Light assist
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
Re: Light assist
... na ori ksenonach i ori kamerce 3AA... nie działabenassy2 pisze:Wszędzie czytałem, że LIGHT Assist NIE działa na touranie z ksenonem
- cirek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
... na ori ksenonach i ori kamerce 3AA... działa, macha światłami tylko kontrolka świateł drogowych nie gaśnie za każdym razem.yox pisze:... na ori ksenonach i ori kamerce 3AA... nie działabenassy2 pisze:Wszędzie czytałem, że LIGHT Assist NIE działa na touranie z ksenonem
1T3 CFHC
-
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię:: 1T3
nie działa, mam oryginalny ksenon o indeksie E i oryginalnym aparacie o indeksie 3AA C .. po błędzie kodowania na wspomaganiu świetlnym maxidot ... wszystko zakodowane
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... jest temat na forum, więc mozna poczytać, o próbach uruchomienia w 1T3 (albo o light assist albo o kamerce 3AA... nie pamietam)
-
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię:: 1T3
Tak, czytam i czytam inne fora. Light Assist nie działa w touranie. Tylko dynamiczne wspomaganie świetlne, jeśli ksenony obsługują DLA
- cirek
- Zaawansowany
odświeżę trochę
taka sytuacja:
noc, światła ustawione na AUTO, załączone A na desce, z naprzeciwka jedzie auto i zanim się minęliśmy prawy ksenon zaczął oświetlać pobocze i rów (idąc do tej pozycji najpierw w dół później w prawo) a lewy jakby jeszcze troszkę opadł w dół lekko poniżej pozycji świateł mijania. Kiedy minęliśmy się światła wróciły do właściwej pozycji. Wyglądało to podobnie do Dynamic Light Assist.
Wrzucam moje kodowanie. LA zmienia światła prawidłowo ale z kontrolką świateł drogowych nadal nie rozgryzłem, świeci nawet po zmianie na mijania. Czasami widzę jak światła chciałyby przełączyć się na drogowe ale wracają na mijania takie sekundowe kilkukrotne przeskoki.
taka sytuacja:
noc, światła ustawione na AUTO, załączone A na desce, z naprzeciwka jedzie auto i zanim się minęliśmy prawy ksenon zaczął oświetlać pobocze i rów (idąc do tej pozycji najpierw w dół później w prawo) a lewy jakby jeszcze troszkę opadł w dół lekko poniżej pozycji świateł mijania. Kiedy minęliśmy się światła wróciły do właściwej pozycji. Wyglądało to podobnie do Dynamic Light Assist.
Kod: Zaznacz cały
Adres A5: Czujniki asyst.j.-p. (R242) Plik etykiet: 3AA-980-654.clb
Oznaczenie elementu SW: 3AA 980 654 D HW: 3AA 980 654 A
Komponent: MFK_Gen1 H09 0300
Numer seryjny: 0196102840
Kodowanie: 010102000102020E0200040001000000
1T3 CFHC
-
- Przeglądacz
- Auto:: Passat B6 1.4TSI '09
- Imię:: Radek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Jestem po montażu kamery 3AA i BCM (Passat B6) i mam trzy szybkie pytania:
- czy kalibracja ma wpływ na działanie Light Assist?
- czy jeśli kamera pochodzi z auta, które prawdopodobnie posiadało reflektory DLA to możliwe iż będzie błędnie przełączało światła drogowe w trybie FLA (uruchamianie świateł jest natychmiastowe jednak ich wyłączanie przeciągane w nieskończoność, a czasami nawet nie wyłącza ich wcale), wygląda podobnie jak w autach DLA (przynamniej na filmikach)
- co trzeba mieć w aucie aby działało to jak napisał wyżej kol. cirek?
- czy kalibracja ma wpływ na działanie Light Assist?
- czy jeśli kamera pochodzi z auta, które prawdopodobnie posiadało reflektory DLA to możliwe iż będzie błędnie przełączało światła drogowe w trybie FLA (uruchamianie świateł jest natychmiastowe jednak ich wyłączanie przeciągane w nieskończoność, a czasami nawet nie wyłącza ich wcale), wygląda podobnie jak w autach DLA (przynamniej na filmikach)
- co trzeba mieć w aucie aby działało to jak napisał wyżej kol. cirek?
- cirek
- Zaawansowany
a jak myślisz?radekrp90 pisze: - czy kalibracja ma wpływ na działanie Light Assist?
Kalibracja to podstawa
Miałem niedawno okazję przyglądnąć się działaniu asystenta świateł. Wygląda to tak jakby kontrolka świateł drogowych zapalała się wówczas gdy asystent jest aktywny lub w gotowości. Wiem, że dziwnie to brzmi ale dziwnie też działa. Czasami prawy reflektor załączał się na coś jakby długie i oświetlał pobocze a lewy nadal na mijania, po chwili oba na drogowych i na wprost tak jak ma być. Poza tym zauważyłem, że jak załączy się kontrolka drogowych to światła mijania wchodzą w jakiś tryb pośredni, lekko się podniosą coś pomiędzy mijania a drogowe czasami nawet ktoś mi mrugal że go oślepiam. Zaznaczę, że mam ksenon.
Niebawem znowu będę miał okazję przyglądnąć się.
1T3 CFHC