witam,
Wymieniałem ostatnio tarcze i klocki hamulcowe na przodzie. Po wymianie świeci kontrolka ostrzegająca przed zużytymi klockami. Powodem jest uszkodzona kostka w którą wpina się kabel od klocka. jest połamana i daje "zwarcie". kostka raczej nie jest do odratowania (uszkodzenie jest w miejscu mocowania jej na blasze/metalu wokół tarczy).
Cała wiązka na lewym przedzie obsługuje zarówno czujnik ABS jak i zużycia klocków hamulcowych.
Można dostać samą taką kostkę?
Kupić używaną wiązkę i rozcinać, lutować, izolować na "kablu" czy wymienić ja po całości ? Czy za nadkolem jest jakaś kostka, żeby ją wypiąć i wpiąć podmienianą wiązkę w całości? W sensie czy nie trzeba rozbierać połowy komory silnika (akumulator, skrzynka z bezpiecznikami, itp) żeby ja wymienić?
Czy w ASO dostępna jest taka wiązka? (prosił bym o ewentualny numer)?
W sumie nie mogę znaleźć na aledrogo używanej wiązki może ktoś coś widział.
Tak dla pewności auto to Touran 2007 rok, 1.4 tsi 140KM, silnik BMY.
wiązka czujnika zużycia klocków hamulcowych i abs lewy przód
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 677 razy
Re: wiązka czujnika zużycia klocków hamulcowych i abs lewy p
Można.... Wytnij troszkę wiązki idąć w kierunku nadkola nie ruszając wiązki do czujnika abs...
Przedłużasz o kilka dodatkowych cm wiązkę i lutujesz nową kostkę. Zabawa na 30 minut
1J0973802
To powinno załatwić sprawę... Masz wszystko już na gotowo...
https://allegro.pl/1j0973802-gniazdo-z- ... 93598.html
W aso dodatkowo trzeba kupować piny (bo jest goła) uszczelnienia, które są droższe niż sama kostka...
Możesz też wykodowac kontrolkę o klockach z licznika lub poprostu skręcić ze sobą dwa urwane przewody (zrobić zworkę) i kontrolka Ci zgaśnie
Przedłużasz o kilka dodatkowych cm wiązkę i lutujesz nową kostkę. Zabawa na 30 minut
1J0973802
To powinno załatwić sprawę... Masz wszystko już na gotowo...
https://allegro.pl/1j0973802-gniazdo-z- ... 93598.html
W aso dodatkowo trzeba kupować piny (bo jest goła) uszczelnienia, które są droższe niż sama kostka...

Możesz też wykodowac kontrolkę o klockach z licznika lub poprostu skręcić ze sobą dwa urwane przewody (zrobić zworkę) i kontrolka Ci zgaśnie

-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2007
- Imię:: Piotrek
Witam,
Wielkie dzięki Jeżu. Twoja pomoc jak zwykle szybka i rzeczowa.
Zamówiłem wtyczkę a aledrogaśnie (ale i tak wraz z wysyłką wyjdzie najtaniej) tu jak dojdzie to zdejmę starą (być może piny się zachowały w całości) i ogarnę wszytko.
P.S.
w ASO rzeczywiście piny są dwa razy droższe niż kostka
Wielkie dzięki Jeżu. Twoja pomoc jak zwykle szybka i rzeczowa.
Zamówiłem wtyczkę a aledrogaśnie (ale i tak wraz z wysyłką wyjdzie najtaniej) tu jak dojdzie to zdejmę starą (być może piny się zachowały w całości) i ogarnę wszytko.
P.S.
w ASO rzeczywiście piny są dwa razy droższe niż kostka

pozdrawiam mobile,
Pepasy
Pepasy
- Hawk1985
- Przeglądacz
- Auto:: Touran Cross I, BMN, 2007
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Ostatnio zaglądając pod lewe nadkole natrafiłem na urwany czujnik klocków (wyłączony w VCDSie)

Też się przymierzam żeby kupić kostkę i to polutować, ale nie wiem jak ten przewód powinien być zamocowany, a przez to jak długi przewód lutować i gdzie go zamocować.
Dysponuje ktoś zdjęciem jak to wygląda oryginalnie?

Też się przymierzam żeby kupić kostkę i to polutować, ale nie wiem jak ten przewód powinien być zamocowany, a przez to jak długi przewód lutować i gdzie go zamocować.
Dysponuje ktoś zdjęciem jak to wygląda oryginalnie?