Porada przed zakupem

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
Szwedziu
Przeglądacz
Auto:: Touran 1T2, 2007, 2.0 BMM
Imię:: Michał
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Porada przed zakupem

Post autor: Szwedziu »

Pany i Panewki

Kiedyś jeździłem Turankiem 2.0 (z wirusem od Jacy) potem była Honda CRV. Teraz szukam czegoś pokroju Sharana lub Alambry (koniecznie z 7 fotelami - za chwilkę będzie rodzina 2+4 :brawa: ) Touran niestety będzie za mały
Mój budżet to ok 45k (mam jeszcze ze 2-3k na jakieś nieprzewidziane wydatki). Rocznie robię około 20-30 tys. (chyba, że wcisnę auto żonie do odwożenia dzieci :lol:) głównie trasa.
Pogadałem z różnymi osobami i już sam nie wiem co wybrać.
Jedni mówią, że tylko benzyna :98: bo disle to dwumasa, turbo i wtryski do roboty.
Drudzy mówią, że tylko diesel :tdi: bo TSI przed 2015 to do niczego się nie nadają.
Trzeci tylko nie bierz z DSG bo drogie remonty.

Wiem, że decyzja należy do mnie ale co byście polecili w tym budżecie aby się nie wpakować w kłopoty. Chyba, że od razu ściąć go do 40k i na wstępie szykować się na remonty. :/ :?:
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności" Albert Einstein

Moja Kochanica
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Re: Porada przed zakupem

Post autor: Maciej_F »

Nooo :> następny który się wprasza na forum :
http://www.vw-sharan.pl/forum/forumdisplay.php?fid=7

A tutaj właśnie pooglądać - popatrzyć .

-- 16 cze 2021, o 13:37 --
Szwedziu pisze:Jedni mówią, że tylko benzyna bo disle to dwumasa, turbo i wtryski do roboty.
Drudzy mówią, że tylko diesel bo TSI przed 2015 to do niczego się nie nadają.
Trzeci tylko nie bierz z DSG bo drogie remonty.
popatrz na forum .
Ile jest tematów z beznyny ile z diesla . Z czym mamy najwięcej poblemów .

Hmmm czy mieliśmy temat od DSG nie pamietam .
Jak dbasz tak masz . I widziały gały co brały -jak se sprawdzisz samochód przed zkupem .

-- 16 cze 2021, o 13:39 --
Szwedziu pisze:(chyba, że wcisnę auto żonie do odwożenia dzieci )
I to jet słuszna koncepcja jak powiedział klasyk
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 419 razy

Post autor: wesol »

Ale ile jest aut z silnikiem tdi a ile z benzynowym? Czemu ciężarówki są w dieslu? Bo co gorsze są?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Szwedziu
Przeglądacz
Auto:: Touran 1T2, 2007, 2.0 BMM
Imię:: Michał
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Post autor: Szwedziu »

Maciej_F pisze:Nooo :> następny który się wprasza na forum :
http://www.vw-sharan.pl/forum/forumdisplay.php?fid=7

A tutaj właśnie pooglądać - popatrzyć .

--
Oj tam nie wciska bo na forum byłem już przed zakupem pierwszego Tourana i wiele razy uzyskałem tu pomoc i znaczek na grillu miałem i na zlocie bylem :lol:
Tu znam paru ludzi wiem, że wiele potrafią doradzić i są też prawdziwi fachowcy, a forum Sharana jest mi trochę obce :shock:
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności" Albert Einstein

Moja Kochanica
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

No nie da sie ukryć forum Sharana to nie ta liga co TKP :bry:
Dlatego wszyscy zdrajcy :lol: co się przesiedli z Tourana na Dzieciobusy i tak tutaj dalej funkcjonuje . Jak se nie radzimy na forum sharanowym to od razu tutaj lecimy z problemem .
Ostatnio zmieniony śr cze 16, 2021 21:53 przez Maciej_F, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Kupno używanego auta to zawsze loteria, nigdy nie wiesz jak były właściciel dbał (albo nie) o auto, niektóre usterki mogą wyjść dopiero po pół, a nawet po roku i nie da się ich sprawdzić przy zakupie bo musiał byś wszystko rozbierać do przysłowiowej ostatniej śrubki.
Oczywiście trzeba sprawdzać auto przed zakupem, od podpięcia kompa i sprawdzenia wszystkiego co się da, po oględziny karoserii (przerwy w pasowaniach blach, śrubach czy lakier nie jest poobcierany itp.) po oględziny silnika i podwozia.
Oczywiście również środka auta czy plastiki nie są połamane, elementy skórzane wytarte itp.
Po elektrykę czy wszystko działa bo naprawy mogą być kosztowne.

Co do wyboru czy TDI czy Benzyna musisz sam się zastanowić co lepsze do twoich jazd i dystansów.

Co do pierwszych TSI (na łańcuchu) to odradzam, dość częste i kosztowne wymiany rozrządów na łańcuchu do tego dochodzi Ci zawsze wymiana oleju przy tej operacji, znam przypadki wymiany po 40.000 km i koszty dwa razy większe co w dieslu.

Co do DSG jeździ się bardzo fajnie, jak zacznie coś w niej szwankować to zaczynasz się zastanawiać dlaczego nie szukałeś auta w manualu.
Tak to już jest.

Trudno komuś dobrze doradzić bo każdy ma swoje priorytety, po prostu dobrze musisz się zastanowić nad każdą rzeczą czy Tak czy Nie.

Jak kiedyś była moda na Diesla to teraz jest moda na Benzyniaki, te drugie teraz cenowo trochę droższe niż Diesel.

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 419 razy

Post autor: wesol »

J do tej mody podchodze tak jak z modą ubraniową. Nie bede ubrany jak wariat. Podobnie jest tu z silnikami. Mitem jest to ze benzyna sie nie psuje czy latwiejsza jest do naprawy. Po 200 czy 300 tys to w benzynowcu na cylindrze jest prog ze paznokiec da sie zerwac. Natomiast diesel po 500 tys ma ślady honowania cylindrów. Czyli nawet nie jest dotarty na cylindrach. Diesel bierze olej? No nie, a benzyna lyka jak diabli i do tego rozciencza go wlasnie benzyna. Zludnie speknia tez benzyna normy spalin bo tylko przy nowym silniku.
Teraz juz mniej zapytan ale kiedys bylo sporo o podnoszenie mocy w benzynie. Niestety nie da sie tak latwo. Turbo dolozyc do diesla? Żaden problem. Do benzyny-mega ptoblem. Do tego wszystkiego to troszkd zaczeli oszukiwac bo kuedys 1.6 mial 70 koni a teraz 105 czy 115 koni. Ti wynikowa zwiekszenia srednicy tlokow ale zeby byla ta sama pojemnosc to mniejsze wykorbienie. Silnik ma 115 koni ale przy 6000 obr. Na 2000 czy 2500 potrafi zdechnac przy ruszaniu. Niech zrobia jeszcze silniki jak w motorach po 15000 obr to calkiem nie da sie tym jechac.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

wybór co do silnika po 2010r, jak patrzę na fora, opinie, ceny, opinie znajomych, ogranicza się do Diesla niemalże każdej marki, bo tutaj wszędzie jest już to samo ekonomiczne gówno, czyli chodzi do gwarancji a potem oby się kulało, a koszty napraw bez względu na koncern są zbliżone.
i tak możesz trafić pięknego VW który będzie się walił jak domki z kart, a możesz trafić znienawidzonego francuza którym pojeździsz 5 lat bez grama inwestycji (sam przejeździłem Peugeotem i przez 3 lata wymieniłem tylko tarcze i klocki).

jeśli chodzi o benzynę, to jedynym sensownym rozwiązaniem jest kupno jeszcze tradycyjnego silnika i tutaj jedyna droga to import auta z USA lub Kanady, bądź kupno auta z tamtego kontynentu, gdzie znajdziesz jeszcze normalne 2.0, 2.5 i więcej, w autach grupy VW, lecz tutaj nie ograniczałbym się tylko i wyłącznie do VAG. Ford też ma ciekawe oferty (patrz na popularność ściąganych fusionów z 2.5, mazd, czy volvo, ale i różnych vanów), i nie bałbym się pojemności silnika bo paliwo to najmniejszy koszt jak coś pier***, a zawsze mozesz założyć LPG.

szukając w tej chwili dużego auta dla rodziny kompletnie nie pchałbym się w rozwiązania z Europy tylko rozejrzał się za Chrysler Town&Country 3.7 benzyna z LPG. silniki pancerne, porządne skrzynie, auto pojemne, poczytaj, zobacz, nie namawiam.
Awatar użytkownika
Marco_Polo
Specjalista
Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
Imię:: Marek
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: Marco_Polo »

Szwedziu za późno przeczytałem. Sprzedałem w lipcu swojego Sharana 2.0 TDI 140 KM BlueMotion Comfortline DSG 7os. 2012r
Ogólnie ceny aut teraz poszybowały strasznie. Szczególnie benzyna. Ze Stanów praktycznie większość porozbijanych i w Polsce naprawianych. Zdjęcia z aukcji nie napawają do zakupu.
Ja przesiadłem się z Diesla po raz pierwszy na Benzynę.
Powód, przez pandemię od 1,5 roku pracuję zdalnie i robię bardzo niskie przebiegi. Rzadko były robione ostatnio też trasy. A Diesel jednak lubi żeby jego częściej przewietrzyć razem z DPF.
Szwedziu powodzenia w poszukiwaniu. Mi się udało.

Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
ODPOWIEDZ