Przycinajaca sie kierownica
-
- Kandydat
- Auto:: Touran 2003 T1
- Imię:: Marcin
Przycinajaca sie kierownica
Witam,
Obszukalem juz chyba wszystko co moglem i niestety niczego madrego sie nie dowiedzialem wiec pomyslalem, ze moze ktos z Was mial juz podobny przypadek.
Chodzi o to, ze chcac skrecic delikatnie kierownica w lewo lub prawo to ona.sie zacina.. ( z pozycji na wprost) po miescie nie jest to odczuwalne ale jak juz jade 70 i wiecej to te przyciecie jest mega uciazliwe..
Narazie pytam czy ktos mial juz takie przypadek i jak ewentualnie sobie z nim poradzil bo nawet nie wiem od czego by zaczac .. czy od mechaniki czy elektroniki..
Obszukalem juz chyba wszystko co moglem i niestety niczego madrego sie nie dowiedzialem wiec pomyslalem, ze moze ktos z Was mial juz podobny przypadek.
Chodzi o to, ze chcac skrecic delikatnie kierownica w lewo lub prawo to ona.sie zacina.. ( z pozycji na wprost) po miescie nie jest to odczuwalne ale jak juz jade 70 i wiecej to te przyciecie jest mega uciazliwe..
Narazie pytam czy ktos mial juz takie przypadek i jak ewentualnie sobie z nim poradzil bo nawet nie wiem od czego by zaczac .. czy od mechaniki czy elektroniki..
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Re: Przycinajaca sie kierownica
a skanowałeś auto?
tak na czuja to coś nie halo ze wspomaganiem (silnik w maglownicy).
jadąc z małą prędkością silnik jeszcze wyrabia, jadąc z większą prędkością, siła wspomagania powinna być mniejsza a wtedy już silnik nie wyrabia... idąc tym tropem to jeszcze czujniki - kąta skrętu raczej nie, ale momentu skrętu już tak.
i ostatnia rzecz... akumulator - tak, sprawdź akumulator i alternator czy masz prawidłowy poziom ładowania.
tak na czuja to coś nie halo ze wspomaganiem (silnik w maglownicy).
jadąc z małą prędkością silnik jeszcze wyrabia, jadąc z większą prędkością, siła wspomagania powinna być mniejsza a wtedy już silnik nie wyrabia... idąc tym tropem to jeszcze czujniki - kąta skrętu raczej nie, ale momentu skrętu już tak.
i ostatnia rzecz... akumulator - tak, sprawdź akumulator i alternator czy masz prawidłowy poziom ładowania.
-
- Kandydat
Po swietach zrobie skan auta, co do silnika maglownicy to odpada bo maglownica jest nowa ( przed zakupem sprawdzilem ja jeszcze pod komputerem - nie ja ale zlecilem to pewnej firmie bo nie widzialo mi sie w ciemno wykladac 1500 zl). Czujnik kata skretu jest w maglu wiec tez by im wyszlo, ze cos nie tak. Jednak dzieki za info, ze jest cos takiego jak czujnik momentu skretu
Sprawdze to jak rowniez akumulator i alternator i dam znac.
Jak ktos by mial jeszcze jakies pomysly to prosba o podzielenie sie nimi bo ta usterke musze namierzyc i naprawic.
Pozdr
Marcin

Jak ktos by mial jeszcze jakies pomysly to prosba o podzielenie sie nimi bo ta usterke musze namierzyc i naprawic.
Pozdr
Marcin
- Zarzyk2
- Początkujący
- Auto:: Vw Touran 2004 AVQ
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
mam to samo, jadąc szybciej na trasie kierownica zacina się w jednym miejscu najczęściej w łuku- jest tak troszeczke przyblokowana - trzeba użyć siły aby pokonać blokadę i zmienić delikatnie tor jazdy. jest to trochę uciążliwe. podpinam się pod temat. aku nowe - ładowanie ok .
jest:
VW T5 Shuttle
VW Caddy mk1
VW Touran
Smart for two - sztuk dwie
VW T5 Shuttle
VW Caddy mk1
VW Touran
Smart for two - sztuk dwie

- Bzyku
- Specjalista
- Auto:: BKD, 2008
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
Panowie a łożyska mc personów?
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
-
- Kandydat
Od razu napisze, ze jesli chodzi o budowe auta i ewentualne naprawy jestem zupelnie zielony ale szukajac informacji na forach itd wydaje.mi sie ze to nie jest przyczyna poniewaz te zacieciecie jest tylko w przypadku ruchu kierownica ustawiona na wprost i nie wystepuje przy np skreconej kierownicy a gdyby to by byly lozyska to ten opor byl by przy kazdym ulozeniu kierownicy.. no chyba, ze wyciagam bledne wnioski.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
szukas....szukasz....a masz magiel i zwrotnice.Kopciuszek pisze:Od razu napisze, ze jesli chodzi o budowe auta i ewentualne naprawy jestem zupelnie zielony ale szukajac informacji na forach itd wydaje.mi sie ze to nie jest przyczyna poniewaz te zacieciecie jest tylko w przypadku ruchu kierownica ustawiona na wprost i nie wystepuje przy np skreconej kierownicy a gdyby to by byly lozyska to ten opor byl by przy kazdym ulozeniu kierownicy.. no chyba, ze wyciagam bledne wnioski.
Skoro wykluczasz zwrotnice, zostaje reszta.
Drązek raczej Ci sie nie przycina, bo tam sie nie ma co zacinać, chyna ze to jakis anglik spawany na EU.
Rozłącz sobie koncówki drążków i sprawdzaj zwrotnice i magiel..
-
- Kandydat
Tak jak pisalem magiel to nowka sztuka... ale ta sama akcja byla i przy starym maglu jak jeszcze dzialal. Wiec magiel odpada.
- spacewalker
- Władca postów
no to czego szukasz w takim razie ?Kopciuszek pisze:Tak jak pisalem magiel to nowka sztuka... ale ta sama akcja byla i przy starym maglu jak jeszcze dzialal. Wiec magiel odpada.
wymieniasz po kolei elementy które się skręcają, dużo tego nie ma, a najdroższy juz masz za sobą
-
- Kandydat
Wlasnie dlatego na wstepie pisalem czy juz ktos sie spotkal z takim problemem i jak go ewentualnie rozwiazal zebym nie musial wymieniac kilku czesci a jedna konkretna bo juz nie chodzi cene czesci a robocizne ktora pewnie kosztowalaby wiecej niz sama czezc. Ponadto.nie koniecznie problem lezy w mechanice a moze w elektronice wiec wymiana kilku podzespolow moze nie przyniesc oczekiwanego efektu.
Wiec.lepiej wpierw powalczyc z komputerem i zobaczyc czy cos tam nie siedzi ale to zrobie po swietach i dam znac czy cos wskuralem.
Wiec.lepiej wpierw powalczyc z komputerem i zobaczyc czy cos tam nie siedzi ale to zrobie po swietach i dam znac czy cos wskuralem.
- spacewalker
- Władca postów
przeciez pisałes ze magiel po regeneracji...Kopciuszek pisze:Wlasnie dlatego na wstepie pisalem czy juz ktos sie spotkal z takim problemem i jak go ewentualnie rozwiazal zebym nie musial wymieniac kilku czesci a jedna konkretna bo juz nie chodzi cene czesci a robocizne ktora pewnie kosztowalaby wiecej niz sama czezc. Ponadto.nie koniecznie problem lezy w mechanice a moze w elektronice wiec wymiana kilku podzespolow moze nie przyniesc oczekiwanego efektu.
ślizg jak by był uszkodzony czy g85 to bys zaraz miał błąd na liczniku a o tym nic nie piszesz
-
- Kandydat
- Auto:: Touran 1.9avq
- Imię:: Kamil
U mnie pomogła zmiana siły wspomagania vcds. Może nie jest to rozwiązanie jakiejś usterki Ale latam już tak rok i jest ok. Też obstawialem ,zawieszenie albo magiel.
- pinacik
- Początkujący
- Auto:: Turas, AVQ, 2003
- Imię:: Marek
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
U mnie 2 lub 3 lata temu też tak się stało. Po mieście i przy normalnej jeździe wszystko OK. Na lekkim luku w L lub R powyżej 90 - 100km/h jakby czasem coś zacinało. Komputer pokazywał błąd, ale nie było to na tyle uciążliwe bo w większości robię komin. Teraz jestem na etapie szukania drugiej maglownicy (przekładni) bo ta całkiem padła.
Popatrzcie na roczniki naszych Touranów. 2003rok - I generacja wspomagania. Myślę że to wszystko wyjaśnia. A Ty Kopciuszek wymieniłeś dalej na I generację? Może tu należy też szukać problemu? Może one tak mają a wystarczy trochę podkręcić jej siłę wspomagania?
Popatrzcie na roczniki naszych Touranów. 2003rok - I generacja wspomagania. Myślę że to wszystko wyjaśnia. A Ty Kopciuszek wymieniłeś dalej na I generację? Może tu należy też szukać problemu? Może one tak mają a wystarczy trochę podkręcić jej siłę wspomagania?
Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dzisiaj to już przesadziłem ;-)