Nie no 90% BKD na serii ma problem z OB powyzej 2000obr i rzeczywiscie to w sposób drastyczny uprzykrza tuning jak i powoduje spadek zywotnosci.JacaTouran pisze: Zauważ, że większość turbosprezarek , które przyjeżdżają do nas na rolki są tak ustawione, że prawidłową pracę gwarantuje im zbijajacy Nadmierne ciśnienie n75.
Turbo dobrze ustawione na aktuatorze pracuje tak, że wykorzystuje minimalnie użycie n75. A w większości przypadków turbiny zbijaja jakieś 0.3 bara i dopiero ustawiają ciśnienie jak należy.
Wiem , że można się tego efektu pozbyć zabawami z mapa n75. Jednak chciałem powiedzieć użytkownikom, że poprawnie ustawiając turbinę maksymalnie zmniejszamy ryzyko jej rozpadu i niwelujemy przeładowania i Overboosty.
Ale...zauwaz tez ze w takim ASV czy AFN turbo z zacieta geometria moze jezdzic i rok...i nie wyje i nie wybucha, najwyzej luzu dostanie

A turbo z BKD ma za maly wirnik wydechowy w stosunku do ilosci spalin ktore wychodza z główki i cisnienie gazów powoduje ukruszanie sie koniuszkow lopatek (przynajmniej ja mam takie doswiadczenia). A pozniej to juz wiadomo...zle wywazenie, cienki wałek i buuumm