Prezent urodzinowy wjechał dziś do Golfa mojego tatki. Android od Isudar (
tutaj) z ośmioma rdzeniami, 4GB pamięci RAM oraz 64GB pamięci flash. Na zdjęciu widzicie pulpit który nie jest pulpitem domyślnym, jest on customizowany przy użyciu aplikacji Nova Launcher (
tutaj) -> jest mnóstwo innych, pewnie bardziej bajeranckich, tutaj zwykłe ikony jak w starym androidzie.
Moje zastrzeżenia do radia:
- działa po zapłonie dopiero po przekręceniu kluczyka (albo chińczyk ogarnie mi to innym dekoderem CAN-Bus albo trzeba pociągnąć +12V ze stacyjki i przerobić wiązkę),
- testowałem go wcześniej w swoim Tourim i lewa strona przycisków w kierownicy nie działała (nie pomogło przestawienie na CAN-Key w ustawieniach i ponowne programowanie przycisków, radio po prostu ich nie widzi),
- zbyt duża jasność ekranu przy minimalnym ustawieniu jasności (znany temat, chińczycy już chyba nigdy nie ogarną tego tematu)
Największą niewiadomą przy zastosowaniu takiego zamiennika jest komunikacja po magistrali CAN na szynie auta, więc informacyjnie:
- czujniki parkowania przód/tył wyświetlają się rewelacyjnie, jest chyba 5 stopniowa podziałka (w oryginale jest chyba 10 stopni),
- jeśli chodzi o MFD (informacje z radia w liczniku prędkości) to mój tata nie ma w Golfie licznika, który obsługuje takie informacje (nie ma nawet menu do nastawów), a w Touranie... mój MFD nie widzi opcji "Audio" przy użyciu tego radia, więc uznaję że to też nie działa
- sygnały otwarcia drzwi są ok,
- jest jak zwykle aplikacja "Pojazd" w której możemy wyczytać jakieś pierdoły typu prędkość, obroty, temperatura, poziom paliwa w litrach,
- zmiany wprowadzane na panelu klimatronika nie są wyświetlane na radio - a powinny, ale to szczegół.
Uwaga -> tuner radiowy odbiera REEWEELAACYYYJNIEE, bije mojego Zestecha pięciokrotnie w jakości odbioru analogowego radia.
Cło:
To trzecie radio z Androidem do Naszych Vałwejów, każde cenowo w widełkach 900-1300zł. Pięć lat temu kiedy te radia były nowością zakupiłem je do mojego 6N2 - zapłaciłem 56zł za cło (tutaj o nic sie nie martwiłem - Polo i magistrala CAN to dwie różne epoki, tam wszystko działa jak elektryka w mieszkaniu - zasilanie, przełącznik, żarówka

- wszystkie sygnały typu włączenie świateł, zaciągnięcie hamulca ręcznego, sygnał wrzucenia biegu wstecznego, zasilanie po stacyjce dociągałem do radia analogowo z całego auta), rok temu do Tourana cło wyniosło mnie 150zł, a dziś za te radio zapłaciłem... 297 zł cła!!!!!!!!!! Szkoda, że moja pensja nie wzrosła sześciokrotnie w tym czasie, ale może zbyt kiepsko "gram" w swoim życiu...