Chlodnica paliwa w 1,9 - naprawiac czy szukac od czegos inne

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
txc
Kandydat
Auto:: TOURAN 1,9 TDI AVQ 2003
Imię:: Tomasz
Podziękował: 2 razy

Chlodnica paliwa w 1,9 - naprawiac czy szukac od czegos inne

Post autor: txc »

Witam,

Dzisiaj urodził się kolejny problem z Tourankiem :( mechanik który właśnie wymienia sprzęgło zauważył że jest problem z chłodnicą paliwa: Wygląda jak by ktoś wyciął kawałek rurki wychodzącej z chłodnicy i spłaszczył kombinerkami żeby nie ciekło.

Image

Nie wiem co to miało na celu, może ktoś chciał spuszczać paliwo lub coś :/, zastanawia mnie też jak silnik działał bez powrotu paliwa ale jak widać jakoś do tej pory działał.
Wg. ETKI chłodniczka powinna mieć ten nr. 1K0 203 491 A ale z tego co szukałem to bardzo trudno znaleźć używkę a nawet nową sztukę (nowa 1029,00zł z końcówką "D".
Z tego co wyczytałem to powinna pasować od AUDI A3, SKODA OCTAVIA II, VW GOLF V lub JETTA III (tez nigdzie takich nie ma). Nie wiem też czym różni się 1K0 203 491 A od 1K0 203 491 D

Ma ktoś pomysł co z tym zrobić? naprawiać spawać? czy zostawić na razie jak jest i czekać aż się trafi jakaś używka o właściwym numerze?

Z góry dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Re: Chlodnica paliwa w 1,9 - naprawiac czy szukac od czegos

Post autor: spacewalker »

A zamienił się na B .........a B na D
Wg tego co tam pokazałeś, to tak jak by powrót do baku był zaślepiony
ale może zrobili jakieś obejście gdzieś indziej czy na filtrze ...dojdziesz lub nie
jak działa i nie cieknie Ci tam , to zostaw
jak chcesz mieć czysto i ładnie - wymień
txc
Kandydat
Auto:: TOURAN 1,9 TDI AVQ 2003
Imię:: Tomasz
Podziękował: 2 razy

Re: Chlodnica paliwa w 1,9 - naprawiac czy szukac od czegos

Post autor: txc »

spacewalker pisze:A zamienił się na B .........a B na D
Czyli jaka by nie była literka na końcu powinno pasować... jakas pozytywna wiadomosc :) dzięki :)
spacewalker pisze:Wg tego co tam pokazałeś, to tak jak by powrót do baku był zaślepiony
ale może zrobili jakieś obejście gdzieś indziej czy na filtrze ...dojdziesz lub nie
jak działa i nie cieknie Ci tam , to zostaw
jak chcesz mieć czysto i ładnie - wymień
Z tego co mówił mechanik to pociekło jak wziął go na podnośnik ale Rodzice nic wcześniej nie zauważyli (parkowali na betonowej wylewce wiec by było widać) pytanie czy tak można jeździć bo jeśli nie jest żadne obejście zrobione tylko przerwany obieg to nie ma powrotu paliwa z pompo-wtrysków a to chyba nie za dobrze :| no i temp. ropy pewnie wysoka.

Dodam że auto ma duże spalanie ok 8,5 L/100 - może to przez to

-- Śr lip 28, 2021 15:33 --

Witam ponownie,

Udało się trafić używkę w rozsądnej cenie z końcówką "B" (1K0 203 491 B) i wygląda na to że wszystko pasuje :)

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam :)

Image
Image
Image
Image
Image
ODPOWIEDZ