Vcds problem z podłączeniem

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: Vcds problem z podłączeniem

Post autor: turek »

Szukam programu do tego kabelka (od kolegi z forum) 18.9.0 było
Załączniki
kabelek.jpg
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Post autor: jeżu »

Na pewno 18.9.0?
Bo jesli patrzeć po naklejce było 15.7....
Sprawdź paczka loadera czy kabel ma odblokokowany bootloader.. Plikiem VAGCOM_HWType.exe
Jesli tak użyj z paczki pliku VAGCOM_EEWriteLang.exe i zrób aktualizację i sięgnij po na najnowsze oprogramowanie 21.3.0
berys
Początkujący
Auto:: Golf,CAYC,2011
Imię:: Krzysztof

Post autor: berys »

Witam, dziś nabyłem kabel , zrobiłem wszystko według instrukcji. Po podłączeniu sprawdza błędy ale nie mogę wejść w bloki pomiarowe, w pomiarach rozszerzonych info o braku licencji, program podaje ze licencja nieautoryzowana, windows 8.1. Gdzie tkwi przyczyna?
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
Imię:: Wojtek
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy

Post autor: cirek »

berys napisz coś od siebie w dziale powitania. Skąd jesteś, czym jeździsz i takie tam. Potem wróć do tego tematu no i p o w o l u t k u bez haosu opisz o co chodzi, tak składnie z konkretnym opisem bo jak na razie z fusów z kawy wydaje mi się że chodzi o kabel od betoniarski.
1T3 CFHC
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Ooo, mój temat bo aktualnie walczę z betoniarką na budowie. Schody wylewałem a teraz ekipa tynki wali. Ta betoniarka na trzy fazy czy na jedną?
Jakieś zrzuty ekranu zapodaje by było widać. Od kogo kabel?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
berys
Początkujący

cirek pisze:berys napisz coś od siebie w dziale powitania. Skąd jesteś, czym jeździsz i takie tam. Potem wróć do tego tematu no i p o w o l u t k u bez haosu opisz o co chodzi, tak składnie z konkretnym opisem bo jak na razie z fusów z kawy wydaje mi się że chodzi o kabel od betoniarski.
A wiec tak, zdiec kabla nie dodam bo nie ma naklejek, kupilem go ze strony http://www.e-service.info.pl/ mial byc vag 015 a jest vag 012 ich oznaczenia, instrukcja wiadomo nie robic aktualizacji. Do kabla dostalem VCDS 21.3.0. Podlaczylem pod auto, status licencji na czerwono Nieautoryzowany. nie moge wejsc w bloki pomiarowe, wchodzac w pomiary rozszezone i np wybierajac wtryski korekcja , po prawej brak licencji zamiast parametrow. Ziomek od kabla nic nie pisze, moze weekend maja lub jak to czesto w naszym kraju bywa cieszy sie z 2 stowek hehe.
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany

berys pisze:
cirek pisze:berys napisz coś od siebie w dziale powitania. Skąd jesteś, czym jeździsz i takie tam. Potem wróć do tego tematu no i p o w o l u t k u bez haosu opisz o co chodzi, tak składnie z konkretnym opisem bo jak na razie z fusów z kawy wydaje mi się że chodzi o kabel od betoniarski.
A wiec tak, zdiec kabla nie dodam bo nie ma naklejek, kupilem go ze strony http://www.e-service.info.pl/ mial byc vag 015 a jest vag 012 ich oznaczenia, instrukcja wiadomo nie robic aktualizacji. Do kabla dostalem VCDS 21.3.0. Podlaczylem pod auto, status licencji na czerwono Nieautoryzowany. nie moge wejsc w bloki pomiarowe, wchodzac w pomiary rozszezone i np wybierajac wtryski korekcja , po prawej brak licencji zamiast parametrow. Ziomek od kabla nic nie pisze, moze weekend maja lub jak to czesto w naszym kraju bywa cieszy sie z 2 stowek hehe.
Samo nie aktualizowanie (ręczne) nie wystarczy. Trzeba zablokować dostęp do neta lub po prostu na czas pracy z kablem odłączyć neta. Aktualizacja dzieje się w tle bez twojej wiedzy.
Po weekendzie mecz sprzedawcę.
1T3 CFHC
berys
Początkujący

cirek pisze:
berys pisze:
Samo nie aktualizowanie (ręczne) nie wystarczy. Trzeba zablokować dostęp do neta lub po prostu na czas pracy z kablem odłączyć neta. Aktualizacja dzieje się w tle bez twojej wiedzy.
Po weekendzie mecz sprzedawcę.
Jak dostalem od niego program od razu zainstalowalem w domu bez podlaczania kabla, laptop byl podlaczony do internetu. Gdy mialem juz kabel, gdy go podlaczalem na 100% nie mialem internetu. Takie instrukcje daja ze czlowiek sam sie musi dowiedziec. O co chodzi z ta aktualizacja? zeby VCDS nie zaktualizowal sie do nowszej wersji? nic mi sie nie zmienilo nadal mam ta sama wersje. Domyslam sie ze nie moge zainstalowac starszego VCDS gdyz ma byc 21.3.0? Nic nie kombinowalem ,czekam co powiedza. Mam drugiego laptopa na xp moze sprobuje na nim. Sadzisz ze zrobilem blad i kabel uwalony?
Załączniki
1111111111.jpg
000000000000000.jpg
Ostatnio zmieniony ndz cze 13, 2021 12:51 przez berys, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany

Albo coś się źle zainstalowało (sterowniki), albo win8 nie chce gadać z ADAKO, albo poszła aktualizacja, albo po prostu tak będzie i koniec.
Masz trzy opcje: wymiana kabla, kupno oryginału, kumo na Ali.

tak powinno być
Załączniki
VCDS.JPG
1T3 CFHC
berys
Początkujący

Na innym laptopie z xp jest ok. Licencja valid/activated.Grupa 08 nadal niedostepna, koledzy powyzej pisali ze to normalne. Nie bede ukrywal ze przez grupe 08 jest łatwiej jak sie szuka np kat synchronizacji walka rozrzadu na przykladzie z netu. Czyli kabel zyje. Dodam ze ok jest na wersji angielskiej vcds, na polskiej znowu problem z licencja.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

Wyłącz defendera na stałe bo blokuje Ci działanie loadera...
I wtedy wersja PL zacznie Ci działać...
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Zainstalowałem to co było(18.9.1.) i taki komunikat wyskakuje, coś źle zrobiłem czy raczej kabel uwalony?
Załączniki
vc.jpg
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

A jak zrobisz test bez auta to Ci go znajduje?
System 10? Defender i inne badziewia wyłączone?
Sprawdź sobie kabel plikiem z paczki loadera... (VAGCOM_HWType.exe)
Jaki wynik?
marecky00
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.9 TDI AVQ
Imię:: Marek
Podziękował: 9 razy

Post autor: marecky00 »

powitać zainteresowanych

Jeśli ktoś chce się bawić z VCDS to najlepsza metodą do ominięcia Defender jest aplikacja całkowicie blokująca działanie tego programu jednym kliknięciem,tak samo jaki jego odblokowanie.
dControl
ta apka robi robote i jest szybka w porównaniu do recznego wyłączania Defendera.
Aplikację tą najlepiej też dodać do zaufanych regół w antywirusie i defenderze by nie szukala w tym wirusa .
Jesli juz uwaliłeś kabel przez aktualizację i inne polecam program
VAGCOM EEWriteLang
Spokojnie naprawisz nim kabelek po warunkiem ze ma odpowiedni uklad scalony wbudowany o nazwie
Atmega162
Miłej zabawy.Pozdrawiam
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Marecky00
las3rr
Przeglądacz
Auto:: 1T1 1.9 BLS '06 PFL
Imię:: Łukasz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: las3rr »

marecky00 pisze:Jeśli ktoś chce się bawić z VCDS to najlepsza metodą do ominięcia Defender jest aplikacja całkowicie blokująca działanie tego programu jednym kliknięciem,tak samo jaki jego odblokowanie.
Jak ktoś wie jak korzysta się z komputera to wyłączać defendera nie trzeba, bo jak ktoś się zna, to wie że nie ma potrzeby instalowania antywirusa skoro właśnie śmieszną aplikacją go zablokuje (w opisach AV też trzeba wyłączyć) :D dodanie do wyjątków i zapasowy .zip .rar w katalogu na wszelkie WU, chodź ja od początku zabawy nigdy nie miałem problemu, bo zawsze przed startem wyłączam internet i przed podłączeniem sprawdzam stan programu, a loader/katalog dodany do wyjątków.
ODPOWIEDZ