Panewki BLS, 226000 km, 2009 r.

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
Swiety
Kandydat
Auto:: Touran; 1,9TDI; 2009
Imię:: W--k
Podziękował: 1 raz

Panewki BLS, 226000 km, 2009 r.

Post autor: Swiety »

Panowie.

Zakładam nowy temat ponieważ chcę aby jak najwięcej osób zobaczyło to co mam do przekazania. Oczywiście temat kilkakrotnie się przewija na tym forum (za co jestem Wam niezmiernie wdzięczny).
W skrócie:
Touran, 2009 r., 1,9TDI; 105 KM; BLS, 226000 km
Zakup - 7 dni temu, oczywiście niemiec płakał (ze szczęścia) jak sprzedawał.
Przeglądnąłem trochę "internetów" przed zakupem - do problemu panewek przyzwyczaiłem się jeszcze przed zakupem. ALE - fałszywie sam siebie uspokajałem: problem to 2007/2008 r. no i nie ten silnik. Więc kupiłem. Oczywiście do ZNAJOMEGO mechanika: filtry, oleje, tarcze, klocki, rozrząd, pasek klimy itd. Wszystko to o czym dowiedział się niemiec, jak przyjechał do przeglądu i zrobili mu wycenę. Pewnie dlatego go zostawił do sprzedaży. Myślę, że każdy kupujący w tym wieku samochód zdaje sobie z tego sprawę.
Pierwsze pytanie mechanika: Robimy panewki?
Moja odpowiedź: Nie, mnie ten problem nie dotyczy. On na to: "jeśli nie sprawdzimy panewek, nie biorę samochodu do roboty." Nie będę dłużej przynudzał co ja, co on itd...

Przy mnie spuścił olej, zdjął miskę i wyjął panewki.
Nie ma sensu opisywać, zobaczcie sami:

Image

Oczywiście o wnioskach nie będę się rozpisywał.
Do wszystkiego doliczyłem 350 zł i mam nadzieję, że przynajmniej z tym będę miał spokój...
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Panewki BLS, 226000 km, 2009 r.

Post autor: wesol »

Tak naprawdę nie ma roczników że od 2007 do 2009. Który się tak szybko pokapowal. Żeby to wykryć trzeba z 5 lat, żeby zareagować kolejne kilka lat nawet. W tych 1.9 typu bxe i bls poprostu się sprawdza panewki. Czy wyglądają na całe czy już łuszczące się to się je wymienia bo są to te wadliwe. Chyba że rizbierzesz i są to te już bez wady sputerowe to zakładasz ponownie i jeździsz dalej.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Swiety
Kandydat
Auto:: Touran; 1,9TDI; 2009
Imię:: W--k
Podziękował: 1 raz

Post autor: Swiety »

wesol pisze:są to te już bez wady sputerowe
Czyli zrobiłem błąd, nie zakładając sputer?

Kolego mam pytanie - co z wałem? Czytam, że wał też ma na to wpływ (czy to prawda)? Gdzieś trafiłem na opis, że są inne wały do tego modelu - z większą ilością przeciwwag? Chodzi oczywiście o wyważenie...

Założyłem panewki Kolbenschmidt 77554600, z tego co widzę nie są wzmacniane - chyba, że są ale "w całości" (w sputerach 1 panewka powinna być opisana SPUTTER - tutaj tak nie było).

Trochę żałuję że nie pozaglądaliśmy na główne panewki wału... No i jeszcze korbowodowe "tłokowe", ehhh... :/
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Korbowodowe to masz właśnie te na zdjęciu. To są właśnie panewki na wykorbienuach. Drugie panewki to podporowe wału. Między korbowidiwymi są i skrajne. Wału nie wymienisz bo to też bez sensu bo to o co innego chodzi. Cały słupek można dać id wcześniejszych tdi pd np ajm aut asz arl ale wymaga drobnej przeróbki.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ