prośba o opinie na temat nowego Tourana

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
joza998
Auto:: Audi A4 B7 Avant 1.8T
Imię:: Bartek

prośba o opinie na temat nowego Tourana

Post autor: joza998 »

Witam.

Mam możliwość otrzymania z pracy nowego Tourana.

Chciałbym zapytać obecnych użytkowników jak spisuje sie zestawienie 1.5 TSI manual vs DSG. Warto dopłacić do automatu? Czy w tym silinku wystepuje efekt kangurowania w połaczeniu z manualem ? Bardzie jestem skłonny na manual ale nigy nie miałęm automatu wiec moze warto :) Diesel nie wchodzi w gre z racji ograniczonego budzetu.

Dalej jak wyglada kwestia bocznych poduszek i kurtyn vs 3 foteliki z tyłu? W internecie masa artykułow, że zależy od auta itd. Czy ktos zgłebiał już taki temat?

Kolejny temat to dach panoramiczny. Był watek, że ten dach przecieka i były akcje serwisowe. Czy sytuacja uległa poprawie? Warto zamawiac?

Jak wyglada komfort na 10 calowych alusach bez DCC? Obecnie w swoim przywatnym aucie mam 205/55/16 i nie wiem jak do konca jezdzi sie na takich kapciach? Bardzo trzeba uważać na dziury i kraweżniki? Czy lepeij wziac 17 calowe i byc spokojnym?

Czy tzw Top LEDy w Touranie to jest jakis substyty MAtrix ledow czy to sa walsnie ledy matrycowe? Jest jeszcze jakis dodatem Dynamic Light Assist (o ile dobrze pamietam) co on w praktyce potrafic (i czy warto brac) ? To jest po prostu automatyczna zmina swiatel z "długich" jak wykryje jakies auto ?

Czy warto dopłacac do systemu Discover Pro? To czego ja oczekuje od infotainment'u to mozliwosc podlacznia smartfona i obsługi połaczeń telefonicznych z poziomu auta. Wstepnie zdecydowany jestem na tańszy Discover Media ale chciałbym poznac opinie za co dopłacamy tak naprawde.

Fotele top comfort. Jak jest z wygoda i czy ten masaż co one oferuja to raczej bajer czy to faktycznie rzecz warta uwagi. Wstepnei rozwazałem wziwecie pakietu R line a to blokuje możliwość wziecia tych foteli. Niemniej kwestia jest cały czas otwarta.

Z góry pięknie dziekuje za wszelkie porady i opinie na powyższe kwestie. Pewnie pytań pojawi sie wiecej w miare rozwoju dyskusji.
Awatar użytkownika
freebaby
Początkujący
Auto:: 5T1,CZDA(1.4tsi),2015
Imię:: Marek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: prośba o opinie na temat nowego Tourana

Post autor: freebaby »

Cześć.
-światła na pewno warto, w touranie mam ledy basic a w tiguanie topy z DLA i różnica jest na korzyść topów. Komfort jazdy dużo wyższy, nie jest to jedynie przełączanie długie/krótkie, fajnie wybierają jadące auta z przeciwka. Szczególnie odczuwalne na trasach poza autostradami.
-discover pro - większy ekran i tylko tyle (jak dla mnie), funkcje związane z telefonem takie same
-fotele top comfort - na pewno warto, plus do tego możliwość regulacji ustawień warto dołożyć
-w touranie mam 17 a w tiguanie 18 - nie czuje różnicy, można wg mnie brać 18
-w touranie mam 1.4 z manualem - jeździ bez problemu, żadnych kangurków. Natomiast polecam dsg, wygoda jazdy dużo wyższa.
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: zibi1961 »

Nie wiem jaki typ DSG jest w tym samochodzie ale polecam DSG każdemu i jak się zdecydujesz to już nigdy nie będziesz chciał innej skrzyni .
lucas4891
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI DFEA
Imię:: Lukasz
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: lucas4891 »

Jeśli chodzi o połączenie 1.5 tsi i automat to miałem możliwość jazdy Audi Q2. Przypuszczam że to ta sama skrzynia. Wrażenia bardzo pozytywne. Jeździłem trochę Octawia Combi z tym silnikiem ale ze skrzynią manualną. Wrażenia również bardzo pozytywne biorąc pod uwagę że to mały silniczek. Jak to się sprawuje w cięższym Touranie, to tego nie wiem.
Mam adaptacyjne ledy. Szczerze polecam. Zwlaszcza jeśli ktoś dużo jeździ dość kretymi drogami podrzednymi.
Dach panoramiczny jest bardzo przyjemnym dodatkiem, pod warunkiem że będzie wykonywana konserwacja.
Mam discover pro, ale nie jestem gadzeciazem więc trochę mi to lata, aczkolwiek ładnie się prezentuje wielkość ekranu.
Generalnie auto fajne, ale czuć że to tylko napompowany golf.
Zwlaszcza że wcześniej miałem s-maxa
joza998
Auto:: Audi A4 B7 Avant 1.8T
Imię:: Bartek

Post autor: joza998 »

Wielke dzieki za odpowedzi. Generalnie przez te kilka dni nauczyłem sie konfiguratora VW i kotroli ilosci CO2 w zelznosci od wyposażenia co niestety w moim przypadku ma znaczenie.

Niestety 18 calowe felgi odpadaja z wiadomychwzgledow :/

Jestem pozytywnie nastawiny i chciałbym wziac wersje z DSG. Niestety od gory ogranicza mnie budzet dlatego mam dylemat pomiedzy DLA a Discover Media. Ktos wie jakie jest w standardzie radio w wersji highline ? W configuratorze napi tylko radio. Z drigiej steony u mnie glowenie miasto a jak jeższe w trasze to 85% to jest autostrada wiec DLA i tak sie nie przyda. Doradźcie co wybrac :D

Co do dachu panoramicznego to sie jeszcze zastanawiam czy warto. Obecnie pakiet top kosztuje 5690 PLN co przy ograniczonym budzecie i braku mozliwosci ziecia znizeki (tej z konfiguratora) troche boli.
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: zibi1961 »

Ale negocjacji u dilera jeszcze nie było? Może się zmieścisz w budżecie ?
Macaron
Auto:: Touran 1.4 tsi 2018
Imię:: Szymek

Post autor: Macaron »

Odnośnie dachu panoramicznego to ja mogę śmiało go polecić, w aktualnym Touranie mam go ponad 2 lata i dla mnie to jest super sprawa. Daje dużo światła we wnętrzu a powierzchnia obu szyb jest naprawdę spora. Z działaniem nie ma żadnego problemu z tym, że na każdym z przeglądów obowiązkowa konserwacja i sprawdzenie odpływów, wtedy działa płynnie i sprawnie. Fajne jest też to, że można go domknąć z pilota łącznie z roletą. Ogólnie używam go cały rok.

Nowy Touran już też zamówiony, oczywiście z panoramą i DSG :ok:
lawa
Początkujący
Auto:: Touran 1,4 TSI 2016r
Imię:: Maciej
Podziękował: 2 razy

Post autor: lawa »

Mam Tourana z 2016r, miałem jedną akcję serwisową dot. udrożnienia odpływów i póki co żadnych problemów z dachem panoramicznym. Trzeba pamiętać tylko, żeby 2 razy do roku uszczelki potraktować sprayem silikonowym do uszczelek, a prowadnice suchym smarem do prowadnic.
ODPOWIEDZ