Pasek się luzuje bez odkrecania czegokolwiek. Zakłada się płaski klucz na kwadrat napinacza i odchylasz rolkę. Niech Ci ktoś przytrzyma, a ty pokrec rolka alternatora
Nie wierzę że rolka by tak przepuszczała że cały czas by się kręciła luźno. Zazwyczaj to proces psucia roki troszkę trwa. Piszczy albo rzezi ale ładować laduje altek. Kiedyś te sprzegielka miały konstrukcje opartą na coś Ala sprężyna z drutu o Przekroju kwadratu. Dzisiejsze są na waleczkach tzw igiełkowe.
Mam też problem z ładowaniem sytuacja jest taka:
Jadąc po mieście zaświeciła się kontrolka ładowania i nie zgasła po ponownym uruchomieniu silnika więc postanowiłem zapodać nowy alternator bo być może stary już padł, ale okazało się że ten nowy ma takie same objawy jak zapale silnik to kontrolka świeci się 3-4 sek i gaśnie. Więc zabrałem się za sprawdzenie wszystkich mas czyszczenie dalej wiązka pod akumulatorem, wtyczka czteropinowa od zasilania sprężarki i dwóch przewodów do alternatora wszystko jest ok. Ale i to jest zagadka jak załapie ładowanie to mogę jeździć tydzień i ładuje prawidłowo i teraz co zauważyłem że jak jadąc i nagle dodam gazu mocniej obciążę silnik to znowu jest brak ładowania, dodam błędów brak nie mam się do czego przyczepić. dopiszę że stary alternator też działa ale jest to odcięcie ładowania i czekanie aż zacznie ładować. Myśle że gdzieś na kabelku sterowania jest słaby styk lub może urządzenie które steruje wzbudzeniem alternatora ma problem.
Znalazłem też info o:
Sterowanie lampką kontrolną alternatora.
Napięcie zacisku L alternatora jest mierzone przez sterownik instalacji elektrycznej J519. Sterownik wysyła ten komunikat magistralą CAN komfortu. Sterownik gateway przekazuje komunikat do zestawu wskaźników J285, który zapala lub gasi lampkę kontrolną.
Może ktoś coś poradzi gdzie w którym miejscu szukać.
Touran 2004 tdi avq.
Pisałem wyżej Błędów brak.
Częstotliwość nie ma jak określić będe jeżdził tydzień i jest ładowanie nie wiadomo kiedy się złączy kontrolka.
Co do wymiany alternatora to jak nie ładuje czyli miernik nie wskazuje napięcia to pierwsze co przychodzi do głowy to kabelkomania do sprawdzenia o czym pisałem wyżej a potem wymiana alternatora. Po wymianie alternatora ładowanie było przez 6km i zdechło przyjechałem do domu a wieczorem poszedłem sprawdzić i ładowanie było pojechałem pojeździć żeby sprawdzić ładowanie i było ok, ale podczas jazdy chciałem pociągnąć szybkość i dodałem gazu obciążyłam silnik no i zapaliła się lampka brak ładowania i teraz loteria kiedy zaskoczy ładowanie.Auto jeździ normalnie wszystko działa jak należy tylko brak ładowania.
Jest nowe jak i alternator na starym altku też tak samo się robiło choć jak zaskoczyło ładowanie to działa 14.2V.
Szukam informacji na który pin moge podać napięcie 12V przez żaróweczkę 5W co by wysterować wzbudzenie.
L / DFM === kontrolka / wyjście inf. do komputera.
(- - ]
L = to chyba masa dla kontrolki jak świeci czyli przewód w porządku chyba że ma gdzieś zwarcie ale jak ładuje to gaśnie czyli nie zwarcie.
DFM = to chyba sterowanie i info do komputera i tu chyba???? mogę podać napicie żeby wysterować altek ale szukam pewności.
Jeszcze mam pytanie co steruje wejściem DFM.
Ostatnio zmieniony pt cze 18, 2021 15:45 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziadek13 pisze:Pisałem wyżej Błędów brak.
Częstotliwość nie ma jak określić będe jeżdził tydzień i jest ładowanie nie wiadomo kiedy się złączy kontrolka.
Co do wymiany alternatora to jak nie ładuje czyli miernik nie wskazuje napięcia to pierwsze co przychodzi do głowy to kabelkomania do sprawdzenia o czym pisałem wyżej a potem wymiana alternatora. Po wymianie alternatora ładowanie było przez 6km i zdechło przyjechałem do domu a wieczorem poszedłem sprawdzić i ładowanie było pojechałem pojeździć żeby sprawdzić ładowanie i było ok, ale podczas jazdy chciałem pociągnąć szybkość i dodałem gazu obciążyłam silnik no i zapaliła się lampka brak ładowania i teraz loteria kiedy zaskoczy ładowanie.Auto jeździ normalnie wszystko działa jak należy tylko brak ładowania.
Jak ma L i dfm to altek jest klasyczny analogowy jak ja to mowie czylu taki jak nawet w golfie 3 czy 4. Skoro mowi kolega ze przy gwaltownym deonieciu sie zapala kontrolka to ja bym prul kabloteke bo tam musi byc przyczyna. Altek dostaje tylko wzbudzenie i musi ładować.