Witam, przymierzam się powoli do zakupu nowego auta, padło na Tourana 7-osobowego. Jako, że zaufania do 1.5 TSI nie mam (inaczej: nie chcę być królikiem doświadczalnym tego silnika), więc zostaje 1.6 TDI lub 2.0 TDI (różnica w cenie ok. 10 tys. zł). Skrzynia będzie manualna i wersja wyposażenia z tych słabszych (bo budżet ograniczony).
Na pewno 1.6 TDI o mocy 115 KM będzie wystarczający jeśli chodzi o osiągi, rajdowcem nie jestem (obecnie jeżdżę jeszcze słabszym i daję radę).
Autem chcę jeździć minimum 10 lat a może i więcej. Roczne przebiegi to ok. 18-20kkm, tak więc silnik powinien wytrzymać 200kkm, a może i więcej.
Tak więc priorytetem jest niezawodność i brak niespodzianek, szczególnie jeśli chodzi o silnik. 1.6 ma raczej dobre opinie, 2.0 miał kiepski start, ale chyba teraz ten silnik jest już w miarę dopracowany.
Doradźcie z własnej praktyki.
Pozdrawiam.
kupno nowego Tourana
- Feberos
- Użytkownik
- Auto:: Touran '03 1.9TDI AVQ
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Re: kupno nowego Tourana
Jeśli nie jeździsz dużo po autostradach to pewnie 1.6TDI w pełni wystarczy, (mój przy 100KM i 5os w aucie szału nie robi ale jeszcze jakoś idzie jechać no ale to już przestarzała jednostka
).
A zamiast dokładać do 2.0 wolałbym wziąć wersję Comfortline i ewentualnie ją w coś jeszcze doposażyć, zawsze to lepszy komfort i kilka przydatnych funkcji jak np. tempomat, kierownica z multifunkcją, składane lusterka, podgrzewana przednia szyba czy fotele, pakiet rodzinny, zimowy itd. A że masz zamiar auto trzymać przynajmniej 10 lat to nie raz te funkcję mogą okazać się potrzebne.

A zamiast dokładać do 2.0 wolałbym wziąć wersję Comfortline i ewentualnie ją w coś jeszcze doposażyć, zawsze to lepszy komfort i kilka przydatnych funkcji jak np. tempomat, kierownica z multifunkcją, składane lusterka, podgrzewana przednia szyba czy fotele, pakiet rodzinny, zimowy itd. A że masz zamiar auto trzymać przynajmniej 10 lat to nie raz te funkcję mogą okazać się potrzebne.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Pierwsze 1.6 TDI miały osprzęt Siemens vdo późniejsze na lepszych bo Boscha. Ponoć lepsze są te nowsze, mniej awaryjne wtryski.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
W nowszych w juz nie montuje wcale Boscha a Delphi....taki efekt dizel gejta