Nie kręci rozrusznik nawet po wymianie akumulatora

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Nie kręci rozrusznik nawet po wymianie akumulatora

Post autor: zibi1961 »

Witam
Rano chciałem odpalić auto a tu zonk ,przygasają światła przy próbie rozruchu ,zrobił może z pół obrotu i wyświetlacz zgasł słychać tylko takie cykanie bendixa .Auto stało przez weekend akumulator 4-letni ,podłączam prostownik a tu tylko 8,7 V .Podłączyłem kablami pod inne auto i dalej to samo żadnej zmiany . Podpięty akumulator jest prawie nowy więc powinna być jakaś poprawa i dlaczego akumulator jest tak rozładowany ? Czy w rozruszniku może zrobić się zwarcie i rozładować akumulator na postoju ?
lucas4891
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI DFEA
Imię:: Lukasz
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Nie kręci rozrusznik nawet po wymianie akumulatora

Post autor: lucas4891 »

Proponuje zamontowac albo podpiąć sprawny aku do instalacji bezpośrednio, gdyż Twoj akumulator może mieć zwarcie wewnątrz.
Dopiero potem można się zastanawiać nad stanem rozrusznika
zibi1961
Użytkownik

Tak zrobiłem ,1 -2 obroty i koniec . Doładuję odpięty akumulator przez noc i jutro mechanik ma przyjechać z jakimś urządzeniem rozruchowym może zapali żeby dojechać do warsztatu .

-- 26 paź 2020, 2020 17:23 --

Jeszcze dodam że od niedawna mam podpięty box który zmienia temperaturę w celu załączenia świec żarowych na kilka sekund bo jak było ciepło to ciężko zapalał .Po zamontowaniu tego urządzenia palił od strzała i do tego praca silnika była cichsza i tak sobie myślę czy czasami przekaźnik od świec się nie skleił lub nie zrobił zwarcia . Czy to w ogóle jest możliwe ?
Awatar użytkownika
Lewik
Zaawansowany
Auto:: BKC 1,9
Imię:: Darek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Lewik »

słabo kreci bo ma niskie napiecie na aku ,słaba masa badz sam rozrusznik zakonczył żywot
jak masz możliwość zmierz napiecie na akumulatorze w chwili krecenia rozrusznikiem i wszystko sie wyjasni
zibi1961
Użytkownik

No właśnie nie mam za bardzo czym. Poczekam na mechanika może go uruchomi i zdiagnozuje u siebie .Najbardziej mnie zadziwiło że prostownik wyświetlił tylko 8,7V po podłączeniu co by świadczyło że cały czas coś pobierało prąd ,nie wiem czy akumulator da się odratować po tak głębokim rozładowaniu ?

-- 27 paź 2020, 2020 09:22 --

Prostownik mam tylko 4A i po całej nocy ładowania pokazuje 13,4V i 3 kreski na 6 na wyświetlaczu. Poczekam jak będzie naładowany na full .
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Ten prostownik to do komarka się nadaje. Pewnie podłączając go do tak mocno rozładowanego Aku pokazał prad ładowania te 4 ampery ale przy 12 v to żeby miał z jednego ampera to będzie dobrze. Jeśli idzie prąd 1 ampera to Aku powinieneś ładować tak że 4 doby a nie tylko jedną noc.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
zibi1961
Użytkownik

Po 24-godzinnym ładowaniu auto odpaliło od strzała .Ładowanie jest OK .Pozostało sprawdzić akumulator pod obciążeniem i ewentualnie złodzieja prądu .Chyba niepotrzebnie zawracałem wam głowę. Błędnie powiązałem awarię akumulatora z montażem tego urządzenia do zmiany temperatury zewnętrznej .Auto stało 2 tygodnie a jeszcze do tego delektowałem się tym super odpalaniem i nieraz i 2 razy dziennie go odpalałem aż brakło prądu . Teraz to już nie wiem czy czasami nie zostawiłem włączonego radia czy oświetlenia kabiny ?Jak tylko skończy mi się kwarantanna to zrobię te pomiary i temat będzie do zamknięcia .Dziękuje za zainteresowanie i porady .Pozdrawiam
ODPOWIEDZ