Nierówna praca silnika
-
- Początkujący
- Auto:: Touran, 1.6 TDI, 2015
- Imię:: Paweł
Nierówna praca silnika
Posiadam Tourana 1.6 TDI 110KM z 2015 r. z oznaczeniem silnika CRKB. Mój problem polega na tym, że po kilku minutach od odpalenia silnik zaczyna nierówno pracować na biegu jałowym tzn. obroty falują pomiędzy 800-1100 obrotów, spalanie skacze między 0,4 a 0,8 l/h, a w czasie jazdy np. na 2 biegu na niskich obrotach silnika samochód sugeruje redukcję biegu (gdzie przed wystąpieniem tych objawów nie sugerował niepotrzebnie takiej redukcji). Ponadto w czasie jazdy jak i jeszcze przez kilka minut po zgaszeniu silnika pracuje wentylator chłodnicy. Posiadam VCDSa i samochód nie ma żadnych błędów. Wymontowałem przepustnicę i wyczyściłem ją środkiem czyszczącym i odtłuszczającym, ale nie dało to zamierzonego efektu. Dalej jest problem z falującymi obrotami. Podejrzewałem też uszkodzenie czujnika temperatury płynu chłodzącego, lecz na zimnym silniku temperatura płynu jest taka jak otoczenia a przy rozgrzanym silniku ma temp. 93 st.C. Czy macie jakieś sugestie co może być przyczyną nierówniej pracy silnika?
- wojtek2626
- Zaawansowany
- Auto:: Touran
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Re: Nierówna praca silnika
Skoro masz VCDS to po odpaleniu wejdz w pomiary rozszerzone i sprawdzaj wartosci korekt wtryskiwaczy, cisnienia na listwie i pracy EGR-a
Diagnostyka/kodowanie i naprawa grupa VW/Audi tel.888659640
Czyszczenie DPF bez użycia chemii
Jelenia Góra
Jelenia Góra

-
- Początkujący
- Auto:: Touran, 1.6 TDI, 2015
- Imię:: Paweł
Zgodnie z sugestią dokonałem pomiarów rozszerzonych w silniku. Poproszę o analizę loga. Być może jakieś parametry będą podejrzane.
- Załączniki
-
- Log.zip
- (4.21 KiB) Pobrany 5 razy
- wojtek2626
- Zaawansowany
- Auto:: Touran
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Zrób logi tylko tego co napisałem i pełne logi przez dłuzszy czas kiedy zaczyna szalec i kiedy pracuje prawidłowo, z tego co zrobiłes to nic nie wynika
Diagnostyka/kodowanie i naprawa grupa VW/Audi tel.888659640
Jelenia Góra
Jelenia Góra