Witam,
Mam tourana 2.0 TDI 2013 już 3 lata. Od miesiąca nękający problem rozładowywania się aku. Dotychczasowy padł, więc zakupiłem nowy. Taki jak być powinien do start/stopu. Niestety znów rozładowało mi baterię i nie mogłem odpalić auta. Troszkę to dziwne. Po 90km trasie i ok 6 godz postoju silnik nie odpalił. (aku wyładowany). Jednym z problemów jest radio navi, które "wybuchło" - nic nie wyśwuetla, mrugają tylko podswietlenia klawiszy oraz są trzaski w głośnikach. Serwis orzekł, że ...zdechło... trzeba wymienić.
Druga sparawa to po zgaszeniu silnika w okolicach prawego reflektora przedniego słychać jakby jakiś silniczek? oraz zapach spalin? jakiś dymek... po kilku minutach się wyłącza. JAk myślicie co to może być? Czy wyłączenie bezpiecznika radia pomoże? Czy to może alternator? Ale w czasie jazdy nie świeci się kontrolka akumulatora.
Proszę, pomóżcie...
Problem z łądowaniem
-
tomczykicpnet
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Re: Problem z łądowaniem
Buczenie z prawej strony to Webasto się wychładza. Jeśli radio wariuje to może być przyczyną, a żeby sprawdzić alternator trzeba zmierzyć napięcie ładowania. Powinno być ok 14,4-14,6 volta.
Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka
-
miki55
- Zaawansowany
- Auto:: 1.9 bls
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
A może pierw byś się przywitał w odpowiednim dziale,przeczytał regulamin. Jak trwoga to na forum. robiłeś coś np, sprawdzenie poboru prądu na postoju,ładowanie itp. A może masz scan samochodu? A może akumulator złom? Bo na razie tylko tyle wiemy że jest coś nie tak i co mamy zgadywać czy w szklanej kuli widzieć.
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Masz trzy lata auto i nie wiesz że tam mieści się webasto, wydech webasto masz pod autem.Po prostu po wyłączeniu silnika wentylatorek schładza webasto.karas pisze:Druga sparawa to po zgaszeniu silnika w okolicach prawego reflektora przedniego słychać jakby jakiś silniczek? oraz zapach spalin? jakiś dymek... po kilku minutach się wyłącza.
Tu masz problem z napięciem nie wiem jak długo będziesz miał szczęście,bo jak się skończy to może ogień zająć ci instalacje i będzie problem dziwi mnie tylko ten serwis że o tym nie wie.karas pisze:Jednym z problemów jest radio navi, które "wybuchło" - nic nie wyśwuetla, mrugają tylko podswietlenia klawiszy oraz są trzaski w głośnikach. Serwis orzekł, że ...zdechło... trzeba wymienić.
-
karas
- Auto:: Touran TDI 2.0 2013
- Imię:: Karol
- Podziękował: 4 razy
Dziękuję za podpowiedzi.
Sprawdzałem pobór prądu na postoju - 0,3 ampera. To chyba raczej nie dużo?
Co do webasto, to wiem, że jest. Nie mam pilota, być może jest automatyczne. W serwisie VW otrzymałem informację, że jest wyłączone i nie działa. I tyle... Wcześniejsze zimy nic się nie załączało. Wszystko dzieje się od 2 -3 tygodni. Jutro odłączę radio. Być może to rozwiąże problem.
Sprawdzałem pobór prądu na postoju - 0,3 ampera. To chyba raczej nie dużo?
Co do webasto, to wiem, że jest. Nie mam pilota, być może jest automatyczne. W serwisie VW otrzymałem informację, że jest wyłączone i nie działa. I tyle... Wcześniejsze zimy nic się nie załączało. Wszystko dzieje się od 2 -3 tygodni. Jutro odłączę radio. Być może to rozwiąże problem.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
0.3 ampera to dziecięce razy za dużo. To 300 mA. Dopuszczalne jest 0.03A czyli 30 mA.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
szczyku
- ____________________

- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
ja.w., 0,3Ampera to zdecydowanie za dużo. Kuzyn w Berlingo miał 0,2A i następnego dnia już nie odpalił.
- Bzyku
- Specjalista
- Auto:: BKD, 2008
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
A ten pobór prądu to po ilu minutach robiłeś?
Czekałeś, aż wszystko się uśpi? Wyjmowałeś bezpieczniki pod maską żeby wiedzieć po wyjęciu którego pobór prądu spada do akceptowalnej wartości? Dopiero po takich informacjach można coś pomóc.
Na forum jest dokładny opis jak to zrobić, u mnie zadziałało, do wymiany były podgrzewane dysze spryskiwaczy.
Czekałeś, aż wszystko się uśpi? Wyjmowałeś bezpieczniki pod maską żeby wiedzieć po wyjęciu którego pobór prądu spada do akceptowalnej wartości? Dopiero po takich informacjach można coś pomóc.
Na forum jest dokładny opis jak to zrobić, u mnie zadziałało, do wymiany były podgrzewane dysze spryskiwaczy.
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?