Witam. Jestem świeży na forum więc jeśli temat w złym dziale proszę o przeniesienie.
Tak więc do rzeczy. Kolega ma na sprzedaż bardzo ładnego Tourana z 2005r w którym ostatnio padł prawdopodobnie silnik. Historia jest taka że kolega jechał do pracy i wrócił, zrobił trasę około ~50km. kolejnego dnia gdy chciał odpalić silnik usłyszał tylko jakieś stuki. Obiecuje mi że stacyjkę przekręcił tylko raz, nie próbował na siłę go uruchomić. Mówi że odda mi go w takim stanie jaki jest za 2000zł. Kilka razy wcześniej jezdziłem tym autem i wiem że wszystko w nim było wymieniane na bieżąco. Ma całą listę wymienianych części wraz z rachunkami. Chciałbym to auto przygarnąć oraz zlecić mechanikowi wymianę silnika (no chyba że da się uratować stary silnik) ale wolę wyprzedzić tę informację i się w pewnym sensie zabezpieczyć. Silnik chciałbym wymienić na którąś z jednostek 1.9 myślałem o oznaczeniu BKC, coś tam poczytałem i pisali że powinno być ok. Problem tkwi w tym że ten Turek ma skrzynię DSG o oznaczeniu HLG i pytanie brzmi czy zagra ona z silnikiem 1.9TDI BKC.
Reasumując błagam o podpowiedź który silnik z wersji 1.9 bedzie najmniej problematyczny jeśli chodzi o spasowanie silnika z tą skrzynią.
Z góry dziękuję.
Wymiana Silnika 2.0 BKD z DSG HLG
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Re: Wymiana Silnika 2.0 BKD z DSG HLG
Co by nie było taniej będzie pakować tam nadal bkd.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC