Z prośbą do wszystkich touranowiczów. Wczoraj stając pod sklepem, sięgnąłem za klamkę schowka (tego od strony pasażera z klimatyzacją) i klamka się odchyla, ale nie można otworzyć schowka. Po usilnych próbach otwarcia (walenie pięścią w schowek, odginanie łyżką itd.) nie chce się otworzyć. Może kogoś dopadła taka nieprzyjemność. JAK GO OTWORZYĂ?,
CO Z TYM ZROBIĂ?
PROSZĂ O POMOC.
Udało Ci się już urwać klameczkę? Ja miałem urwaną gdy przejąłem używany samochód, ale wszystkie kawałki były w schowku i posklejałem, wzmocniłem. Naprawiłem to bez wyjmowania schowka. Poszukam zdjęć które robiłem wtedy. Zamek mogłem otworzyć zagiętym w górę prętem ciągnąc w prawo. Zdjęcia wyjaśnią. Zapewne ułamał się palec w obracającej się klapce.
Zamieszczę to tutaj, bo może się przydać komuś jeszcze.
Miałem zamek z otwartym widokiem, bo klapka była wyrwana. Zamek otwiera pionowy palec wystający w górę z zamka. Wychodzi przez okienko w obudowie zamka. Na zdjęciach widać, co naprawiałem. Spróbuj ugiąć z grubszego drutu stalowego (tak min. fi 2) haczyk L 1 cm długości po załamaniu. Odchylając maksymalnie klapkę wsuń poziomo haczyk . Jak się uda ominąć ściankę zasłaniającą wnętrze i sprężynkę, wejść w okienko postaraj się obrócić w górę i pociągnąć w prawo. Powinny schować się zatrzaski otwierając schowek.
Cały zamek trzyma się w klapie na jednej śrubie i zatrzaskach.
Powodzenia.
Na zdjęciach troszkę "modelarskiej" roboty z klejeniem i wzmacnianiem siatką metalową. Jak dotąd trzyma już półtora roku
Serdeczne dzięki KRANKOR za opis i zdjęcia. Udało się otworzyć schowek. Co się okazało był złamany palec w uchwycie, po wyjęciu uchwytu skleiłem to distalem dwuskładnikowym, jednak nie wiem czy to wyczyma, czas okaże. A, może ma ktoś do sprzedania sam uchwyt, chętnie bym kupił. Proszę informacje na maila. ap404@op.pl
Pzdr. Piotrek
Ja też skleiłem, tyle że szarym poxipolem. Na pierwszym zdjęciu widać "zmatowienie" powierzchni " lutownicą. Potem przyszła siateczka metalowa i ponownie zalanie poxipolem. A potem oszlifowanie nadmiarów, by nie haczyło nic. Sam klej może, a nawet na pewno puści w tak obciążonym miejscu.
popis11 pisze:Serdeczne dzięki KRANKOR za opis i zdjęcia. Udało się otworzyć schowek. Co się okazało był złamany palec w uchwycie, po wyjęciu uchwytu skleiłem to distalem dwuskładnikowym, jednak nie wiem czy to wytrzyma, czas okaże. A, może ma ktoś do sprzedania sam uchwyt, chętnie bym kupił. Proszę informacje na maila. ap404@op.pl
Pzdr. Piotrek
poprawka - szybko pisane
[ Dodano: Sro Kwi 18, 2012 17:04 ]
PYTANIE DO KRANKOR.
Serdeczny kolego mam pytanie. W sprawie złamanego rygla w uchwycie - Jakim klejem, ewentualnie jak skleiłeś palec uchwytu otwierający schowek? Moja próba sklejenia klejem DISTAL nie powiodła się.
Proszę o pomoc.