egr agr 2.0 TDI CFHC wyciąć czy wymienić?

Problemy ogólne, które nie pasują do innych tematów.
andron28
Auto:: Touran 2.0 TDI 2011
Imię:: Marcin

egr agr 2.0 TDI CFHC wyciąć czy wymienić?

Post autor: andron28 »

Witam wszystkich serdecznie szukam pomocy w diagnozie i rozwiązaniu problemu.
Jest to mój pierwszy post i będę wdzięczny za każdą odpowiedź.
Problem polega na tym iż Touran zaczoł mi dymić.
Historia wygląda tak: Kupiłem auto z 5 miesięcy temu od początku był problem z ubywającym płynem chłodniczym, i nie dogrzewał się czasem 70 stopni 50 stopni a nawet wskazówka sie nie podnosiła. Jak autem zrobiłem z 8t.km to dolałem około 5 litrów płynu. raz ubywa więcej a raz mniej. auto pali na dotyk w oleju nie robi się masło bo ostatnio zmieniałem wszystko jak trzeba nigdzie olej nie ucieka sucho. Na czasie wymienię termostat DSG bo coś słabo mi grzeje no i właśnie go podejrzewam. auto kopci obroty się nie podnoszą czyli DPF ok OBD pokazuje raptem 10gram sadzy. kupię tester i sprawdzę uszczelkę pod głowica. Ale naj bardziej mi podpada EGR takie holerstwo nikomu nie potrzebne. Jeżeli okaże się że chłodniczka spalin przepuszcza płyn to myślę zeby go usunąć.
Moje zapytanie brzmi: czy dobrym tropem idę czy coś jeszcze mogę sprawdzić np. wtryski?
EGR ewentualnie wymienić na nowy czy całkiem usunąć? czy ktoś to robił w silniku CFHC. dziękuję za każdą podpowiedź pozdrawiam.
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: egr agr 2.0 TDI CFHC wyciąć czy wymienić?

Post autor: zibi1961 »

5 litrów płynu to bardzo dużo ale jak spaliny przez chłodniczkę dostawały by się do płynu to miał byś mokry zbiorniczek wyrównawczy bo tam by się wydostawał płyn na skutek wzrostu ciśnienia (tak jak po zagotowaniu ).
andron28

nic takiego sie nie dzieje zbiorniczek czysty. tylko ciśnienie sie robi w nim po odkręceniu przelewem wraca płyn
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: zibi1961 »

Możesz zrobić bypass i ominąć chłodniczkę sprawdzisz wtedy czy płynu dalej ubywa.

-- 12 lis 2020, 2020 07:25 --

Jak płynu chłodniczego ubywa to pierwsze podejrzenie pada na głowicę
andron28

też tak myślałem ze to głowica ale obroty by falowały nie miał by mocy lub szarpał. a tu wszystko ok i gdzieś trafiłem na filmik jak ktoś opowiada historię ze dwa razy glowice robił kompletnie nie potrzebnie i ze to wine miała właśnie hłodnoczka. dobra myśl z tym bajpasem postaram się to sprawdzić dzięki.

-- So sty 09, 2021 22:36 --

wymieniłem termostat przy DSG i jak ręką odioł temperatura 90 nagrzewa się bardzo szybko. Stary termostat był jeszcze od nowości i miał przedmuch w obie strony. Teraz zostało mi jeszcze dymienie, kopci strasznie postaram się zrobić ten bajpas ale zobacze czy po zmianie termostatu dalej będzie mi ubywac płyn.
Zauważyłem że przy dwóch wtryskach po prawej jest zapocone pewnie uszczelniacze do wymiany one też mogą powodować ze dymi.
ODPOWIEDZ