Touran 2016 dołożenie manetek biegów DSG przy kierownicy
-
miirmar
- Początkujący
- Auto:: szukam
- Imię:: mario
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Touran 2016 dołożenie manetek biegów DSG przy kierownicy
Pytałem w watku o skrzyni biegów ale tam cisza i za wiele się nie dowiedziałem, ale może to dlatego, że kwestia bardziej dotyczy spraw elektronicznych niż mechanicznych.
Kupiłem Tourana 2,0 TDI 150KM Highline DSG z 2016 r. z rynku francuskiego no i niestety nie ma manetek. Jak można sprawdzić czy sterownik lub inny odpowiedzialny za to element jest przystosowany do obsługi manetek i wystarczy zmienić kierownice? Z samą zmianą kierownicy zapewne sobie poradzę sam ale nie chce kupować kierownicy gdyby miało sie okazać że jednak sama zmiana kierownicy i przeprogramowanie sterownika nie wystarczy i wymaga to większych ingerencji (np. poprowadzenie dodatkowej wiązki, itp). Czy nowe zakodowanie sterownika muszę robić w ASO czy w inny sposób da się to wykonać?
Przeszukałem forum ale w zasadzie żadnych informacji na ten temat nie ma a po wpisaniu hasła "manetki" wyniki głównie dotyczą dołożenia manetki od tempomatu. U mnie tempomat jest na wyposażeniu.
Z góry dziękuje za każde istotne informacje
Kupiłem Tourana 2,0 TDI 150KM Highline DSG z 2016 r. z rynku francuskiego no i niestety nie ma manetek. Jak można sprawdzić czy sterownik lub inny odpowiedzialny za to element jest przystosowany do obsługi manetek i wystarczy zmienić kierownice? Z samą zmianą kierownicy zapewne sobie poradzę sam ale nie chce kupować kierownicy gdyby miało sie okazać że jednak sama zmiana kierownicy i przeprogramowanie sterownika nie wystarczy i wymaga to większych ingerencji (np. poprowadzenie dodatkowej wiązki, itp). Czy nowe zakodowanie sterownika muszę robić w ASO czy w inny sposób da się to wykonać?
Przeszukałem forum ale w zasadzie żadnych informacji na ten temat nie ma a po wpisaniu hasła "manetki" wyniki głównie dotyczą dołożenia manetki od tempomatu. U mnie tempomat jest na wyposażeniu.
Z góry dziękuje za każde istotne informacje
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 702 razy
Re: Touran 2016 dołożenie manetek biegów DSG przy kierownicy
zacznij od wklejenia autoscanumiirmar pisze: Jak można sprawdzić czy sterownik lub inny odpowiedzialny za to element jest przystosowany ....
-
miirmar
- Początkujący
Nie mam autoscanu. Jak zrobić autoscan?
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 702 razy
https://www.youtube.com/watch?v=RCBt6d42-Fcmiirmar pisze:Nie mam autoscanu. Jak zrobić autoscan?
-
miirmar
- Początkujący
Czyli rozumiem, ze w warunkach domowo-garażowych tego nie zrobię i wizyta w ASO lub innym serwisie posiadającym taki sprzęt nieunikniona?
-
szczyku
- ____________________

- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Potrzebujesz kabelek o nazwie VCDS, zerknij na olx, lub u chińskich przyjaciół. Reszta jak na nagraniu wyżej.
-
miirmar
- Początkujący
Czy takie coś będzie dobre? https://allegro.pl/oferta/najlepszy-int ... v7EALw_wcB
-
szczyku
- ____________________

- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Nie, napisałem konkretnie co masz szukać. To co potrzebujesz można kupić jako klon w granicach 150~200zł, lub oryginał w zależności od wersji do 2000zł.
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Pewnikiem i tak trzeba będzie zamienić całą kierownice ...bo dostać same łopatki i jeszcze je tam wpasować .....miirmar pisze:Kupiłem Tourana 2,0 TDI 150KM Highline DSG z 2016 r. z rynku francuskiego no i niestety nie ma manetek.
Ja tam bym nie szalał za łopatkami
Mam automata to po co wachlować takim pseudo manualem
Ostatnio zmieniony pt sie 30, 2019 10:40 przez Maciej_F, łącznie zmieniany 1 raz.
-
miirmar
- Początkujący
Że trzeba wymienić kierownice to wiem. Dokładać samych manetek nie zamierzam. Obecnie jeżdżę automatem, który ma manualna zmianę gałką i czasem z tego korzystam. Jakby było przy kierownicy to jeszcze lepiej. Oczywiście jeśli by wymagałoby to dużo zmian i ingerencji to temat będę musiał odpuścić ale jeśli tylko zmianę kierownicy i przekodowanie/aktywowanie w sterowniku to może warto...
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Koledzy napisali Ci od czego trzeba zacząć.
Nie wiemy skąd jesteś bo nie wpisałeś, może ktoś z forumowiczów mieszka blisko Ciebie i ma kabelek z VCDS-em i zrobi Ci za piwko skan sterowników i zgra Ci np. na pendrive, nawet nie będziesz musiał sam kupować kabelka.
Dzięki Auto-Skan-owi które wkleisz tu na forum koledzy biegli w tych tematach napiszą Ci czy obecny sterownik kierownicy jest przystosowany do zakodowania kierownicy z łopatkami czy nie (czy trzeba go podmienić na inny i na jaki).
Jeżeli wyjdzie że masz dobry sterownik to znając tu kolegów podpowiedzą Ci nawet co masz zmienić w sterowniku czy podrzucą gotowe kodowanie dla modułu włączające łopatki.
Nie musisz na tą chwilę jechać do ASO VW bo tylko nie potrzebnie wydasz kasę.
Tak to wygląda.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Nie wiemy skąd jesteś bo nie wpisałeś, może ktoś z forumowiczów mieszka blisko Ciebie i ma kabelek z VCDS-em i zrobi Ci za piwko skan sterowników i zgra Ci np. na pendrive, nawet nie będziesz musiał sam kupować kabelka.
Dzięki Auto-Skan-owi które wkleisz tu na forum koledzy biegli w tych tematach napiszą Ci czy obecny sterownik kierownicy jest przystosowany do zakodowania kierownicy z łopatkami czy nie (czy trzeba go podmienić na inny i na jaki).
Jeżeli wyjdzie że masz dobry sterownik to znając tu kolegów podpowiedzą Ci nawet co masz zmienić w sterowniku czy podrzucą gotowe kodowanie dla modułu włączające łopatki.
Nie musisz na tą chwilę jechać do ASO VW bo tylko nie potrzebnie wydasz kasę.
Tak to wygląda.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
miirmar
- Początkujący
Taka opcja że jakiś kolega z okolicy za drobny souvenir by mi to sprawdził byłaby najlepsza. Raczej nie planuje na przyszłość dłubania w samochodzie więc zakup tego kabelka i uczenia się obsługi nie bardzo mi pasuje. Jestem z okolic Piaseczna pod Warszawą.
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
No widzisz, a ja jestem z Bemowa, tylko w tej chwili na wakacjach, zapraszam do mnie od niedzieli
Tylko nie wiem czy mój VCDS da radę z autem z 2016 roku, ale zapraszam zobaczymy
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Tylko nie wiem czy mój VCDS da radę z autem z 2016 roku, ale zapraszam zobaczymy
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Info poszło na PW.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa