Manual: Montaż czujników cofania

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Awatar użytkownika
kervan01
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC 2005r
Imię:: Radek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: Manual: Montaż czujników cofania

Post autor: kervan01 »

Nie wiem jakie są koszty używanego zestawu czujników ale wg. mnie lepiej założyć oryginalne części.
Kilka lat temu na Aliexpress zamówiłem oryginalny zestaw czujników OPS na tył i wszystko działa jak powinno. Jak uszkodzi się czujnik lub sterownik to masz możliwość sprawdzenia co i wymiany tylko jedną część a nie całość. Dodatkowo jeżeli masz hak to dochodzi automatyczne wyłączenie czujników po podłączeniu przyczepki. Koszt kompletu tylko na tył (4 czujniki) to ok 400 zł a na przód i tył (8 czujników) - 700 zł. w komplecie było wszystko co potrzebne było do montażu wraz z instrukcją. Nie trzeba niczego lutować ale trzeba umieć wyjąc konektory z wtyczek. Dochodzi jeszcze przeciągnięcie wiązki z tyłu pojazdu do przodu ale to też nie jest trudne.
Yuri
Auto:: 1T 1.9TDI 2008
Imię:: Michał
Podziękował: 1 raz

Post autor: Yuri »

No generalnie skłaniałbym się ku rozwiązaniu OEM bo, tak jak piszesz, mniej niespodzianek chyba w razie czego. Niemniej nie do końca wiem jaka jest procedura zakładania czujników od zera. Z tego co kojarzę to sterownik/centralka jest w prawym boczku w bagażniku, tak? Wpinam czujniki w sterownik, a sam sterownik gdzie? Do modułu komfortu? Czy fabrycznie jest już może jakaś instalacja pociągnięta?
Awatar użytkownika
kervan01
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC 2005r
Imię:: Radek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: kervan01 »

No niestety instalacji fabrycznej nie ma. Od sterownika wiązkę trzeba pociągnąć do przodu gdzie wpinamy się dwoma przewodami do gatewaya (can), jednym do skrzynki bezpieczników i jedną masę.(jak dobrze pamiętam). W tym temacie na pewno znajdziesz dokładny opis. Gdybyś się zdecydował na zakup na Aliexpress to raczej dostaniesz jakiś opis. Oczywiście po montażu trzeba jeszcze zakodować gateway i jak masz hak to w jego module też.
ODPOWIEDZ