Lampy bixenonowe
-
ŁukaszTouran
- Zaawansowany
- Auto:: TouranCross 2.0 CR CJFA
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 136 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
Lampy bixenonowe
Chciałbym zmienić lampy w moim Touranie. A mianowicie teraz mam zwykłe lampy bez soczewek a chciałbym je zmienić na bixenony i w związku z tym mam pytanie czy oprócz instalacji spryskiwaczy oraz zderzaka wystarczy tylko zmienić lampy?i wszystko powinno działać?
- mariusz788004
- Użytkownik
- Auto:: 1.9tdi avq 2004
- Imię:: mariusz
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Bzyku
- Specjalista
- Auto:: BKD, 2008
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
niestety ale temat nie jest tak prosty, zwykłe lampy mają inną wtyczkę niż xenonowe (trzeba zmienić wtyczki), dodatkowo jak już wspomniał mariusz788004, musisz zamontować (nie jeden) a dwa czujniki przechyłu auta (jeden na tylną oś, drugi na przednią), podpiąć je do komputera sterującego samopoziomowaniem świateł, dalej musisz wymienić zbiornik płynu do spryskiwaczy (ten do xenonów posiada dwie pompki). jak już wszystko będziesz miał to trzeba to spiąć razem i zakodować. temat jest dość dobrze opisany w internecie. jak poczekasz jeszcze chwilę to ja zamierzam robić właśnie coś takiego u siebie, może sklecę pierwszy w historii manual :-)
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
-
Kamel
- Przeglądacz
- Auto:: Jetta A5 BKD 2007
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 10 razy
Tak jak napisał Bzyku, samopoziomowanie obsługują dwa czujniki poziomu, jeden przy przednim lewym kole, drugi przy tylnym lewym kole. No i układem steruje osobny sterownik.mariusz788004 pisze:Jeszcze musisz pociagnac wiazke na tylni wahacz i zamontowac czujnik obciazenia
Lub też zrobić przejściówki. A wbrew pozorom temat nie jest aż taki trudny dla kogoś, kto ma jakieś pojęcie o lutowaniu i majsterkowaniu :-)Bzyku pisze:niestety ale temat nie jest tak prosty, zwykłe lampy mają inną wtyczkę niż xenonowe (trzeba zmienić wtyczki
Czujniki poziomu i sterownik samopoziomowania w Touranie są takie same jak w Golfie V, Jettcie czy Eosie.
Jeśli nie masz webasto to wg ETKA wychodzi mi, że zbiorniczek płynu jest taki sam jak w MK5, a co za tym idzie nie ma potrzeby jego wymiany. Wystarczy dokupić uszczelkę i pompkę i wyciąć otwór pod nią. W zwykłym zbiorniczku jest wyprofilowane miejsce pod pompkę sprysków lamp. A jak już będzie przerabiany zbiorniczek to warto sobie dorzucić czujnik poziomu płynu - jeśli takowego nie było :-)Bzyku pisze:musisz wymienić zbiornik płynu do spryskiwaczy (ten do xenonów posiada dwie pompki).
Bzyku fotki i fotoporada jak najbardziej wskazane :-)Bzyku pisze:jak poczekasz jeszcze chwilę to ja zamierzam robić właśnie coś takiego u siebie, może sklecę pierwszy w historii manual :-)
A nawiązując do wcześniejszego przyrównania do MK5 to zainteresowanym polecam lekturę tego tematu, gdzie opisane zostały kolejne kroki z montażu xenonów z samopoziomowaniem i spryskami lamp: http://furmanka.blogspot.com/2007/12/mk ... aniem.html
-
ŁukaszTouran
- Zaawansowany
- admin
- Władca postów
- Auto:: Touran
- Imię:: Maciek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 122 razy
- Kontakt:
Może w VCDSie wyłączyłeś przez przypadek tą kontrolkęŁukaszTouran pisze:Pamiętam, że rok temu pokazywała kontrolka brak płynu a dziś mi się skończył płyn i nie zaświeciła się kontrolka. Co może być?A jak już będzie przerabiany zbiorniczek to warto sobie dorzucić czujnik poziomu płynu - jeśli takowego nie było :-)
-
ŁukaszTouran
- Zaawansowany
- admin
- Władca postów
- Auto:: Touran
- Imię:: Maciek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 122 razy
- Kontakt:
[17] - Instrument Cluster
[Coding - 07].
00??x0x
+01 - kontrolka zużycia klocków włączona
+02 - kontrolka niezapiętych pasów włączona
+04 - kontrolka płynu do spryskiwaczy włączona
+16 - Sedan (Jetta)
To ze strony RossTech, ale z tego co pamiętam w Touranie kodowanie jest podobne. Czyli powinieneś mieć kodowanie 0005x0x (z wyłączoną kontrolką pasów) lub 0007x0x z pasami.
Jutro sprawdzę dokładniej w aucie.
[Coding - 07].
00??x0x
+01 - kontrolka zużycia klocków włączona
+02 - kontrolka niezapiętych pasów włączona
+04 - kontrolka płynu do spryskiwaczy włączona
+16 - Sedan (Jetta)
To ze strony RossTech, ale z tego co pamiętam w Touranie kodowanie jest podobne. Czyli powinieneś mieć kodowanie 0005x0x (z wyłączoną kontrolką pasów) lub 0007x0x z pasami.
Jutro sprawdzę dokładniej w aucie.
-
pitry
- Początkujący
- Auto:: Sharan 2015 2.0 Tdi 177KM
- Imię:: Piotr
Re: Lampy bixenonowe
Witam, bawiłem się jakiś czas temu vcdsem zaznaczyłem w aucie czujnik poziomu płynu do sprysków. Jak się okazuje moje auto nie posiada takiego czujnika i teraz cały czas mam kontrolę na desce o uzupełnieniu płynu. Wchodziłem w zestaw wskazników sterownik 17 bajt 1 bit 2 ma być nie odhaczone( Washer fluid warning active) tak zrobiłem i kontrolka dalej świeci. Auto to skoda rapid 2016.
- mariusz788004
- Użytkownik
- Auto:: 1.9tdi avq 2004
- Imię:: mariusz
To może dołóż...jeden przewód idzie z zbiorniczka do licznika.i masz info o płynie.oczywiscie też trzeba czujnik..
-
pitry
- Początkujący
- Auto:: Sharan 2015 2.0 Tdi 177KM
- Imię:: Piotr
Jeden przewód z bcm i jeden masowy do czujnika, ale chciałem tego uniknąć. Ma ktoś pomysł jak vcdsem wyłączyc tą opcję?
-- N sty 05, 2020 22:34 --
Ktoś coś w temacie?
-- N sty 05, 2020 22:34 --
Ktoś coś w temacie?