1.9 TDI Słynne panewki bxe
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2009 1.9 TDI bxe
- Imię:: Sławomir
1.9 TDI Słynne panewki bxe
Witam wszystkich stałem się posiadaczem Tourana 2009 1.9tdi Bxe wiem że padają panewki ,ale mam pytanie czy wymiana załatwia sprawę.W moim przypadku wymiana już zrobiona autko jeździ ok zalane Motulem i wymiany co 10000tys.Czy mogę spać spokojnie ?Czy słyszeliście o wystawionym kopycie po wymianie panewek czy wszystie opisywane przypadki były przed wymianą?
- misiek775
- Zaawansowany
- Auto:: Touran BSE 2006 LPG
- Imię:: Micz
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Re: 1.9 TDI Słynne panewki bxe
O ile się nie mylę to problem dotyczył konkretnych roczników chyba. Jak wymieniłeś to potencjalny problem masz z głowy.
- Sąsiad3320
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 TDI BMM 2007
- Imię:: Kacper
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Problem głównie dotyczył silników BXE z roku 2006-2008, podobno już po 2008 problem został rozwiązany.
-
- Początkujący
A słyszał ktoś o padnietym silniku już po wymianie panewek? Mój ma Motul co 10 tys wymieniany i dodatkowo co 5tys dodatkowo filtr oleju mam nadzieje że nie zrobi niespodzianki
-
- Początkujący
Koszt filtra około 20zl dostęp dobry a zawsze nowy wyłapie więcej niż stary.Wiem ze może przesadzam ale u mnie olej nie jest smołowato czarny wiec uważam i mam taką nadzieję że każdy kanał olejowy w silniku jest drożny a to raczej powinno wyjść na zdrowie maszynie 

- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Olej nie miał tu nic do rzeczy z przekręcaniem się panewek. Druga sprawa jak silnik zimny to wiesz o tym że filtr oleju nie bierze udziału w pracy tylko bokiem olej idzie na układ z pominięciem. Filtr nie jest po to by wyłapywać mikroby sadzy czy innych zanieczyszczeń. On ma wyłapywać dużo większe zabrudzenia. Ruch czysto bezsensowny. Poza tym taki filtr spokojnie robi robotę w trybie LL więc przy 10 czy 15 tyś to już całkiem.
Problemem w tym silniku były kiepskie panewki które się luszczyly, rozpadały.
Problemem w tym silniku były kiepskie panewki które się luszczyly, rozpadały.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Początkujący
No jeżeli olej nie ma znaczenia to superol może trzeba lać .Filtr raczej nie zaszkodzi,jeżeli olej mam czysty to raczej działa. Panewki tak jak pisałem już po wymianie ciekawe ile wytrzymają.
- misiek775
- Zaawansowany
Wytrzymają tyle co oryginalne. W BXE problem polegał na złym materiale który się łuszczył i występowało to tylko w konkretnych rocznikach.mirek26021977 pisze:No jeżeli olej nie ma znaczenia to superol może trzeba lać .Filtr raczej nie zaszkodzi,jeżeli olej mam czysty to raczej działa. Panewki tak jak pisałem już po wymianie ciekawe ile wytrzymają.
Jak wymieniałeś to jak wyglądały stare? Były złuszczone albo wytarte?
- wesol
- Władca postów
To nie była żadna wina oleju czy filtra. A kolor oleju to w dieslu czarny wręcz musi być. Jak będziesz za często wymieniał olej to też się skończy wał i wałek rozrządu bo nie będzie nawęglania na te newralgiczne elementy. Wszelkie uszlachetniania stali to nawęglanie i powierzchni i siarkowanie. Utwardza i zwiększa poślizg.
Filtr oleju przez pierwsze 10 czy nawet jak podaję producent 15 minut nie bierze udziału w filtrowaniu oleju. No i pamiętajcie że najgorsze warunki pracy Mają panewki górne.
Filtr oleju przez pierwsze 10 czy nawet jak podaję producent 15 minut nie bierze udziału w filtrowaniu oleju. No i pamiętajcie że najgorsze warunki pracy Mają panewki górne.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- misiek775
- Zaawansowany
Trochę popłynąłes z tym naweglaniem
. Przecież olej nie zmienia struktury stali, trzeba zrobić cały proces obróbki cieplnej w temperaturze ok 900 stopni.

- wesol
- Władca postów
Mogę ci podać imię i nazwisko gościa co nam tak mowil. Nie pamiętam chyba jakiś profesor z politechniki chyba poznańskiej. Musiałbym sprawdzić. To nie są moje wymysły. Kiedyś słyszałem że ktoś zmieniał olej co tysiąc czy dwa i silnik był na złom bo podzespoły nie miały że tak powiem sposobności do utwardzenia. Poprostu węgiel w oleju z sadzy nawegla powierzchnie. W piecu też może zna się pobawić w tego typu hutnicze operacje.
Ponoć fiat coś tam stosował jakieś oleje bezsiarkowe i im walki od rozrządu padały ale w którym modelu itp to nie wiem.
Ponoć fiat coś tam stosował jakieś oleje bezsiarkowe i im walki od rozrządu padały ale w którym modelu itp to nie wiem.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- misiek775
- Zaawansowany
I na pewno powiedział że nawęglanie następuje w oleju silnikowym o temperaturze max 120 stopni?wesol pisze:Mogę ci podać imię i nazwisko gościa co nam tak mowil. Nie pamiętam chyba jakiś profesor z politechniki chyba poznańskiej. Musiałbym sprawdzić. To nie są moje wymysły. Kiedyś słyszałem że ktoś zmieniał olej co tysiąc czy dwa i silnik był na złom bo podzespoły nie miały że tak powiem sposobności do utwardzenia. Poprostu węgiel w oleju z sadzy nawegla powierzchnie. W piecu też może zna się pobawić w tego typu hutnicze operacje.

A skoro siarka pomaga to co w takim razie z olejami low SAPS?
-
- Początkujący
Górne były wytarte ale bez łupieżu dolne oczywiście jak nowe.Co do oleju to można zadać pytanie czemu czarnego i brudnego nie sprzedają
.Olej czysty silnik czysty i drożny to raczej powinno działać na plus.

- wesol
- Władca postów
Nie chodzi oto że masz wały surowe tylko chodzi oto że podczas pracy silnika napewno nie ubywa tego typu pierwiastków. Czemu się nie czepiasz tego że ceramizery które po wlaniu niby naprawiają cylindry itd. ja ci mówię jak nam opowiadali. Jest to uczelnia typowo samochodowa.
Sęk w tym że łów saps to oleje do silników z DPF by właśnie nie zabijać zbytnio DPF już na wstepie. To niestety koniec dobroci tego oleju. Osobiście stosuje oleje MID saps
Co znaczy górne wytarte?
Sęk w tym że łów saps to oleje do silników z DPF by właśnie nie zabijać zbytnio DPF już na wstepie. To niestety koniec dobroci tego oleju. Osobiście stosuje oleje MID saps
Co znaczy górne wytarte?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC