Dodatki do oleju napędowego smarujące układ cr

warcol
Przeglądacz
Auto:: vw touran 2,0 tdi
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Dodatki do oleju napędowego smarujące układ cr

Post autor: warcol »

Witam
Czy możemy założyć nowy temat odnośnie dodatków do oleju napędowego smarujące układ paliwowy i podzielić się spostrzeżeniami jeżeli ktoś używa i stosuje.
Mi po głowie chodzi cały czas dodatek MONZOL 5C mieszanka robiona przez niemiaszka w garażu ale zbierająca same pozytywne opinie oraz dodawanie oleju do 2T temat szeroko poruszany na forum Toyota.
Awatar użytkownika
wojtek2626
Zaawansowany
Auto:: Touran
Imię:: Wojtek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Re: Dodatki do oleju napędowego smarujące układ cr

Post autor: wojtek2626 »

Ja osobiscie od czasu do czasu stosuje 2T, stosowałem tez w poprzednim aucie Laguna 2,0dCi tylko tam nie było DPF-a, w od powiednich proporcjach jest OK ale studiowałem ostatnio wiele testów itd odnośnie 2T i dowiedziałem sie ze spalanie 2T wytwarza cząstki które odkładaja się w Dpf i sie nie wypalaja jak sadza tylko tam zalegaja, wg testów zapchanie całkowite Dpfa nastąpi wczesniej o około 10% w stosunku do uzytkowania pojazdu tylko na paliwie. Jest tak samo dużo osob za jak i przeciw. można stosowac bezpiecznie preparaty zabezpieczajace i czyszczace uklad paliwowy
Diagnostyka/kodowanie i naprawa grupa VW/Audi tel.888659640
Czyszczenie DPF bez użycia chemii
Jelenia Góra :)
warcol
Przeglądacz

Na forum toyoty ten wątek jest dość mocno poruszany odnośnie dodawania różnych substancji do ropy żeby poprawić smarowalność układu.Mnie szczególnie zastanawia środek dość popularny na forum niemieckim MONZOL 5C DODATEK DO DIESLA rozlewany podobno w garażu u niemca i jest to mix olejów 2T oraz czegoś co zwiększa liczbę cetanową. I jeszcze jeden specyfik niby też do smarowania
STANADYNE DODATEK USZLACHETNIACZ DO DIESEL.
lucas4891
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI DFEA
Imię:: Lukasz
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: lucas4891 »

Swego czasu na forum Forda bardzo mocno propagowane było dolewanie oleju 2t do paliwa.
Byli tacy co twierdzili iż ma to pozytywne skutki dla DPFu. Jednakże nikt nie przedstawił dowodów w postaci badań na ten temat.
Od siebie mogę jedynie dodać iż specyfik czyszczący układ wtryskowy renomowanej firmy poprawił kulturę pracy i zmniejszył kopcenie w pasku 1.9tdi. Natomiast osobiście mam mieszane uczucia jeśli chodzi o całokształt tego rodzaju preparatów
warcol
Przeglądacz

Ja zaryzykowałem i kupiłem Monzol 5c dodaję 150ml na cały bak, przejechane około 1000km,co zaobserwowałem to żeczywiście wypalanie dpf miałem około 300km jazdy tylko po mieście teraz 400km po trasie miałem około 600 teraz około 750km. Jeżdże na zwykłym paliwie s Shell lub bp. Zastanawiam się czy nie dodawać jeszcze mi tury monzol 150 ml plus cetano około 50 ml na cały bak, tę mi turę polecają na forach Forda. Zacząłem dodawać również Monzol bba do benzyny auto toyota Yaris 1,0 i tu jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, jest to trzy cylindrowy silnik i jak jest zimny to chodzi jak kosiarka, przejechane 200 tyś pobiera trochę olej i tłuczony głównie po mieście. Po zastosowaniu monzol teraz na zimnym silniku pracuje cicho i rura wydechową jak była czarna od środka to teraz jest czyściutka na wylocie czyli coś w tym jest. Ten Monzol do benzyny ma kolor zielony.
Awatar użytkownika
Feberos
Użytkownik
Auto:: Touran '03 1.9TDI AVQ
Imię:: Krzysztof
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: Feberos »

BMW zaleca dolać raz na jakiś czas swój dodatek czyszczący układ wtryskowy do silników z CR.
https://allegro.pl/oferta/oe-bmw-diesel ... 9169671386

Ojciec stosował olej 2T w CRDI i wymiana pompy go nie ominęła. Po drugie co forum to inna proporcja i nie wiadomo ile tego rzeczywiście dolać. Niekiedy widzę wcale nie starego Avensisa czy Corollę i chyba jeżdżą pół na pół bo za nimi niezła zasłona dymna :P
Nie każdy olej 2T podnosi smarność oleju napędowego, trzeba mieć to na uwadze.
raffman
Początkujący
Auto:: Cross Touran CFHC 11
Imię:: Mały
Podziękował: 5 razy

Post autor: raffman »

Ja wlewam 2 może 3 razy do roku dwie butelki STP do czyszczenia wtrysków na cały bak ON i też jest ok
ODPOWIEDZ