Lampy bixenonowe

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
ŁukaszTouran
Zaawansowany
Auto:: TouranCross 2.0 CR CJFA
Imię:: Łukasz
Podziękował: 136 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Lampy bixenonowe

Post autor: ŁukaszTouran »

Chciałbym zmienić lampy w moim Touranie. A mianowicie teraz mam zwykłe lampy bez soczewek a chciałbym je zmienić na bixenony i w związku z tym mam pytanie czy oprócz instalacji spryskiwaczy oraz zderzaka wystarczy tylko zmienić lampy?i wszystko powinno działać?
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

No i zapewne nalezalo by zmienic bornetza... to znaczy zalerzy jakiego masz
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
mariusz788004
Użytkownik
Auto:: 1.9tdi avq 2004
Imię:: mariusz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: mariusz788004 »

Jeszcze musisz pociagnac wiazke na tylni wahacz i zamontowac czujnik obciazenia.Do instalacji która idzie do lamp potrzebna jest jeszcze przejsciówka.
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista
Auto:: BKD, 2008
Imię:: Tomek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: Bzyku »

niestety ale temat nie jest tak prosty, zwykłe lampy mają inną wtyczkę niż xenonowe (trzeba zmienić wtyczki), dodatkowo jak już wspomniał mariusz788004, musisz zamontować (nie jeden) a dwa czujniki przechyłu auta (jeden na tylną oś, drugi na przednią), podpiąć je do komputera sterującego samopoziomowaniem świateł, dalej musisz wymienić zbiornik płynu do spryskiwaczy (ten do xenonów posiada dwie pompki). jak już wszystko będziesz miał to trzeba to spiąć razem i zakodować. temat jest dość dobrze opisany w internecie. jak poczekasz jeszcze chwilę to ja zamierzam robić właśnie coś takiego u siebie, może sklecę pierwszy w historii manual :-)
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os

Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os

Będzie ... ?
Kamel
Przeglądacz
Auto:: Jetta A5 BKD 2007
Imię:: Kamil
Podziękował: 10 razy

Post autor: Kamel »

mariusz788004 pisze:Jeszcze musisz pociagnac wiazke na tylni wahacz i zamontowac czujnik obciazenia
Tak jak napisał Bzyku, samopoziomowanie obsługują dwa czujniki poziomu, jeden przy przednim lewym kole, drugi przy tylnym lewym kole. No i układem steruje osobny sterownik.
Bzyku pisze:niestety ale temat nie jest tak prosty, zwykłe lampy mają inną wtyczkę niż xenonowe (trzeba zmienić wtyczki
Lub też zrobić przejściówki. A wbrew pozorom temat nie jest aż taki trudny dla kogoś, kto ma jakieś pojęcie o lutowaniu i majsterkowaniu :-)

Czujniki poziomu i sterownik samopoziomowania w Touranie są takie same jak w Golfie V, Jettcie czy Eosie.
Bzyku pisze:musisz wymienić zbiornik płynu do spryskiwaczy (ten do xenonów posiada dwie pompki).
Jeśli nie masz webasto to wg ETKA wychodzi mi, że zbiorniczek płynu jest taki sam jak w MK5, a co za tym idzie nie ma potrzeby jego wymiany. Wystarczy dokupić uszczelkę i pompkę i wyciąć otwór pod nią. W zwykłym zbiorniczku jest wyprofilowane miejsce pod pompkę sprysków lamp. A jak już będzie przerabiany zbiorniczek to warto sobie dorzucić czujnik poziomu płynu - jeśli takowego nie było :-)
Bzyku pisze:jak poczekasz jeszcze chwilę to ja zamierzam robić właśnie coś takiego u siebie, może sklecę pierwszy w historii manual :-)
Bzyku fotki i fotoporada jak najbardziej wskazane :-)
A nawiązując do wcześniejszego przyrównania do MK5 to zainteresowanym polecam lekturę tego tematu, gdzie opisane zostały kolejne kroki z montażu xenonów z samopoziomowaniem i spryskami lamp: http://furmanka.blogspot.com/2007/12/mk ... aniem.html
ŁukaszTouran
Zaawansowany

A jak już będzie przerabiany zbiorniczek to warto sobie dorzucić czujnik poziomu płynu - jeśli takowego nie było :-)
Pamiętam, że rok temu pokazywała kontrolka brak płynu a dziś mi się skończył płyn i nie zaświeciła się kontrolka. Co może być?
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

ŁukaszTouran pisze:
A jak już będzie przerabiany zbiorniczek to warto sobie dorzucić czujnik poziomu płynu - jeśli takowego nie było :-)
Pamiętam, że rok temu pokazywała kontrolka brak płynu a dziś mi się skończył płyn i nie zaświeciła się kontrolka. Co może być?
Może w VCDSie wyłączyłeś przez przypadek tą kontrolkę ;) bo jakby czujnik był walnięty to raczej cały czas by się świeciła, ewentualnie może się zawiesił albo płyn jest tylko zamarzł :>
ŁukaszTouran
Zaawansowany

Może w VCDSie wyłączyłeś przez przypadek tą kontrolkę
Gdzie można dokładnie to sprawdzic?
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

[17] - Instrument Cluster

[Coding - 07].

00??x0x

+01 - kontrolka zużycia klocków włączona
+02 - kontrolka niezapiętych pasów włączona
+04 - kontrolka płynu do spryskiwaczy włączona
+16 - Sedan (Jetta)

To ze strony RossTech, ale z tego co pamiętam w Touranie kodowanie jest podobne. Czyli powinieneś mieć kodowanie 0005x0x (z wyłączoną kontrolką pasów) lub 0007x0x z pasami.
Jutro sprawdzę dokładniej w aucie.
demonidlo
Początkujący
Imię::

Post autor: demonidlo »

Aby nie zaczynać nowego tematu.
Ma ktoś zna albo może sprawdzić i podrzucić numery czujników na wahacz i sterownika do bixenonow skrętnych dla tourana 2009.
pitry
Początkujący
Auto:: Sharan 2015 2.0 Tdi 177KM
Imię:: Piotr

Re: Lampy bixenonowe

Post autor: pitry »

Witam, bawiłem się jakiś czas temu vcdsem zaznaczyłem w aucie czujnik poziomu płynu do sprysków. Jak się okazuje moje auto nie posiada takiego czujnika i teraz cały czas mam kontrolę na desce o uzupełnieniu płynu. Wchodziłem w zestaw wskazników sterownik 17 bajt 1 bit 2 ma być nie odhaczone( Washer fluid warning active) tak zrobiłem i kontrolka dalej świeci. Auto to skoda rapid 2016.
Awatar użytkownika
mariusz788004
Użytkownik
Auto:: 1.9tdi avq 2004
Imię:: mariusz

Post autor: mariusz788004 »

To może dołóż...jeden przewód idzie z zbiorniczka do licznika.i masz info o płynie.oczywiscie też trzeba czujnik..
pitry
Początkujący
Auto:: Sharan 2015 2.0 Tdi 177KM
Imię:: Piotr

Post autor: pitry »

Jeden przewód z bcm i jeden masowy do czujnika, ale chciałem tego uniknąć. Ma ktoś pomysł jak vcdsem wyłączyc tą opcję?

-- N sty 05, 2020 22:34 --

Ktoś coś w temacie?
ODPOWIEDZ