Odgłos sowy przy schodzeniu z wysokich obrotów
-
- Auto:: turan
- Imię:: Justyna
- Podziękował: 3 razy
Odgłos sowy przy schodzeniu z wysokich obrotów
Witam wszystkich użytkowników mam taki problem, moje auto to turanek 1.9 tdi 105 k z 2009 r. Z góry przepraszam za moją interpretacje i fachowość ale jestem laikiem, więc wrucę do tematu, na zimnym silniku po dodaniu gazu po wyżej 2000 obr/min i odpuszczeniu słychać takie dziwne uuu, jakby sowa ; brzmi to jakby powietrze doładowania sie cofało. Jak silnik sie rozgrzeje to praktycznie tego nie słychać , Auto nie straciło mocy nie dymi i śmiga . A dodam że turbawka na vcds wychodzi całkiem niezle . Prosze o jakieś wskazówki nie chce sie dać naciąć bo w 2 warsztatach chcą mi regenerować turbo nie wiem morze mają race ale chce zasięgnąć waszej rady pozdrawiam.
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Re: Odgłos sowy przy schodzeniu z wysokich obrotów
Morze to polecam Bałtyckie.
Niech się mechanicy w głowę popukaja...
Ta cała sowa, czy też "surge", to nic innego jak nadmiar powietrza który gdzieś musi ujść. Dodatkowo podejrzewam że masz wycięty katalizator co potęguje słyszalność tego zjawiska.
Można to wyregulować ale nie ma konieczności.
Ps- moja turbina po regeneracji i regulacji, też daje "surge" przy zejściu z obrotów, przy czym u mnie trochę więcej koników jest zagonionych.
Jeździć, obserwować
Niech się mechanicy w głowę popukaja...
Ta cała sowa, czy też "surge", to nic innego jak nadmiar powietrza który gdzieś musi ujść. Dodatkowo podejrzewam że masz wycięty katalizator co potęguje słyszalność tego zjawiska.
Można to wyregulować ale nie ma konieczności.
Ps- moja turbina po regeneracji i regulacji, też daje "surge" przy zejściu z obrotów, przy czym u mnie trochę więcej koników jest zagonionych.
Jeździć, obserwować

- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
czesty objaw jak jest zalozone duze turbo. duza masa wirnika czyli tez i bezwładność a jak dpore doladowanie to taki efekt wystepuje. lopatki wirnika uderzaja o powietrze kiedy puscimy noge z gazu.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Feberos
- Użytkownik
- Auto:: Touran '03 1.9TDI AVQ
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Miałem podobny objaw i są dwie możliwości. Albo wydmuchana uszczelka kolektora wydechowego albo nieszczelność na wylocie spalin z turbawki. U mnie była uszczelka.
-
- Auto:: turan
- Imię:: Justyna
- Podziękował: 3 razy
Bardzo wam dziękuje za udzielone rady,narazie będę jeździć i obserwować tak jak radzi przedmówca pozdrawiam jeśli znajde przyczynę to sie odezwę pozdrawiam 

-
- Przeglądacz
- Auto:: vw touran 2,0 tdi
- Imię:: Paweł
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
A u mnie była po prostu zabrudzone turbo ze zmienną geometrią, wyczyścili w serwisie i nie było uuuu
- wesol
- Władca postów
to ze tak powiedzieli nie znaczy ze tak musialo byc. a wiem ze na 100 procent nie jest to od zabrudzenia geometrii. chcesz to sobie w to wierz.
-- Pt sie 13, 2021 22:30 --
to ze tak powiedzieli nie znaczy ze tak musialo byc. a wiem ze na 100 procent nie jest to od zabrudzenia geometrii. chcesz to sobie w to wierz.
-- Pt sie 13, 2021 22:30 --
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Feberos
- Użytkownik
- Auto:: Touran '03 1.9TDI AVQ
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Może dam radę nagrać jak teraz w moim "wyje". Dziwne bo zaczęło idealnie po tym jak dostał strzała w tył. Czuć spaliny w środku i delikatnie ubyło mocy. Ciekawe czy znowu uszczelka czy coś nowego.
- wesol
- Władca postów
to nie bedzie od tego odglos jakby sowy. nieszczelny kolektor lub nawet krzywy to od gwizdu po skyszana nieszczelnosc syczenie i oczewiscie okopcone sadza miejsca przy kolektorze. efekt sowy dosc czesto mozna nieco zniwelowac jak sie srubke wkreci od ogranucznika zmiennej geometrii. to spowoduje wueksze otwarcie lopatek. spaliny latwiej beda przeplywac. nuestety to sposoduje wokniejsze wstawanie turbiny.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC