wg Waszych zaleceń kostkę (choć już teraz nieźle spod maski daje chlorem). Mam nadzieję, że więcej takich niespodzianek nie będzie.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

matti1535 pisze:Tourana polubiły od razu
Trudno nie polubić Tourana ;)
Ja na szczęście jeszcze takich problemów nie miałem.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
dlugi66
Przeglądacz
Auto:: Opel Zafira C
Imię:: Jarek
Podziękował: 6 razy

Post autor: dlugi66 »

ja u siebie za akumulatorem znalazłem kromkę suchego chleba, mój chyba był jakiś wybredny
strażak-emeryt
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

rock4 pisze:Dzisiaj moje zaskoczenie było przeogromne...
Prezentując w jednym z tematów udany zakup nowych filtrów i oleju jednocześnie widząc piękną pogodę za oknem postanowiłem nie dać zarobić zbyt wielu zł mojemu mechaniorowi i wziąłem 2 filtry pod pachę (kabiny i powietrza) i do samochodu. wiedząc jak się to robi (nie pierwszy raz zaoszczędzam w ten sposób :P) filtr kabiny poszedł jak z płatka, otwieram maskę by wymienić filtr powietrza a tu.... :shock: :shock: :shock: na obudowie akumulatora leży sobie pół kanapki z masełkiem kiełbaską i musztardą!!!
Nie myślałem zbyt długo. Do domu po wiadro z wodą i dużą ilością Domestosa i myjemy... Zobaczymy jaki efekt to przyniesie. W poniedziałek po wizycie u mechanika zawieszę wg Waszych zaleceń kostkę (choć już teraz nieźle spod maski daje chlorem). Mam nadzieję, że więcej takich niespodzianek nie będzie.
Rock4 - szkoda ze nie wrzuciles foty swojej miny jak otworzyles maske
:haha: :super: :piwo:
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
ODPOWIEDZ