Opony letnie RUN FLAT

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Piotrwsh
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.6 2013
Imię:: Piotrek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Opony letnie RUN FLAT

Post autor: Piotrwsh »

Cześć.
Z racji braku koła zapasowego zastanawiam się nad zakupem opon typu RUN FLAT. Czy ktoś z forumowiczów użytkował może takie opony? Proszę o opinie.
geo78
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.6 TDI 2010
Imię:: Damian

Re: Opony letnie RUN FLAT

Post autor: geo78 »

Ja miałem i nie polecam. Jazda twarda jak cholera. Też myślałem, że będzie bezpieczniej no i brak koła zapasowego. Ale jednak komfort wygrał zdecydowanie. Miałem nówki Bridgestone i szybko je pchnąłem za pół ceny. Teraz mam Hankooki i jest ok. Z tego co sobie poczytałem to do Run Flat powinno być odpowiednie zawieszenie i nie na każdą felgę powinno się je zakładać. Czym więcej czytałem tym większy mętlik w głowie. Sprzedałem i mam spokój ;)
tomczykicpnet
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 3 razy
Kontakt:

Post autor: tomczykicpnet »

Potwierdzam, strasznie twardo. Mój gumiarz nazywa je oponami z plastiku. Co do zawieszenia i felg nie różnią się. Zazwyczaj fabrycznie montowane są do aut z czujnikiem ciśnienia w kole. Jeśli przebijesz runflata i nie zauważysz to po jakimś czasie może nawet felga pęknąć. Ja bardzo często sprawdzałem poziom ciśnienia. Raz przebiłem, żadnych sygnałów. Dopiero jak szebciej wjechałem na rondo to poczułem że coś nie tak. Trzeba uważać

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Nie każdy gumiarz podejmie się założenia czy ściągnięcia tych opon. Zazwyczaj też więcej liczą. Nieco więcej pali auto bo większa masa rotacyjna.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Piotrwsh
Przeglądacz

Analizuje różne warianty i chyba lepiej będzie kupić dojazdówkę niż te runfluty.
Dzięki za odpowiedzi.
fokus
Początkujący
Auto:: 5T1-1.6 TDI CR-2016
Imię:: Łukasz

Post autor: fokus »

Nie każde auto jest przygotowane do opony run flat. Prawdą jest, że zawieszenie jest inne do zwykłej opony i inne do opony run flat. Z racji tego, że opona RF jest twarda, zawieszenie musi być "miększe" by wybierać nierówności, aby nie czuć się jak na stołku. Czujniki ciśnienia w oponach tmps chyba konieczne. Musisz wiedzieć kiedy masz oponę przebitą. RF daje Ci możliwość przejechania bez powietrza 80km z prędkością 80km/h. Jadąc np 50km/h uda Ci się przejechać do 50%* więcej od tych 80km licząc. Nie możesz jeździć bez powietrza, rozerwie oponę, a opona zmasakruje nadkole albo i błotnik. Nie każde auto nadaje się pod run flat.

Ekspertem nie jestem, przekazuję to co usłyszałem od wulkanizatora.
Piotrwsh
Przeglądacz

Dziękuję za informację
ODPOWIEDZ