Szanowni...
Przeszukałem forum i na ogólnym i w sprzęgłach i gdzie jeszcze i nie potrafię znaleźć odpowiedzi...
Zanabyłem drogą kupna fajnego Touranika i chciałbym przeserwisować go najlepiej jak można. Touran 2017 1.8 tsi dsg 7-mio biegowe. W serwisie przy okresowym przeglądzie (auto jeszcze na gwarancji przedłużonej) dostałem informację, że jest to wersja skrzyni 7-mio biegowa, przejściowa (była 6 mokra i potem 7 mokra), z suchymi sprzęgłami i producent nie przewiduje wymiany oleju... "Nawet jakbym chciał to mi nie wymienią".
Dla mnie jest oczywiste, że taki olej po pewnym przebiegu (auto ma prawie 73 000) traci swoje właściwości i wymaga wymiany.
Niestety wiem też, że były przypadki "wywalenia na plecy" skrzyni dsg po wymianie albo raczej przez wymianę oleju (w serwisie!). Chciałbym tego uniknąć.
Znalazłem drugi serwis vw, który na moje życzenie wymieni nie jeden a się okazuje dwa oleje - jeden w skrzyni a drugi w mechatronice.
Potrzebuje porady i konkretnych informacji.
Pozdrawiam.
DSG 7 suche sprzęgło - wymiana oleju
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 670 razy
Re: DSG 7 suche sprzęgło - wymiana oleju
Jest dokładnie jak mówi drugi serwis... Wymieniasz olej w skrzyni i dodatkowo w mechatronice..
G004000M2 olej do mechatroniki (1L)
G055512A2 olej do skrzyni (2,1L)
Tu masz kilka przydatnych plików związanych z Twoja skrzynią 0CW...
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
G004000M2 olej do mechatroniki (1L)
G055512A2 olej do skrzyni (2,1L)
Tu masz kilka przydatnych plików związanych z Twoja skrzynią 0CW...
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
-
- Auto:: Touran 2, 1.8tsi 2017
- Imię:: Karlo
- Podziękował: 2 razy
Dzięki Jeżu za info. Tych pdf-ów nie mogę otworzyć... Czyli wymieniać obydwa i się nie bać o skrzynię?
Jak ogólnie z trwałością tego rodzaju skrzyni i 1.8 tsi z tego rocznika? (2017)
Jak ogólnie z trwałością tego rodzaju skrzyni i 1.8 tsi z tego rocznika? (2017)
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 670 razy
Pdf mi normalnie sie otwierają czy to w przeglądarce bądź po pobraniu plików....
Oczywiście wymieniaj i nie ma się czego bać...
Mam nadzieje ze skrzynia odwdzięczy Ci się długą i bezawaryjną pracą....
Oczywiście wymieniaj i nie ma się czego bać...
Mam nadzieje ze skrzynia odwdzięczy Ci się długą i bezawaryjną pracą....
Witam
mam tourana z 2017 1.8 TSI z DSG7
Serwisowałem go w ASO VW aż do końca gwarancji czyli do 80 tys km i na moje pytanie w ASO przy przeglądzie na 60 tys. czy wymieniają olej w skrzyni odpowiedziano że w tej skrzyni procedury serwisowe nie przewidują wymiany oleju w skrzyni bo suche sprzęgła czy cuś takiego ( nie znam się na tym ) - postanowiłem nie wymieniać skoro tak mówią wszak auto i tak jeszcze na gwarancji.
Przy przeglądzie na 90 tys to samo. Teraz nabite 120 tys już po gwarancji i znowu planuję przegląd więc co dalej nie wymieniać zgodnie z zaleceniami ASO , czy kazać im wymienić ten olej w skrzyni przy tym przebiegu?
Trochę zgłupiałem w tym temacie bo wszyscy na ogół trąbią żeby wymieniać olej co 60 tys . a ASO uparcie swoje że w tych skrzyniach oleju się nie wymienia.
Może mi to ktoś rzetelnie wyjaśnić? JAK to jest że ASO nie chce wymieniać ,a na logikę biorąc pasowałoby wymienić?
mam tourana z 2017 1.8 TSI z DSG7
Serwisowałem go w ASO VW aż do końca gwarancji czyli do 80 tys km i na moje pytanie w ASO przy przeglądzie na 60 tys. czy wymieniają olej w skrzyni odpowiedziano że w tej skrzyni procedury serwisowe nie przewidują wymiany oleju w skrzyni bo suche sprzęgła czy cuś takiego ( nie znam się na tym ) - postanowiłem nie wymieniać skoro tak mówią wszak auto i tak jeszcze na gwarancji.
Przy przeglądzie na 90 tys to samo. Teraz nabite 120 tys już po gwarancji i znowu planuję przegląd więc co dalej nie wymieniać zgodnie z zaleceniami ASO , czy kazać im wymienić ten olej w skrzyni przy tym przebiegu?
Trochę zgłupiałem w tym temacie bo wszyscy na ogół trąbią żeby wymieniać olej co 60 tys . a ASO uparcie swoje że w tych skrzyniach oleju się nie wymienia.
Może mi to ktoś rzetelnie wyjaśnić? JAK to jest że ASO nie chce wymieniać ,a na logikę biorąc pasowałoby wymienić?