Pralko suszarka
- zielonyuser
- Początkujący
- Auto:: 1t2,2007,bls
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Pralko suszarka
Jako technik serwisu agd zaprawdę powiadam Ci, nie kupuj pralko-suszarki. Ze względu choćby na zasadę działania funkcji suszenia.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
A jakieś osobne suszarki istnieją? Jak to działa jakie zużycie prądu itd?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Początkujący
- Auto:: Audi B4 1.9 TDI ;)
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
Kupiłem ~3 lata temu bosch wtw85460pl po 2 latach naprawili mi na gwarancji pompę która odprowadzą wodę czy coś tam, suszarka chodzi średnio 1x na dzień w zimę ( 5 osobowa rodzina ) rachunki, szczerze to nie zauważyłem.. może te 20-30zl więcej nie liczę tego.. wygoda niesamowita, 99% koszulek i t-shirtów idzie do szafy bez prasowania inne rzeczy też..
Ma jeden mankament.. ubranie potrafi się dosłownie skurczyć.. nie każde można tam suszyć.
Ma jeden mankament.. ubranie potrafi się dosłownie skurczyć.. nie każde można tam suszyć.
- Piter7707
- Specjalista
- Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Proszę o wytłumaczeniezielonyuser pisze:Jako technik serwisu agd zaprawdę powiadam Ci, nie kupuj pralko-suszarki. Ze względu choćby na zasadę działania funkcji suszenia.
- zielonyuser
- Początkujący
W standardowej pralko suszarce wilgoć z rozgrzanej bielizny jest skraplana na elemencie zbiornika który stale jest spryskiwany wodą. Sprawność takiego suszenia jest niższa i zużycie wody wysokie.
-- Śr lip 24, 2019 22:04 --
-- Śr lip 24, 2019 22:04 --
Polecam z pompą ciepła. Działa jak klima w aucie: rozgrzane przez skraplacz powietrze trafia na pranie a wilgoć jest skroplona na parowniku i tak w koło... Zużycie energii to 1/2 do 1/3 zużycia suszarki kondensacyjnej. Da się taką postawić na pralce dla oszczędności miejsca na podłodze. Dzięki pompie ciepła jest też mniejszy efekt kurczenia ze względu na niższą temperaturę pracy.wesol pisze:A jakieś osobne suszarki istnieją? Jak to działa jakie zużycie prądu itd?
- zielonyuser
- Początkujący
Na dzisiaj chyba LG ze względu na rozbierany zbiornik, co u innych producentów nie jest takie oczywiste. Choć ja patrzę na to trochę inaczej, bo od strony konstrukcji a nie funkcji użytkowych.
-
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 1.6 MPI 2004r
- Imię:: Łukasz
Od około roku mamy Samsung WD80J5A10AW. Przy małych dzieciach w okresie zimowym rewelacja. Jak kolega wcześniej napisał minus to rzeczywiście kurczą się ubrania (szczególnie bawełna). Koszt w okresie zimowym to 20-30 zł do rachunku. Jak na razie bez awarii.
- Piter7707
- Specjalista
- Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Zdecyduję się chyba na samą suszarkę ale musi być slim
Znalazłem candy cs4 h7a1de-s czy warto czy jakąś innej firmy
Znalazłem candy cs4 h7a1de-s czy warto czy jakąś innej firmy
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Początkiem roku kupiłem suszarkę. Podstawą była wersja slim więc wybór ograniczył się praktycznie do marki Candy. Kupilem model CS4 H7A1DE-S. Jak na razie pozytywne wrażenia. Bardzo fajna rzecz w deszczowe czy zimne dni. Wcześniej czasami pranie "kisiło" się nawet parę dni na zwykłych suszarkach (drucianych) a teraz do środka i za ok 2.5h wszystko suchutkie. Niektóre rzeczy to wystarczy po wyjęciu roztrzepać i nie trzeba prasować.
Kiedyś miałem pralkę z opcją suszenia. Raz włączyłem to suszenie to wszystkie zagięcia tak "zaprasowało" że wszystko poszło do ponownego zamoczenia bo nie dało się tego wyprasować.
Kiedyś miałem pralkę z opcją suszenia. Raz włączyłem to suszenie to wszystkie zagięcia tak "zaprasowało" że wszystko poszło do ponownego zamoczenia bo nie dało się tego wyprasować.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
-
- Przeglądacz
- Auto:: vb x16xel/16mpi 1t0
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
zielonyuser a te pompy ciepła nie padają najszybciej? Właśnie mi sporo osób polecało kondensacyjne, takie działaja wśród znajomych po 6/8 lat, bo w nich nie wiele ma się co popsuć i nawet nie tak szybko jak z PC.
- zielonyuser
- Początkujący
Jedyne awarie w pompach ciepła to poprzecierane rurki w wyniku złego montażu, a są to naprawdę sporadyczne przypadki. Na tyle pewna konstrukcja że niektórzy producenci jako część zamienną stosują cały agregat chłodniczy.
Awarie często występujące to pozacierane rolki prowadzące bęben, pourywane paski. zatkane włóknami pompki ale tu pompa ciepła lub jej brak nie ma na to wpływu.
Awarie często występujące to pozacierane rolki prowadzące bęben, pourywane paski. zatkane włóknami pompki ale tu pompa ciepła lub jej brak nie ma na to wpływu.
- cirek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
hej,
dołączę się do tematu.
Żona namawia mnie na suszarkę, której zakup i tak już jakiś czas chodzi mi po głowie. Myślałem nad wyborem jednej z tych dwóch Bosch WTW8546EPL link lub Electrolux EW8H458BP PerfectCare link. Ograniczeń miejsca w pralni nie ma, nie musi być slim.
Czy ktoś używa jednej t tych dwóch suszarek?
A może inną polecacie w budżecie do 3 tyś.
dołączę się do tematu.
Żona namawia mnie na suszarkę, której zakup i tak już jakiś czas chodzi mi po głowie. Myślałem nad wyborem jednej z tych dwóch Bosch WTW8546EPL link lub Electrolux EW8H458BP PerfectCare link. Ograniczeń miejsca w pralni nie ma, nie musi być slim.
Czy ktoś używa jednej t tych dwóch suszarek?
A może inną polecacie w budżecie do 3 tyś.
1T3 CFHC